tirsdag 30. juli 2013

Lov å la seg fristes

Filipendula ulmaria rosea,Mjødurt, tjusigt navn og nydelig blomst. Man lar seg fristes, det gjorde i hvert fall jeg og sende av gårde en bestilling. Pappa fikk passe litt på den tils jeg kunne få den hjem. Det var i 2011. Året etter gikk også bra, den hølt seg på plass og blomstret vakkert med sine mange, bittesmå rosa blomster.

Men i år kom den opp både litt her og der nederst i staudetrappa, Rotstammer som spredd seg overalt. Takk og pris var det bare å dra de jeg ikke ville ha vekk men jeg synes nok jeg føler den er litt skummel for min lille hage.

For selve planten har relativ store blad, store flikete blad som dekker godt alt som er rundt stengelen. Jeg har ikke helt plass men blomsten er jo så pen..

Min andre Filipendula er helt annerledes. Ikke bare det at den har hvite blomster. Selve stengelen er tynnere og orker knappt holde blomstrene oppe. Minste regn og den ligger platt til bakken. Dessuten er bladverket helt annerledes. Mer som ryllik. Lange, flikete blad helt nederst mot bakken. Denne forøker seg nesten ikke i det hele tatt. Synd, for jeg kunne godt hatt noen fler av disse.

Jeg har forsøkt finne ut hva denne typen Filipendula heter, og mener at dette er Filipendula vulgaris, Knollmjødurt. Tar jeg feil?

5 kommentarer:

Et nytt landsbyliv sa...

Den rosa mjødurten kunne gjort seg i min skogshage - den var helskjønn! Har ingen navneforslag dessverre. hilsen Anne

Fagertunhagen sa...

Min erfaring med den rosa Mjødurten er at den sprer seg mest der den trives. Tidligere vokste min i en annen hage hvor den spredte seg friskt. Så flyttet jeg med meg en bit hit, men den fikk nok en litt vel tørr vokseplass. Det var helt tydelig at den ikke vokste noe særlig utover på den nye plassen. Nå har jeg flyttet den igjen for jeg var nesten redd den skulle trekke seg helt tilbake...
Den hvite din har jeg aldri sett før. Nydelig!

Marit sa...

Jeg kjenner ikke til Mjødurt bortsett fra den ville som vokser i alle grøftekanter her. Den har jeg bare få meter herfra, så jeg nøyer meg med å se på den der. Jeg har angst for sånne planter som vokser ukontrollert, så det er nok derfor jeg aldri har kjøpt den. Men den rosa var utrolig vakker!

Cika sa...

Så fin den rosa var!
/Cika

Turid sa...

Lekkert med mjødurt. Jeg har flere her, den rosa har tuevekst og er grei, men jeg har en annen med røde blomster som oppførr seg voldsomt og uhemmet. Den står heldigvis avgrenset, men den har tatt overhånd i det bedet den står.
:)