søndag 2. mai 2010

Frøsådd, ikke noe for meg !!

DSC_0046 1

Etter to måneder ser min basilikum , alle syv sorter, slik ut. Noen tynne, stakkerslige spirer som sikkerligen aldri blir priklet.. og den siste maisen jeg sådde, to korn har spirt, ser ille ut..

DSC_0043 DSC_0037

Av de åtte pimpernellene jeg priklet lever fortsatt fire, men de er veldig faretruende tynne og spinkle.. men det er noen få grønne spirer igjen i kassen jeg sådde i..

 2 3

Akelejrutan har i det minste spiret men ikke tørr jeg satse på en prikling, vis av erfarenheten med pimpernellen, og det samme gjelder for mitt blåa gress, ærligt talt, gress må da kunne stå tett !!

DSC_0039DSC_0038

Noen ( les meg!) sådde en hel påse med chilifrø i en hermetikkboks for lenge siden. Jo da, de lever men her er det meget trangt om plassen, helt bakerst kan man se de tre forrige maisplantene som fortsatt lever..

DSC_0034DSC_0033

Så var det erteblomsten, den nypes og nypes, og det har faktisk kommet nye ‘greiner’ på dem, men tette og lubbne er de da ikke..

DSC_0035 

Så er det solsikkene, dem spirte godt og tog i å vokse, men de er så lange og stranete at jeg kan ikke skjønne og begripe hvordan disse noen gang skulle være i stand til å vokse oppover.. leste nettopp om noen som satt sine ut, under fiberduk, de plantene var 3 cm høye – ikke 20 cm!! I morgen kveld åker disse ut, take it or leave it!

DSC_0023 DSC_0024

Noe jeg trodde var dødt, var de to tigerliljene jeg kjøpte for en god stund siden, men jammen, idag ser jeg at det faktisk er liv i dem, utroligt! Lurer på om disse ikke også snart kan flytte ut ( før jeg dreper dem og..). Den ena av de to georginene tog også fatt i å vokse, for mange uker siden, men her opplever jeg enda et problem, lurer på om jeg kan nype den også ? Kanskje toppen roter seg i vann ?4

De resterende staudekassene har jeg for lengst hivet ut i det fri, stratifisering eller?

DSC_0131

Hva lærer dette meg, jo, noe jeg sier hvert eneste år – Mia, du skal IKKE så frø !!!

( og hvor lang tid tar det egentlig før jordskokken begynner å vise tegn til liv..)

18 kommentarer:

AnnSofi sa...

Så säger jag också... men när våren kommer så är det ju så roligt att så, så jag gör det i alla fall! Du ska nog se att det mesta klarar sig. Jag blev imponerad av tigerliljan!

elle-melle sa...

Det er ikke alltid så lett å styre liv!
Erteblomster og solsikker kan du så ute, du får bare litt senere blomstring, men jeg synes ofte at plantene blir bedre og sterkere av det.
Georginene dine kan med fordel toppes, da vokser det ut nye greiner fra bladhjørnene og den blir bare frodigere av det. Avklippet kan brukes som stikling, men jeg har ikke noe erfaring med hvordan.
Lykke til med resten av frøsådden:)))

krepsemor sa...

Ikke alt er like vellykket hos meg heller! Har de det for varmt mon tro? Vokser de for fort, kan de bli lange og spinkle! Jeg har prøvd det meste tror jeg! Staudefrøene er de enkleste egentlig, for de kan du så i januar, og sette ut i snøen for å klare seg selv. Og når våren kommer, spirer de! Ikke gi opp Mia!

Christin sa...

Du er ikke alene, har sagt det til meg selv i år, aldri mer skal jeg så frø, det går ikke bra. Skal satse på å prøve og ta vare på det som kan leve mer en 1 år om gangen, denne gangen.
Ønsker deg en blomsterrik vår og sommer :))

... sa...

Det kan se ut som småplantene dine kanskje kan ha stått for varmt, eller ha fått litt lite lys. Kan de settes litt kjøligere? Ikke gi opp enda, du lærer ettervert.

Mine tomatplanter sto altfor lenge i potta før jeg fikk priklet, så jeg vet ikke hvordan det vil gå. Og alle maisplantene mine døde. Staudene har jeg startet å prikle, skal prøve å ta de før de blir for store, men flere forsvinner i prikleprosessen. I tillegg har jeg tendens til å så altfor tett, og da er det ikke lett å prikle... (Men frøsåing er likevel like spennende og morsomt hvert år!)

Ang hengeseljen min, så klipper jeg den gjennom hele sesongen, ettersom når jeg synes det trengs, og det ser ut som den klarer det fint.

Ha en fin uke :)

Elsa sa...

Dette lyder da kjent. Jeg har sorten jeg også, noe vil ikke spire, annet har spirt og ser ut som de skal vokse inn i himmelen tvert.
Neste vår er det glemt og så er det på'n igjen:)

Villrose sa...

o, hoho. En hel pose chilifrø ?? Du liker det sterkt, hva ;-)

Erteblomstene, de skal jo bli lange, de! Men de og en del andre, kan man likegodt så direkte ut. Øvelse gjør mester...

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia!
Å holde styr på de små er ikke enkelt.
Jeg glemte å vanne de små timianspirene - og vips så var de jevna med jorda.
Men det jeg har sådd og som jeg plaserte i drivhuset, ser ut til å klare seg. De gror sakte, men det er Ok.
Bestilte frø av palmekål og sitrongress fra Leuthens i går på nett. Aldri bestilt derfra før. Impecta hadde det ikke, merkelig ... og et annet firma var utsolgt. Flere enn meg som skal forsøke seg.
Fikk tips fra Trädgårdsfredag at palmekål var toppen! Jeg er lett å lure...til å prøve noe nytt.
Får se hvordan de går.
Natta!

Tångsnällans blogg sa...

Hej! Kul att du tittade in hos mej och min lilla gröna koloni! Välkommen tillbaka! Ha det gott/ Leni

Tångsnällans blogg sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Stephanie sa...

Mia, you really know where to find good location to germinate seeds ;-) Love the idea of putting them under our garden table. Good shelter! Hope all your seedlings will 'grow up' fast and fine.

Linda sa...

Har sagt det samme til meg selv... Det har ikke gått etter planen her heller...
Men moro så lenge det varte...
Men jeg kjenner meg selv rett, så jeg gjør nok samme feilene neste år...

Knut Olav sa...

Hei Mia - jeg kommenterer vel som enkelte av de andre her: IKKE trekk ut den lærdommen at du ikke skal så!!! ;-) Vent! Jeg har gjort akkurat det samme som deg, og mistet motet på å så selv, men om man ikke gir seg, og justerer kursen litt, kan det bli riktig vellykket! Jeg kjøpte ei plantelampe, som har omtrent dagslys, og satt de små frøplantene mine litt kjøligere enn stuetemperatur! DA ble det lubne, fine, tette planter!

I år har jeg ikke anledning til å gjøre det på den måten, så derfor har jeg ventet med å så - ja, blomstringen blir noe senere, men det gjør ikke noe!

Solsikker bruker cirka 75 dager fra du sår til de blomstrer (hvis de er av normal høyde), og dermed blomstrer de i andre halvdel av august dersom du sår dem rett ut der du vil ha dem cirka 1. juni! Og da får du virkelig flotte, kraftige planter som du slipper å ergre eller bekymre deg over! :-)

Mange staudefrø kan du så i januar og bare sette pottene ut i snøen - så spirer de når våren kommer - eller du kan så dem direkte ut i mai - de blomstrer jo som regel ikke første året likevel!

Ikke gi deg! :-)

Mvh Knut Olav
http://knuts-haven-2010.blogspot.com

IngunnBW sa...

Mon tro om spirene dine får nok lys? Jo varmere de står, desto mer lys trenger de. Men ikke gi opp da! Det første året jeg sådde spirte kun 1 sort. Jeg sa til meg selv, aldri mer. Men neste år forsøkte jeg igjen, litt klokere av skade... Og se nå, en helt ny og spennende og ikke minst svært givende verden har åpent seg. Forsøk å finn ut hvor feilen ligger, så er du i gang igjen neste år :) Men når det er sagt, enkelte sorter er bare gjenstridige og vanskelige av seg.

Kathrine sa...

Hm..Man lærer så lenge man lever. Anngående solsikker, så har jeg best erfaring med å så de enten på høsten eller tidlig på våren rett på vokseplassen. Jeg pleier da å så masse, for noen tar jo fuglene da.

Frøspiring krever mye lys og kald plass. Under ti pluss og godt med lys.
Mine bærer jeg ut og inn nå. De står ute i fra 0 grader og oppover (i skyggen om det er sol), og inne om natten. De er fine, korte og kraftige.

Noen frø en kjøper er jo ikke alltid bra heller.
Godt det er noe til deg som ser flott ut! Ellers er jo kjøpeplanter veldig greit da:)

Anonym sa...

joda det skal du!! du er jammen meg mere utålmodig enn meg du :)))

det spirer jo gror som bare det hos deg..

det som så flott ut hos meg en stund er dau snart.. erteblomstene fikk kuldesjokk i drivhuset.. det har Astersen også.. får se om de kommer seg.. har i alle fall pakket de inn i duk så de kanskje holder varmen:))

Basilikum er ikke så enkel tror jeg.. har prøvd men enten skal de ikke ha vann eller så har jeg feil jord.. de spirer flott og så dauer de også..

ja..ja.. hørte Plantasjen hadde flott stiklinger :))

det kommer seg Mia.. bare vent til det blir skikkelig varmt i været! plutselig har du masse som sprette opp:))

go' natt mæ dæ

Merja sa...

Fnissar...vem har inte sagt det. Aldrig ett frö till! Utan växthus och extra ljus är det nog svårt...fast de brukar bli skapliga till sommaren än då:) Ge inte upp!

Marit sa...

Dette så jo litt kjent ut... Sånn pleier det å se ut her hos meg hver vår også, og jeg sier stadig til meg selv at jeg IKKE skal så et enenste frø til neste år, men når neste år kommer så er hageboden full av jord og frø igjen. Prøvde meg på sånn PlugBox i år, for det skulle være så lett...Næh, funka ikke det heller! ;o) Men det ser da ikke sååå ille ut hos deg, kan bli mye bra av det der! Det er jo litt gøy også da, selv om de fleste spirene havner på "De Evige Jaktmarker" mye før de burde.. Lykke til videre med de små, grønne!