torsdag 12. juli 2012

Sommaren då Mia klipper hekk

Ja slik føles det i hvert fall. Jeg rekker ikke rundt en gang så ser det ut som en villniss igjen. Akkurat nå skulle jeg nesten ønske meg plasthekker. Men bare nesten da, for det er en egen sjarm i hekker med blad på. Så jeg klipper og kompostene blir fulle. Ikke til å tro at vi var med et helt lass hekkavklipp til søppelfyllinga for bare to uker siden!

Det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at hekken ikke kan få lov å vokse åt alle hold slik den vil. Innover mot hagen er ikke mulig, ikke hvis jeg skal ha en lang staudebedd her i hvert fall. Da får greinene bare lov å vokse ut mot gata, og det gjør det og. Altså må jeg klippe der og. For ikke å nevne toppene. Ikke rart de har slik voksekraft, det er jo små linder. Hvis man har slik hekk må man være glad i hagesaksen eller ha en tomt på minst 10 mål.

Men så er det da en gang slik at vi bor utrolig snørikt til. Hvis jeg vil ha en hekk må den tåle en meter snø minst og all snøen som traktoren måker mot den fra veien. Altså, det måtte bare bli en småbladig lind hekk. Den kan raskt strekke seg til 5 meter ville jeg tro, hvis jeg ikke klipper ofte.

Nå rakk jeg ikke over hele hekken idag heller så det blir ingen ‘rett-på’ bilder av resten av beddet. Litt fra siden ser det greit nok ut. En tung peon i forgrunden har begynnt blomstre og lukter fantastisk når jeg holder på her idag. Den, og alle roser forståss.

Begynnte luke på midten av beddet idag, hvorfor aner jeg ikke men det var sikkert der som hekken var mest lurvete. Har jeg noensin hatt så ulukete bedd her? Det er som om jeg ikke vært ute i sommer i det hele tatt. Men det har jeg jo, så godt som hele tiden.. så hva driver jeg med egentlig..

Idag endet lukingen her ved trappa. I ettermiddag har det ikke vært noen håndverkere tilstede, ikke regnet det heller, så jeg tordes ta frem sekken med sement igjen. Jeg har jo noen meter igjen med muren. Begynnte like så godt fra andre hållet idag, nå gjenstår det bare 1-2 meter.. Kanten mot planken av kassene jeg laget tidligere i år har endelig sement helt opp. Nå føles det bedre når jeg slipper se det halvferdige arbeidet.

Men, jeg er altså fortsatt ikke ferdig med muren. Ikke har jeg lagt alle hellene i kjøkkenhagen heller, men, jeg har fått hjem 60 til, nå trenger jeg bare en tur til. Ikke har jeg begynnt med grunnmuren heller og halve ferien er omme… Hagemøbler på terrassen har vi ikke lenger, eller ikke noen spisegruppe da, for den ble solgt på Finn.no idag. Nå får jeg håpe den nye kommer før sol og grillvær, hm, hm.. (kan godt spise på gulvet om solen bare ville komme!) i hvert fall før neste helg da det skal være 20 års kalas her på terrassen.

Relativ nyklippt spireahekk, bare en uke siden.. Egentlig skulle dette være et innlegg med skrytebilder av Austinroser men det ble så mange bilder i kveld at det får bli en annen gang, i vinter kanskje…

Vakre er de, som små oljemalerier, og dufter fantastisk. Her råder litt uvanlige fargekombinasjoner tror jeg. Gult, rosa men lite lilla og orange, hva sier fargelæren om det?

Nå blomstrer de store Allium kulene. Globemaster tror jeg de heter eller noe slik. Jeg har bestandig synes de er så store, mye større enn Purple sensastion som ikke heller er helt små. Men om disse kulene er ganske store så har jeg noen enda større i år. Ante ikke det fantes så store.

Disse to er nemlig dobbelt så store som Globemaster (?). Plantet dem sist høst men husker ikke navnet i farten. Lekker oppbinding må til for i dette været er det eller platt pannekake og det fungerer dårlig når man skal klippe plen..

(grønne vegger i Pergolan ..)

Her er det ikke luket, ikke enda men hvis det ikke regner for mye på meg i morgen så skal jeg fortsette. Det er ikke bare hekken som gror nå om dagen. Det eneste som ikke gjør det er vel mine rødbeter ser det ut til..

Det er slike dager som man aller helst burde skifte linse på kameran og heller gå tett innpå blomstrene men det blir det inget av idag. Her kommer helheten, de bildene som jeg ellers glømmer legge inn i år. Nærbilder har jeg godt om fra tidligere.. Lekker blå nunneørt mot den blå porten, ser fantastisk ut synes nå jeg.

Ikke fullt så flott syn ved siden av. Slik ser mine kratt ut, eller blomsterbedd da. Her råder et kaos men fortsatt ikke mer enn at en dag med litt luking gjør underverker, både slik at det ser ryddigere ut og at jeg kanskje finner noen av disse elendes sneglene og.( Kan forresten nå og konstatere at silverripsen har blomsterstengler i år og, jippiee!)

Dette med hukommelse er ikke enkelt, på min fotorunda finner linsen pløtslig disse og. Dem hadde jeg helt glemt. En primula et eller annet mener jeg.. Riktig stilige krabater.

Ja, ja.. skal jeg ta hele hagen blir jeg aldri ferdig ,en svipptur opp staudetrappa får holde. Lunden ligger jo siden meget nære innpå… Nå burde jeg ta kvelden ettersom det atter kommer håndverkere i morgen tidlig. For en ferie for en som elsker å sove lenge på morgonen.. Men jeg kom meg jo opp i dag og man rekker jo faktisk en god del i løpet av en hel dag.

7 kommentarer:

Marit sa...

Du får gjort så utrolig mye bare på en dag! Jeg kjenner til lindens voksekraft. Der jeg bodde før hadde jeg småbladet lind. Til slutt måte jeg klippe hekken tre ganger bare i løpet av sommeren. Skal aldri mer ha lind...
Primulaen du har heter vialii.
Ha en fin ferieuke. Ikke jobb deg helt i senk da. Klem fra Marit

krepsemor sa...

Vi klippet helt ned hekken vår i fjor, en Gentspirea. Den var ikke blitt klippet og stelt på mange år, så den så heller trist ut! Nå har den begynt å vokse seg til, så da tar vi det fra starten igjen og håper den blir tett og frodig. Gubben lurte på å grave den opp og lage gjerde i stedet for, men det blir det bare mer vedlikehold av!
Du er så flink med hagen din, og det ser utrolig frodig ut! Jeg liker godt den flettede pilen din! Kjempefin!
Ønsker deg en fin sommer!

Bea sa...

Hej Mia!
Vilken fin trädgård, välplanerad, vacker och välskött!
Duktig du är som klipper häckar och sånt, jag överlåter det till maken, men .. ifjol gjorde jag det faktiskt :)
Ha det gott /bea

Magna sa...

Så fin hage Mia! Skjønner godt at du vil holde hekken borte fra det flotte bedet ditt! Jeg liker også den fine kanten mot plenen. Ser ut som det gjør klippingen lett. Nyt ferien!

Meta sa...

Hej gumman !
Nu har jag varit på promenad igen i denna underbara trädgård. Jag riktigt känner alla dofter från dina rosor.Det är en underbar grönska efter allt regn.
Kram mamma

Grete sa...

For en hage du har! For en frodighet og variasjon. I hagen passer alle farger sammen, synes jeg, selv farger som ikke gjør seg sammen i tekstiler, f.eks.
Jeg skulle virkelig like å komme forbi og se hagen din på riktig!
Hilsen Grete

Lunalei ;-) sa...

For en frodig og flott hage!!! Ikke rart lukingen tar litt tid!!! Håper du har tid til å sitte ned og nyte også ;-)
kLem fra Lunalu