mandag 20. mai 2013

Elendig hageblogger..

Ja, riktig elendig som blogger men nok har det blitt en god del haging på meg gjennom helgen. 17 mai viste seg bli en varm dag uten regn her oppe, nere i byen hadde det kommet noen stenk men ikke her. Mye mer haging enn en rundtur med kamera ble det selvfølgelig ikke den dagen. Verdt å notere er at bjørken utover ettermiddag/ kveld ble grønn, en uke seinere enn vanlig.

Dagen etter, lørdag var det bortemot 30 grader varmt, det er jeg sikker på. Den dagen forsvann med malerpensel. Første strøk på pergolans nye tak ble tatt, yes, jeg vart full av maling.. Selvfølgelig glemte jeg som vanlig et hjørne, det blir gjerne slik når man står på stige og stikker opp hode litt her og der hvor det passer.. hadde planer om å ta et strøk til i går men så fikk jeg telefon fra en G. om at nå, nå! må du klippe og farge håret (som hun mener er på tok for grått..)

En aktiv pinsehelg har det vært. I mens jeg hølt på med mitt vokste det så det hørtes rundt meg og blomster kom frem. Den så nakne jorden i torsdags er snart helt dekket med grønne blad..

Lørdag kveld etter grilling fikk pottene flytte opp på terrassen ,det varme været lurer meg sikkert men nå var det godt å få dem ut. Avherding ble det ikke stort med men en varm natt gav kanskje en langsom anpassing til den hete solen dagen etter..

Jeg har jo så absolutt bestemt meg for å begrense antallet potter i år men de som alle rede er der fra i fjor må jo ut. Nyplanting skal det deremot bli heller lite av (sier jeg nå…)

Pene bilder blir det ikke så mange av denne gang, her dokumenteres innsatsen. Med andre ord, lørdag i varmen, så fikk også den nye kassen i kjøkkenhagen et strøk med blåmaling. Den, porten og espalierene. De aller fleste kasser ellers har planker som må byttes men de som var greie fikk også et strøk..

Sommeren når jeg skal ta det med ro og nyte? Jo, det er faktisk planen men det er jo så mye som skal gjøres først..

Kassen med den siste blåbærsbusken og tyttebærplantene har fått nytt plank. Litt plunder å skifte når kassene er plantert. Først kape den nye planken, fjerne den gamle forsiktig og sette dit den nye. På disse gamle plankene er det nok kun malingen som gjort at det sett ut at den hållt ihop. De fleste riktig smuldrer seg opp når jeg tar vekk dem.

Hva får man begjære av plank som er 10-12 år? Jeg synes nok de klart seg lenger enn forventet like vel..

Dette er bare så klassiskt meg, først så litt sommerblomst frø på jorden, siden grave.. Jeg forsøkte verkligen ta det pent når jeg skulle plante de to første tyttebæren jeg kjøpt. De to som jeg hadde i den murte terrassen. Vinteren viste seg være mye snillere mot de to jeg hadde her i kassen så jeg flyttet de første to hit og. Men jeg tror også det er to forskjellige sorter jeg har for bladen ser da helt annerledes ut..

Så tomt det ser ut her uten tyttebæren. Men det varte ikke lenge. Søndagen, etter klipp, gav meg anledning å dra til gartneriet. Syntes faktisk jeg var flink. Hele stedet var jo overfyllt med fristelser. Jeg hølt meg til mine krydderørter (flink jente!), rosmarin, salvia, ruccola og noen basilika ble med hjem. Sammen med en frøpåse dill og romanasallat. Det blir ikke tomt så veldig lenge hos meg.. Satte ut noen av de franske persilleplantene jeg sått inne og..

For å hoppe litt så ble det med sallatløk og noen planter av romanasallat og. Disse plantet jeg på en gang. Sallatløken i kassen med pasternakk,,

og salatplantene sammen med svartroten. Nå er jeg bare litt usikker på om jeg ikke alle rede hadde satt noen annen frø der, hm, hm,.. mellom salatplantene hadde jeg i hvert fall ner mine salatfrø. Dillfrøene tok jeg mellom sjarlottløken og hivde en neve bak ryggen min, gudene vet om de kommer spire..

Na ja, resterende av søndag ettermiddag gikk åt til å reperere kasser så lenge jeg hadde plank. Selvfølgelig går lagret tomt når man er som best igang. Men søndagen, igår altså, var også en utrolig varm dag så det var skønt å bare strose rundt og sette noen fler erter og bondebønner. Jeg må nok tenke godt etter og oppdatere såoversikten en regnværsdag..

Så på kvelden, akkurat når vi var ferdige med atter en grillmiddag, begynnte det regne. Da hadde jeg vel egentlig bestemt meg for å bruke resten av kvelden til maling. Slik kan det gå. Det er forresten i stort sett mittraden av planker som må skiftes. Kassene var først en rad høye og når jeg skulle ha en plank til løftet jeg opp de plankene og satte de nye under. Syntes det var smart den gang. Når jeg siden måtte ta en plank til rundt om satte jeg den øverst. Nå ser det nesten litt komisk ut så lenge jeg ikke får malt dem..

Søndag kveld kom også de første blomstrene på morelltre. Da bar jeg også ut de resterende frøsådder fra boden og slokket lysrørene, nå får boden stå til høsten igjen. Erteblomstene som jeg satt rett ner i jorden har begynnt spire. Jeg la dem jo aldri i bløt så jeg var verkligen spent på resultatet. Håper det fungerer å ha sålådene ute og (hvorfor skulle det ikke fungere med dagslys forresten…)

Sukkererter som jeg også satte samtidig har kommer mye lenger. Nå lurer jeg på om jeg ikke skal forsøke med noen av bønnene og. Tørr ikke helt gamble med å sette dem i jorden enda, fortsatt to uker igjen til begynnelsen av juni..

Så idag da, idag skulle vi få regn. Derfor ble det litt bonustid følte jeg når jeg våknet og oppdaget at regnet ikke hadde begynnt enda. Da fikk jeg litt tid til dammen kanskje. Den er nå skuret og tømt og like gledelig hver vår er i se at pumpen virker.

Her rundt dammen ble jeg hele dagen. Rensket blandt plantene rundt og hatt på litt ny jord. Og gjennomført årets første planteringer. Kassen bak så verkligen trist og tom ut, gresset som vært i den så ikke ut til å leve lenger. Jeg har jo merkt meg det tidligere og at gresstua av den bronsefargete Carex gresset sjelden klarer en vinter men at det pleier komme opp frøplanter mellom steinhellene. Håper det gjør det i år og.

Nakkdelen med en sønn som nettopp fått lappen er at man blir billøs men fordelen er at han gjerne drar til gartneriet for mor, bare han kan få ha bilen. Så idag fikk jeg ikke bare jordsekkleveranse, han tok med seg en Bambu hjem også. Nå er den plantet i kassen og ved siden av står noen av mine frøsådde gress. Med andre ord er kassen full igjen..

Nå heter den kanskje ikke bambu da men Gulrørgress, Fargesia murieliae ‘Sunshine’. En tett voksende, ikke snyltende bambus, står det. Hva er en snyltende bambus egentligen?? Uansett, 1,5-2,5 meter høy (H5) burde skape en liten vegg her bak, litt høyde ved kassen og forhåpentligvis ikke være i veien for hengekøyen om nå sommeren komme by på noen fler slike sommerdager.

Fiskene, akkurat som klatrebønner, får vente til begynnelsen av mai. Det er fortsatt tidlig men ack,, så godt det føles å være igang. Jeg har fortsatt en lang liste med ting som må gjøres og en nesten like lang liste med ting jeg har lyst å gjøre. Da er det i hvert fall godt at begge pumper fungerte og at dammene er istandgjorde.

Tenk at pinsen ble så varm og fin i år og. En herlig langhelg har det vært og mitt frusne hagehjerte har verkligen tint opp igjen. Nå skal det regne, massevis, i flere dager fremover igjen. Man får bare håpe “Yr” tar feil igjen og lar meg få noen herlige kvelder ute i uken og.

3 kommentarer:

Turid sa...

Travle og deilige dager hos deg forstår jeg :) Vi nyter våren i lange drag.
Finfin ny uke til deg.

Marit sa...

Du har jo fått gjort mye i helgen! Bambusen passet veldig fint der. Ja, vi må jo passe på å nyte litt av tiden vi er i hagen, og ikke bare jobbe :-)

Nora sa...

Så mye du har fått gjort i helgen! Her har det også värt sommervär - jeg er glad jeg hadde fri både 17. mai og 2. pinsedag selv om jeg bor i Sverige (en av fordelene med å jobbe med norske kunder:-)
Ha en fortsatt fin uke!
Klem!