søndag, oktober 18, 2009

Tre bøker jeg liker veldig godt

DSC00110Marias Trädgård har lagt ut forslag til en god del hagelitteratur for alle smaker og lurer på hva vi andre leser for bøker. Jeg leser masser av forskjellige hagebøker, liker så godt å sitte og bla i disse under vinterens lange, mørke dager. Da sitter jeg og tenker på alt hva neste års hagesesong har å by på.

( hadde jeg siden husket noe av det jeg lest så..)

DSC00109Like glad som jeg er i hagens alle blomstrende planter så har jeg de siste åren lagt min elsk til kjøkkenhagen, mye takket være disse to bøkene, som gir en enkel og grei innføring i kjøkkenhagens mysterier. Finner begge bøker lettbegriplige og matnyttige, et god valg for oss som mangler erfarenhet i denne edle kunst. At de i tillegg inneholder inspirerende bilder og gode oppskrifter gjør jo ikke bøkene til noe mindre godt valg.

Jeg velger å omtale en norsk og en svensk bok, det er fordelen med å ha tilgang til begge.

 DSC00105

Sannas köksträdgård

Odlingsråd & grönsaksrecept

Sanna Töringe / Anette Åberg

PRISMA

ISBN 91-518-3577-0

DSC00106

Kjøkkenhagen

Dyrking og matlaging med urter, frukt og grønnsaker

Adam Caplin & oppskrifter av Celia Brooks Brown

Aschenhaug, ISBN 82-03-228278

Et annet problem jeg har hatt gjennom mine år siden jeg ‘ble med hage’ ( og jeg har DSC00108hatt mange problemer !! ) er at jeg ikke aner når, hvor og hvordan vekster skal beskjæres. Særlig gjelder det kanskje forskjellen mellom søte og sure kirsebær, hvor mange ganger har jeg ikke klippet vekk fruktanlegget for kommende år. Denne lille boken som jeg fant i Sverige, oversatt fra engelsk, gir svar på mange av de spørsmål vi steller oss når vi står der med sekatøren i hånd.

DSC00107  

Beskäring

Trädgårdsexpertenes bästa råd & tips

Richard Bird

Albert Bonniers Förlag

ISBN 91-0-010584-8

 

 

 

Hvis dere har lyst å få flere idéer til god hagelitteratur så kan dere gå til Marias trädgårdsblogg, hun har et nytt tema hver uke, så der finnes masser av kunnskaper å hente. Dessuten så starten hun nå opp med en nettbasert hagekurs som hun kaller for ‘Bli med trädgård’ for alle som er nye i hagens alle innveklinger eller som synes de trenger litt mer kjøtt på beinen, så ta en kikk !

For meg selv resulterede ukens Tema i to momentane, spontane innkjøp, takk og pris for netthandel :)

capris bestilling

I’m only suggesting three different books, suited to read for garden amateurs and making yet another commercial for Marias Trädgårdsblogg, simply because I find her so inspiring.

 

8 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

Den beskjæringsboken skal jeg se etter. Det står så mange trær her som trenger en runde med sagen... Men der er jeg helt grønn.

Selv er min mest verdsatte hagebok David Austins English roses. Vakker, lett å forstå (selv for meg som ikke er så dreven i å lese engelsk) og ikke minst den er full av flotte roser, som er en av mine store lidenskaper. Hadde jeg hatt tjukkere lommebok skulle jeg hatt hver eneste en av dem :)

Ønsker deg en fin kveld!

Hilsen Margrethe

Hagen på Granheim sa...

Jeg leser mye hagelitteratur om vinteren, og er alltid på utkikk etter gode bøker, så takk for tipsene.

Ha en fin kveld :)

Merja sa...

Låter som jätte bra böcker allihopa!
Ha det gott

Maria Berg sa...

HIhih Jippi vad kul - blev glatt överraskad när jag tittade in här idag. tack för alla de trevliga orden och för att du vill var med på mitt Tema.

Imorgon kommer det att bli förbyte.
Kram och tack
Maria Berg

Maria Berg sa...

Ps. Vilken bok blev det du köpte?
/MB

Kathrine sa...

Flotte bøker!! Sjøl tar jeg de fram når våren nærmer seg, og må gjennom mange navn på nytt hver vår,)Koselig med hagebøker!

:)

Karin / Livsluft sa...

Hej Mia!
Hoppas du haft en riktigt mysig helg!Så kul att läsa dina 7 punkter om dig.Jag ska bara odla persilja jag också nästa år. jag köpte en stor bunt och frös ner men de smakar konstigt nu. har kanske tinat vid tillfälle och sen fryst igen? Persilja är så gott så jag går gärna och knaprar på en kvist och maten blir ju underbar med denna i.Mums!
Ska försöka hitta boken om beskärning du rekommenderar, för jag vet ingenting om det.Vissa saker skall klippas ner på hösten, andra på våren och vissa inte alls. Så jag behöver verkligen en sådan bok.Jag har i alla fall beskurit mitt blodplommonträd och helt klippt ner gullriset men sen vågar jag inget annat, fniss.
Ha en fin vecka!Kram till dig!/Karin

Hagen på Granheim sa...

Hei igjen Mia, og takk for kommentar.
To hagebøker jeg liker godt er:
Portrett av en gammel hage, av Madeleine von Essen og
Hagevandring i en frodig norsk hage, av Helen Fredholm. (Helen er jo ganske kjent da...)
Ellers leser jeg mye i Teknologisk Forlags Store Hagebok, som har mye stoff, (men det finnes naturligvis mange lignende alt-mulig bøker for hagen).
Yvonne Dengins bok "Jordnært" liker jeg også, men den vet jeg det er delte meninger om.

Ha en forsatt fin tirsdag :)