fredag 27. juli 2012

Lunden

Lunden fra oven, bestandig like avslørende, hagen er da ikke stor sett fra terrassen. Men igår hadde jeg besøk og det tok oss jammen bortemot en time å gå rundt. Er den så liten da?

Ja, ja, i onsdags var jeg rundt med kameraen. Jeg syntes jeg var tidlig ute, hadde fri den dagen jo, men tydelig var det alle rede for lyst, ellers er det jo jeg som ikke klarer mitt kamera. I ene hjørnet av Lunden har jeg en Flammentanz, den fryste jo helt ner etter den fæle vinteren for to år siden men nå har den hentet inn seg og om noet år fyller den forhåpentligvis atter opp sin espalier.

Lunden sett fra en annen vinkel, de to kassene jeg laget mot garasjeveggen forrige sommer har vokset seg til og som vanlig er det fullt. Rosene i Lunden blomstrer for fullt og noen av dem har nesten blomstret over men bildene ble alldeles for lyse, sukk… Får se om jeg får tatt en ny rundtur med kamera i løpet av helgen, jobber, men kanskje jeg rekker en liten tur mens de fortsatt blomstrer..

Innerst i hjørnet blomstrer en helt fantastisk tjusig Clair Renaissance, tenker hun er mer takknemlig for min kraftige innsats i syrinhekken enn det jeg føler meg. ‘Krattet’ med høye stauder forran har jeg også klippet tilbake, stakker stokkrosen mistet de fleste av sine blader, de var jo blitt store som dasslock!

Et eller annet sted bak den uklippte tujan er Clair, ikke lett å ane her fra oven. Cephalaria gigantea, jättevädd (se) eller gullknapp (no) er en virkelig kjempe. Fra den her vinkelen er blomstrene svevende over bildet.

Som sagt, ikke den beste av bilder, fargen er mye gulere enn den virker her. Tenk at den lille frøspiren klarte vokse seg så stor. Jeg vet at jeg har satt to til i staudetrappa, det går ikke, dem må flyttes til høsten. Planten må jo være over 2 meter.

Ha, ha, dårlige bilder. Skulle vise en skrytebilde av min Eden rose som har så kraftige fine roseblomster men ikke er den så her selvlysende hvit. Er dette en klattrerose forresten? Det kommer noen kraftige nye skudd bak så kanskje jeg kan binde den litt opp mot espalieret..

Ikke akkurat fordelaktig bilde dette heller men jeg må ha et bilde til mine notater..

Slik så den i hvert fall ut for en uke siden, den er altså rosa i fargen.. Mellom Clair og Eden står Jayne Austin, men hun har ikke kommet med blomster enda. Bare å smøre seg med tålmodighet altså..

Gode venner…

Nei, jeg gir ganske enkelt opp for idag, klokken er mye og bildene er ikke brukbare. Får heller bare notere meg at jeg har klippet vekk alle tørre spisser på plommetre. Iår har det vært riktig ille med sort lus, som først fikk ytterbladen å krølle seg sammen og nå seinere etterlatte de seg tørre brune spisser. Får håpe det ser friskere ut neste sommer. I det store Morelltre koser vi oss, både jeg og skjærene, med røde. søte moreller. Nederst har jeg hengt CDplater i tråd så dem bæren får jeg ha i fred, den øvre halven av tre kom jeg ikke åt fra stigen så de får fuglene.. Bak Lychnis arkwrightii ‘Vesuvius’ står et stakker inneklemt gress forresten, det må jeg finne en annen plass til, nesten ikke mulig å finne igjen jo. Carex oshimensis ‘Evergold’ heter det og vil helst ut i solen eller halvskygge, ikke som her altså i helskyggen..

Slik så det ut som nyplantet..

Altså, hvor har jeg hodet og hukommelsen. Satt og letet meg bakover etter bilder på gresset fra iår da finner jeg disse. Her er jammen Jayne Austin, litt uskarp og klissvåt men med knopp. Hun forsøkte seg på en blomstring tidligere nå i juli, den uken som det regnet så mye, så jeg tror ikke jeg fikk oppleve blomsten fullt ut.. Ikke blit hukommelsen i morgen bedre av for lite søvn så med dagvakt er det vel best å krype i seng nå..

7 kommentarer:

Anonym sa...

Flotte bilder det der og det ser überfrodig ut hos deg.

Du vet kanskje dette, men i tilfelle ikke:
Om bildene dine blir for lyse over det hele bør du finne innstillingen for ISO (lysfølsomhet) En lav iso krever mye lys for å få fram fargene og en høy iso klarer lite lys - men da betaler man i at bildene kan bli noe mer kornete. Til soldagene kan iso 100 brukes, ellers er iso 200 den vanliigste. I skumringen kan man bruke 400 eller høyere.

Marit sa...

Det er så fint og frodig hos deg! Jeg var på Vegge her om dagen og holdt på å kjøpe den gulknappen, helt til jeg fikk se den "live" for de hadde den i et bed der. Minst to meter ja... Jeg synes du har så mange fine roser. Klem fra Marit.

Merja sa...

Så snyggt med alla rosr! Lunden ser verkligen fin och inbjudande ut:)
Ha en bra dag!

Vivishagerom sa...

Kjempe nydelig hage, Mia! Frodig og grønt og en utrolig flott roseblomstring.

Nyt hagen og sommeren! klem

Aina Strand sa...

Selvfølgelig tar det en time å komme rundt når det er så mye fint å se på ;-)

Lisa sa...

Din lund är megamysig! hela trädgården är ju fantastisk! Visst förstår jag att en rundtur tar en timme, det finns ju så mycket att se på!
Clair är en av mina älsklingar också, men hon börjar bli utkonkurrerad. Amelia Renaissance är än vackrare och min nyinköpta Louis Odier ligger bra till. Alchymisten ska vi inte tala om...
Nu i värmen och fukten doftar det så gott ute. Kan man annat än må bra!

Kram, Lisa

Mariann sa...

Om hagen din ikke er så stor i kvadratmeter, så tar den igjen på innhold. Du har så mye spennende og flott i hagen din. Nydlige roser! Clair Renaissance var lekker.
Kos deg videre i helgen!