tirsdag 18. mai 2010

Jag gillar min häck!!!

framsidan

Nå ble det litt juks med svensk, men det høres så mye bedre ut enn jeg liker min hekk (*rødmer*), men jeg er nokk mere glad i min hekk enn min häck, min edlere bakdel altså.. Jeg ville tro at en av grunnene til at den meste tiden akkurat nå tilbringes på baksiden er den voldsomme innsyn vi lider av, full innsyn i hele hagen.. Dette er forsiden av huset, ikke store flekken direkte, ikke er det mer enn dette noen annen steds i hagen heller.. At vi dessuten bor en god bit under bakkenivået på veiene og bor mitt i veikrysset gjør ikke saken bedre. Et absolutt godt råd er at, bor du i en liten hage i tettbebyggte strøk, planter hekk!! Det er absolutt det første en bør gjøre. Glem blomster og annet og satse på hekk første året. Et eller annet sted i hagen vil man være i fred for nysjerrige blikker. Jeg vil kunne stå med ‘hekken’ i været uten at alle og enhver ser den.

 småbladig lindsyren

Akkurat nå idag, etter regnet antagelig, så begynner bladen på den småbladige linden slå ut. Den hekken har vi på langsidene ( til venstre i bilden) og på baksiden. At valget falt på just denne hekken er fordi den er tålig og kan bli høy. De første 80 cm trenger jeg for å komme opp i nivå med veien og minst 1,5 meter til for å ta innsyn.  Bortest, på kortsiden bak staudetrappa, lunden og rosenhagen har jeg planter syriner. Egentlig ville jeg ha syrin overallt men den lar seg ikke klippe like slank som linden og ikke tåler den de flere meter høye brøytekantene med snø som blir her. Mellom våre hager slipper vi i hvert fall det. Aber med småbladig lind er den kraftige voksten, det blir mye avklipp hver sesong, men det skal jeg leve med. ( kantsteinen, de store kampsteinene er det forresten ikke vi som har lagt og staudetrappa den gang vi flyttet inn , var en garasje innfart)

utsikt från garageinfarten

I vår garasje innfart har jeg satt opp ett gjerde og plantert flere busker inntil, på begge sider. Bare planket i seg selv hjelper til å skjerme hagen. Mot den andre veien har jeg satt ned pinner av gullkornell. Jeg hadde en busk, nå har jeg en hekk!! Helt gratis! Den har vist seg meget tålig og overlever snømassene den og. Nå begynner den og å knoppes. Snart, snart, er jeg inngjerdet, ingen klarer da å se meg når jeg ligger på alle fire og luker, eller sitter ute en varm sommerdag med en kopp eller et glass.. og leser. (Hvor pass liten hagen er kan man se HER.)

gullkornell gullkornell

Just happily acknowledged that my hedges are turning green. We have such a small garden, as you all can see, and big problems with people walking by glancing. I don’t feel all that comfortable until I can relax unseen from the outside world. Guess that’s one of the main reasons I tend to spend spring in the backyard.. (Pictures from the whole, little garden you can find HERE)

 

7 kommentarer:

Bea sa...

En häck är bra som både avskärmar och avslutar en trädgård.
Jag har inte grannar nära inpå och får göra som jag vill, speciellt när jag fotar blommor kan de bli lite lustiga positioner :)
Du verkar ha en väldigt spännande och vacker trädgård!
Kram / Bea

IngunnBW sa...

Så nydelig du har anlagt haven mot skråningen :) Småbladlind er en god hekkplante, særlig når man vi ha den så høy som her. Vokser raskere enn f.eks agnbøk synes du? Holder det at du klipper den 1 gang pr sesong? Jeg har ingen erfaring selv med småbladlind, derfor må jeg spørre :)

Anonym sa...

hørte du hvordan jeg gispet etter pusten ?? jeg er helt målløs over hagen din!!! du har en drømmehage Mia!! men jeg regner med du ikke har fått den gratis!!

skjønner godt at du vil ha skjerming.. vi bodde 100 meter fra Tromsøs mest trafikkerte rundkjøring:)) ikke noe særlig å sitte på 'utstilling':))

ha en trivelig kveld.. klem fra mæ som prøver å få igjen pusten her:))

sweetbay sa...

I love what you've done on that side of your house -- such an amazing and clever use of space, beautiful too -- and so glad your hedges are turning green! Privacy is a wonderful thing.

Sagae sa...

Hagen din er sååå vakker! Har blad litt i tidligere innlegg - så mange flotte bilder!

Åsa! sa...

Häckar är verkligen guld värda! Klokt skrivet att man ska prioritera detta när man blir med trädgård!

Vilt og vakkert sa...

Heisann!


Dette ser bra ut Mia. Noe privatliv er vi jo avhengig av! Det tok 20 år før vi ble skjermet fra veien...
Ha en fin dag!