lørdag 15. mai 2010

Advarsel: langt inlegg !!

baksidan

PROSJEKT BAKSIDEN :

Jeg begynner å tro jeg kun har en baksida av hagen, her har jeg jo vart i flere uker nå, fremsiden, staudetrappa, lunden og rosenhagen får visst ikke mye oppmerksomhet av meg, men det kommer… det er bare det at det skjer så mye her akkurat nå.. Det blomstrer, gullkorgen lyser opp og alliumløkene jeg satt i høstes begynner å bli skikkelig store, er så spent på hvordan de kommer å se ut!

gullkorg  alliumknopp

There is so much happening in my backyard, I seem to almost forgotten I have other spots i my garden, but their time will come, eventually I hope..

röd tusenfryd vit tusenfryd

Tusenfryd klarer seg under den store bladmassen og blomstrer, forhåpentligvis med noen fler etter hvert. Inntil husveggen kommer den første tulipanen, liker så godt det røde og gule sammen..

tulpanknopp gullkorg

I find the red and yellow combination so smashing and delicate in Spring. Unfortunately I haven’t got that many tulips by the backside wall, I moved and planted most of the by my hedge since those green leafs seems to irritate me for most of the summer afterwards. Here under those bushes it’s so much easier to ignore them.

tulpaner i häcken

Det er ikke så mange tulipaner inntil husveggen for bladene er så triste å se på resten av sommeren. Jeg har i stort sett flyttet alle løker gjennom åren og plantert dem under hekken, der er dom ikke i veien og jeg slipper irritere meg så mye. Når hekken blitt grønn så er enda blomstringen i stort sett over..

Knopper på morellenjordgubbsplantor 

Noe som gleder meg ufantlig mye her på baksiden er frøplanten fra naboens Morelltre, som ser ut til at ha klart vintern. Jeg fant også ut igår at den lille stripe med jord som ble inntill kassen på baksiden var et godt sted å flytte jordbær til, hvilken før tankene over til..

KJØKKENHAGEN:

röda vinbär.. .. i kordonger 

Nå begynner det å bli grønnt her også, både rips og solbær har fått knopper i tillegg til bladen som kommer, løfte om rik avling i sommer? Bringebæren kommer så saktelig de og. Snart er kjøkkenhagen kring gjerdet av en hekk av solbær og bringebær og jeg begynner å bli skjermet fra innsyn!

hallon svarta vinbär

Slowly my kitchen garden is turning green, can’t wait, I so like to be hidden behind those hedges since everybody up on the street keep glancing straight in right now..Can’t wait to remove those plastic frames either, but I guess I have to keep them on for another two weeks..

snart grön vinbärshäck

Reddish to go, both inside those frames and outside, unprotected from the cold and rain. Had to do something on those spots where I used to have my Strawberries..

rädisarädisa

Redikker som spirer, i kassene har de første kommet langt på vei, ingen problemer at se de er der lenger. De jeg sådde forran kassene og som ikke er beskyttet av plastikk har også spirt, men er fortsatt små og pusslige. Forran alle kasser i kjøkkenhagen hadde jeg spart litt plass til jordbær, men de måtte altså flytte nå så da gjelder det å finne noe annet at ha der.. Varmt og lunt blir det i hvert fall foran kantene..

rädisarädisa

Framfor fire andre kasser priklet jeg ut mine frøsådde stauder, hart og brutalt men det ser ut som om de klarte den første nattens påkjenninger. At de ser litt pusslige ut er helst for at de hadde vokst så tett i eskene det var sådt.. Bare vente å se om det blir noe blått gress, riddersporre, akeleier og pimpernell..

blått gräs riddarsporre

In front of some other frames I put my perennials, can’t be bothered with them inside anymore, so out they went, hard and brutal, wonder how this will end..

akelejruta pimpernell bønnevikkebønnevikke

Bønnevikken overlevde natten den også og i den andre kassen har den første spiren av den samme endelig kommet opp, med andre ord har ikke alle bønner ruttnet. Men av jordskokken finnes fortsatt ingen spor. Men, poteten har kikket opp over jorden overflate, måtte det nå ikke bli for kaldt..

   potatis spira

Vicia faba, Fava beans. The ones I planted yesterday seems to have survived the night, and the first ones, never spent their days inside, is emerging from underneath, as are my potatoes.. Wild blueberris are seen with red ‘fruits’, so much eralier then my blueberry bushes, and my rhubard is growing.

vilda blåbärvilda blåbär 

Dom små plantene med vilde blåbær som jeg hentet fra skogen og planterte rundt mine amerikanske blåbærsbusker har fått frukter, eller er det blomster? De er så mye tidligere enn busken, planen er at de skal tekke hele jordyten etter hvert. Rabarbra vokser voldsomt så snart kan det nokk bli rabarbrapai her i huset..

 amerikansk blåbärsbuskerabarber 

Bjørnerot, som jeg flyttet ifjol har klart seg, var litt urolig for den hadde lange pelarrøtter når jeg gravde den opp, har prøvd dele den en gang men det gikk ikke, den nye planten ville ikke ta seg. Estragon som også ble plantet tar seg godt, begge under pæretre, som nå får bli ørtehage etter at jeg fjernet jordbæren.. Men rosmarinen plantet jeg før alle jordbær var flyttet, det gjør litt vondt i sjelen at fjerne så mange planter, langt over hundre, så dette må tas i omgånger føler jeg..

 björnrot dragon

Some herbs I planted instead of strawberries; Baldmoney (Meum athamanticum), Tarragon (Artemisia dracunculus) and Rosemary.. It’s really painful to take away all those Strawberry plants, just have to be persistent .. but it has to be done..

(If you actually took your time to read through all of this I am most amazed, but since this is my garden dairy I just have to document what’s happening – lucky for you I run out of battery capacity on my camera ;)

jordgubbar och rosmarin 

Jösses, hvis noen verkelig klarte å henge med så langt er jeg imponert, men dette er jo min hagedagbok og det er så mye som skjer.. Da kan jeg trøste med at det hadde vart enda lenger hvis jeg ikke gikk tom på batteriet i kameran :)

 

9 kommentarer:

Torill sa...

Joda, hengte med gjennom heile innlegget og kjeda meg ikkje !! Kjekt å sjå at våren verkleg har inntatt din hage også. Kos deg. Go`helg !!

Tångsnällans blogg sa...

Det gick hur lätt som helst att ta sig igenom alla dina fina foto! Kul att se allt som växer i din trädgård!Jag såg att du även har en vindruva, har du några tips till mej som precis har beställt en sort som heter Einset. Ha en skön helg i trädgården! Kram Leni

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Her er det liv.... masser av liv, og flere av dem har sikkert flere navn. Fint at du holder meg oppdatert!
Ha fin 17.mai - håper sola kommer...

Christin sa...

Så morro å følge med på utviklingen i hagen din! Her er det bra med kart på blåbærbuskene i skogen, så det lover bra for plukking etterhvert.
God helg :)
Klem
Takk for komplimentet på sofaen, vi koser oss godt i den, myk og god å sitte i.

Blomsterguri sa...

Ikke noe problem - ble overrasket da det var slutt på innlegget. Gøy å se alle plantene dine, og hvor de er plassert! Du har en del prosjekter på gang :-) Ha en god helg og en fin 17, mai!

Linda sa...

Det var jo bare hyggelig lesning, så ikke noe å si på lengden her:) Å som det skjer masse hos deg. Så moro:) Ønsker deg en fin helg og 17 mai:)

IngunnBW sa...

SÅ koselig å se alt som gror hos deg! Det er så flott i haven din, ryddig og ordnetlig anlagt. Jeg sådde salat og reddik i forrige uke, det blir mine første egenproduserte grønnsaker dette :) Ønsker deg en super 17 mai!

Livet i Fattighuset sa...

Morsomt å se, Mia. Dette er veldig inspirerende! Jeg holdes tilbake i kjøkkenhagen fordi masta på seilbåten ligger på toppen av alle pallelemmene. Men nå er vel båten snart på vannet :-)

Marie

krepsemor sa...

Som det spirer hos deg, Mia! Nå er våren endelig her, lenge etterlengtet! Tulipaner er så fine, og nå kommer mine også for fullt! Min fotballsparkende sønn har dessverre knekt noen med ballen sin....Det kribler i fingrene etter å begynne å plante ut, men det er nok litt tidlig ennå!