mandag 9. juli 2012

Det ble da en fin dag..

Solen skinner, lummert og varmt har det vært idag. Det lovede regnet kom først seint i kveld. Etter å ha grillet til middag tar jeg en tur med kamera, det har jeg gjort alldeles for sjelden denne sommer. På vei ner terrassen møter meg Alchymist på toppen av espalieret.

Rosene lenger ner er fortsatt i knopp. Etter regnet og alle planter som ligger utover føles hele hagen igjengrodd og ufremkomlig. Planen var egentlig å fortsette vasken inne men det ble en heldag ute, først måtte jo alt som trengtes bindes opp og så hadde jeg jo noen planter å plantere..

Så et eller annet sted må en jo begynne. Det ble baksiden ved rosenhagen. Fjernet noen stauder nærmest steinrøyset og la dit flere nye. Det ga akkurat plass til Ginkgo biloba tre. Først igang pleier det gjerne bli mer..

Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’, en gang innkjøpt ved Ramme gård. Den har nektet dø men vil heller ikke helt leve, eller i hvert fall aldri få noen størrelse og blomstre. Nå har jeg hentet den fra staudetrappa og plantet den her i stedet. Håper den setter pris på litt bedre drenering og plass.

Ved den andre siden av de nye steinene satte jeg mine tre frøsådde grönliljor, Zigadenus elegans. Det første et innklemt liv blandt Tiarella ved Lunden. (begge Tiarella som jeg bestilte fra Zimtrade i fjor har nå begynnt vokse.) Her håper jeg de får en sjanse å vokse seg større.

Det blå gresset var tvunget å flytte litt, men det kom høyere opp, tror kanskje den setter pris på det. Helt inn mot Rosenhagen kunne jeg sette de to Lewisia jeg kjøpte tidlig i vår. Kanskje de takker med å blomstre? I det hele tatt ser det mer ryddig ut her nå som Virginialeddblomsten er tatt vekk. Får se om det varer..

Mye fører til mer som vanlig. Dette beddet ser bestandig like rotete ut, spesielt nå som svarthyllen sprer sine blomster og blader over alt hele tiden. Men nå har jeg redusert litt av alpeflokken, tatt vekk den ene nunneørten (så nå er det kun en igjen) og en god del skyggesildre. Dette gav plass til en del av årets frøsådder og annet.

Pjuskerosen som jeg ikke helt husker hva det er, som jeg satte her i fjor har vokset og nå har den knopp. Jeg trodde de skulle være rosa men det ser ikke slik ut.. hm.. får lese tilbake og se om jeg kan finne ut hva det er. (jeg har notert meg at jeg misstenker dette er Penny Lane rosen fra Pergolan…)

Flyttet en alunrot hit, den er gulaktig og sto gjemt under bushen i staudetrappa. Her får den litt bedre plass håper jeg. (Heuchera hybrid ‘Southern Comfort’..)

Liriope muscari,  Druvliljan, denne akkurat som kniphofia nekter jo helt gi opp med vil heller ikke helt komme seg. Etter to år i ‘pjuskebeddet’ så har jeg nå flyttet den hit så får vi se da..

Frøsått Vinruta, Ruta graevolens, sådde jeg vel egentlig forrige år men et av frøene spirte ikke før nå i våres. Får se om den klarer vinteren her, ved kjøkkenhagen er det kun en av dem som lever.

Etter vårsolen har teksten på alle mine navnepinner forsvunnet fra frøsåddene så jeg er ikke helt sikker på hva dette er, noe som jeg har priklet i hvert fall. Dette kan jo bli spennend, mulig det er Catananche men jeg er langt fra sikker..

Denne fant jeg under villnisset som jeg fjernet, lurer på om det er Phlomis tuberosa, synes i hvert fall jeg husker å ha delt den planten og satt på ulike steder for å se om den vil blomstre.. Ikke store planten dette da.

Enda en priklet plante fra årets frøsådd. Aner ikke hva men den har fått lus i toppen, fjernet disse så jeg håper den tar seg.. (Nepeta govaniana 'Zaskar Dragon' ??)

Dysterpenstemon, denne husker jeg navnet på. Ikke helt herdig har jeg skjønnt men man kan jo håpe den rekker blomstre iår. Til høyre om denne satte jeg en Fransk blåmunk som jeg sått, de andre to fikk plass i ‘pjuksebeddet’

Dette ble langt.. Jeg passet på å luke vekk en del blant rosene og idag, gamle vårløkrester og annet. Fyllet på med litt kugjødselkompost og rosegjødsel og vel vitendes at man ikke skal gjødsle etter midsommer. Men jeg rakk aldri ta det da så nå ble det to uker for seint, tvi, tvi..

Syrinhekken er klippet for hundreørtende gangen iår, det samme gjelder lindhekken på baksiden. Svarthyllen har jeg bare tuktet litt enn så lenge, her må sagen frem..

I den første kassen blomstrer begge rosa rosene, trangt er det men ..

Ghita renaissence

Gertrude Jekyll

Jeg lurer iblant hva jeg tenker med, klemme ner to store buskrose på så liten plass og siden sette stauder rundt om.. Mulig jeg burde fjerne staudene..

Trangt, men det ser rent og ryddig ut når man hatt op kugjødsel..

Flammentanz/ Heidelberg, jeg lærer meg aldri hvilken som er hvilken. Uansett så ser det ut som den likte flytten hit til solen, nå har det strukket seg litt og blomsten ser frisk ut.

Abraham Darby

På tide å forlate Rosenhagen, må bare en liten tur innom Lunden.. Rotstiklingen av rosen til naboen har begynnt blomstre og den lukter fantastisk.

Jayne Austin er på gang, snart så hvis den ikke renger i stykker..

Loise Odier..

Golden celebration..

Dette blir langt, nå holder det… Queen og Sweden har fått plass ved høyre hjørne av Pergolan, flyttet ‘Alexander’ som var så pjuskete, ikke rart egentlig, han var plantet hele 20 cm under bakken. Nå har jeg satt han, rosen altså, over i en potte så får jeg se om den tar seg.

(bare for hukommelsen, rosen som jeg hadde i potta over vinteren og satt blant staudene på fremsiden er mandarinrosen…)

5 kommentarer:

Vivishagerom sa...

Det er så herlig å se bilder fra hagen din. Den er så frodig og innholdsrik!
Ja, søndagen ble bedre enn ventet og jeg holdt også på ute lenge. Får håpe at sola snart kommer tilbake, slik at vi kan nyte alt som blomstrer nå.

Kjempe flotte roser du viser!
Ønsker deg en fin mandag! Klem

Turid sa...

Å så mye fint, utrolig mange roser på liten plass :)
Nyt feriedagene.

Marit sa...

Det er virkelig mange flotte roser du har! Du må nok kanskje flytte på staudene, ellers kan det bli for trangt. Jeg fikk plantet mine roser i går, så nå er de i jorda de også. Ha en fin mandag!

Bille sa...

Hei og takk for omvisningen! Det er jo så mye spennende og forskjellig (og fullt) hos deg, forstår ikke hvordan du greier å holde så fin orden! Den med lus i toppen minnet meg om Duehode frøplantene jeg hade i fjor, men egentlig bare den til venstre, hehe. Ellers ser rosene superfine ut - så mange du har!

Lisa sa...

Du har så många vackra rosor! Jag blir så avundsjuk. Det innebär att jag måste köpa några fler, hihi. Jag har fått en ny idé förstår du. Att plantera rosor vid staketet. Nu är det lådor med diverse annat, men till hösten så... Har du några bra tips på röda och rosa boskrosor som blommar hela tiden och är tåliga mot regn och blåst? Jag avskyr när rosor blir förstörda av regnet! Du är klok som plockar in dem.
Apropå regn, här kommer det små skurar varje dag. Detta är första sommaren här nere som solen varit så frånvarande :( Nåväl, jag åker långt söderut i höst och då får jag sol så jag tiger!

Apropå pannkana. Jag kan inte äta upp Vilse! :)))

Kram, Lisa