mandag 2. juli 2012

Ikke mye til hageblogging

Første feriedag, endelig. Og det har ikke regnet, nesten ikke regnet i hvert fall for innemellom kom det noen dråper. Jeg skulle være så flink idag, en hel dag i hagen, rydde og luke og jakte på sneglene som sikker ligger et eller annet sted under alle planter og njuter fuktigheten og skyggen. Best å begynne i ene hjørnet, til venstre om porten rådde et total kaos, hvem tusan har funnet på å plante en sjersmin her oppe i villnisset?? Både den og en stor tue med astrantia forsvann. Sen ble det nesten stopp, greipen ble ryddet vekk seint i kveld. Jeg har drevet med plantefargingforsøk. Brunnäva, Geranium phaeum, fungerer ikke den? De er nesten avblomstret nå og jeg luker frøplanter overalt så jeg klippet dem ner i dag før frøene rekker spre seg…

Og dette marerittet, Achillea millefolium, nå skal de vekk. Liker dem ikke, de sprer seg overalt og så vakre er de ikke. Nå har jeg redusert antallet plantersorter i hagen med tre;  ‘Terracotta’, ‘Lilac Beauty’ og ‘Cerise Queen’ er nå lagt ner i en kaserull og får stå over natten etter et oppkok. Men, hvis jeg kjenner Ryllik riktig så kommer det komme nye planter tilbake, klarte ikke helt få opp alle røtter..

Se denne varme velkomst som ventet meg i staudetrappa idag. Meg og staudesådder går liksom ikke helt godt ihop men for to år siden klarte jeg få til to planter av denne Orangebinka, Erigeron auranticus, (orangebakkestjerne?) nå blomstrer den ene planten. (Den andre er fortsatt en stusselig syn, den burde jeg få flyttet..)

Men som sagt, ikke mye til haging. Hele dagen skrotet bort i hagen, glemmer få noe gjort. Oppdaget for eksempel denne Iris hollandica på baksiden. Skjønnte først ikke  hva det var for skjønnhet men så husket jeg at jeg faktisk plantet dem i fjor høst… Det kommer noen blå og å glede seg til.

I rosenhagen er det noen store, kraftige blålilla Iris. Så kraftige at de faller over ende i regnet, Jeg må binde dem opp skal jeg se dem. Den har lagt se ner og man må kikke mellom rosene for å se dem.. Men så store og kraftige som i år har jeg ikke sett dem før..

En mindre kraftig Iris står i syrinhekken, Den burde jeg også dele litt og flytte til rosenhagen, tror jag. Oh, problemer, vil så gjerne ha plass med alt og nå er det stappa fullt igjen…

Disse blå Iris trives vel egentlig best bak ved dammen, burde kanskje flytte resten dit? Her forsvinner de i hvert fall helt bak all den andre frodigheten.. Lurer egentlig på om det finnes to ulike sorter, denne som gjemmer seg bak i hekken er mye lysere i fargen enn de andre, eller har det med skyggeforhold kanskje, det at fargen blir lysere..

Annet blåaktig, Clematisen i Lunden blomstrer. Akkurat nå kommer jeg ikke på navnet… men det er da ikke så farlig, det kommer sikkert tilbake til meg en dag..

Nå skulle både jeg, rosene og hagen sette pris på litt sol og varme igjen. Juni viste seg bli en kaldt måned om enn ikke så våt som forrige sommer. Men nå rekker det, takk jeg er fornøyd, hagen er ferdigvannet.

Så får jeg se da, om jeg mest går og skroter rundt eller om jeg får gjort noe i hagen.

9 kommentarer:

Cika sa...

En sån fin grind och alla blåa blomster : ) Trevligt med lite bättre väder!
/Cika

Marit sa...

Du kan få sagt det, ja nå holder det med regn. Det er så det nesten surkler i plenen. Jeg er like forundret over hvor mye du har plantet i hagen din."hvem tusan har funnet på å plante en sjersmin her oppe i villnisset??" Jeg må bare le her jeg sitter. Ryllik er et ugress ja, så det er greit å vite at jeg ikke skal la meg friste til å plante noen av de. Har mer enn nok med den hvite vanlige. Godt å vite at Iris hollandica klarer seg. Jeg plantet de på Kongsberg, men da kom ingen opp. Kanskje jeg skal prøve igjen. De er så fine. Gleder meg til torsdag! :-)

Merja sa...

Vackra liljor! Min strandlilja blommar oxå nu.
Trevlig semester!

Turid sa...

Hagen din ser riktig flott ut nå. Håper du får bukt med de hersens sneglene, usj til styggedom. He-he, flere som har gått på en smell når det gjelder ryllik her? Mine er som kjerr, tar kvelertak på stakkars rosa Mordens Blush.
Ha en flott dag.

Nora sa...

Kjenner meg igjen i det du skriver. Jeg går ut i hagen, fast bestemt på å gjöre en sak og kommer inn igjen senere og har gjort noe annet:-). Ryllik har jeg ikke i hagen, jeg har aldri värt särlig begeistret for de. Skjönner nå at jeg skal väre glad for det:-)
Jeg likte veldig godt den blå planten på siste bildet, hva er det?
Fortsatt god ferie til deg! Kos deg i hagen!
Klem Nora

stallnilsen sa...

Så mye fint som blomstrer i hagen din ,fine bilder.

Hilsen Lisbeth ;)

Torill sa...

Det ser kjempefint ut i hagen din, Husk du har ferie og skal bruka litt tid på ingenting, eller bere nyta ein blom her og ein blom der !!

Bille sa...

Oi, du fikk til Bakkestjerne! Jeg prøvde, og mener jeg plantet ut et par eksemplarer i feriehagen, men de greide tydeligvis ikke vinteren - så dem aldri igjen... Jeg har også luker Ryllik i det siste, var ikke klar over at de lager så mange rotstengler. Hurra for ferien din! Ikke bare tenk på alt du skulle gjort, men nyt den flotte hagen din også!

Vivishagerom sa...

Så herlig det blomstrer hos deg nå, og så mange fine Iris som du har!

Kos deg og nyt det! Klem