fredag, juni 27, 2014

Roser og snekret

Dagene går så rask når man har det gøy. Jeg putler omkring og gjør mest ingenting (ikke noe særlig altså..) Men jo da, litt har jeg gjort. Jeg har fortsatt ta rett på siste planken. Den ligger på toppen av den plank jeg trenger til grillbenken så da får det bli kasser først. Her har kassen fått en rad til, da passet den bedre i forhold til espalieret som ikke lenger ser like dominant ut. Og det beste av alt, jeg fant ut at jeg kan, faktisk, klemme ner to roser til her.. etter hvert i hvert fall. Først må liljene i kassen få blomstre og jordbærplantenes grønne kart må modne, men siden så skal jeg få gravd dem ner. Rosen som alle rede står her blir helt sikkert glad for litt selskap. Tre roser til prisen for to gav meg helt enkelt ikke fred i sjelen.. I mellomtiden satte jeg disse to ner i potter ved siden av.

Først ut, en Tantau rose Goethe (Göthe altså), en stilkrose med sterk duft, H5.Jeg kan love den lukter godt.

Som god nummer to, Freisinger Morgenrote (denne har jeg en av fra tidligere og..), en slyngrose som også dufter sterk. H4

Ned gangen har jeg ryddet litt plass slik at jeg kunne plante en til her. De to jeg satte for noet år siden som jeg ikke hadde tro på har jo tatt seg godt, Aleksander blant annet. Derfor ble det fjernet noen stauder og gravet en grop..

Her fikk jeg plass til den tredje rosen, Nostalgie, en stilkrose som jeg lenge hatt lyst på. Svag duft (gjør ikke noe…), H4. Bare å vente på at herligheten skal vise seg.

Det er knopp i hagens alle roser nå og snart kommer det se helt fantastisk ut håper jeg. Her har jeg de siste dager hatt ner hele seks sekker med kugjødselkompost. Kanten som jeg laget bak fungerer helt strålende, helt etter plan. Jeg har vannet og det har kommet i hvert fall 15 mm fra oven, det synes for rosene begynner se friskere og kraftigere ut nå.

I hjørnet mot svarthylltre ble det en liten kasse. Var ikke helt sikker på hvordan jeg skulle lage avsluttningen og om den skulle være en eller to plank høy. Men rosen fikk godt om gjødsel nå så jeg kan sikkert lage en plank høyere neste år om jeg vil i stedet. (I bakkant satte jeg ned fire småplanter av revebjelle.) Igår var jeg også så taktisk at jeg lagde en kasse og malte den direkte før jeg begynte med neste, godt det for akkurat ferdig med den siste begynte det bøtte ner..

Nå ser man ikke lenger den lyse planken bak rosene, malte selvfølgelig denne først..

Gårdagens siste kasse og dagens siste innkjøp. Jeg måtte jo få en avsluttning her på den her siden og. Kassen runt brudespirean var jo der fra tidligere, nå ble det et litet hjørne til overs. Der har det bare stått en løytnatnshjerte som ikke likt seg særlig godt innen.

Sett fra den lille gangen mot Lunden synes den bedre. Jeg hadde ikke noen jord hjemme å fylle den med så det får vente. La ner innholdet fra lukebøtta i stedet i bunn, blir vel kompost av det etter hvert og. Mitt nyinnkjøp satte jeg så lenge i en potte. Dette er en Syrin hortensa, Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’, spennende, har aldri forsøkt den busken. På gartneriet sa de at den skulle gå i halvskugga (skal jeg være ærlig så er det nok litt mer skyggefullt en som slik her men jeg skal beskjære morellen etter hvert…) 2-3 meter skal den kunne bli, H5.

Tenk så glad man kan bli for å fått fikset et ‘trøbbelområde’, hos meg var det ikke større enn 50 cm2 men gleden er stor like vel. Den skal snart få bli plantert (og plass til noen vårløk ved siden av blir det vel og..)

Det nok tur at den får litt høyde skal man klare se den bak stolen i hjørnet.. Dette var altså dagens ‘impuls’ men jeg hadde bestemt meg for en busk uansett..

Na ja, jeg føler meg nøyd med innsatsen i rosenhagen. Nå får jeg gå videre til neste hagerom. Ligger litt etter med luking.. ikke det at det er så mye ugress (nest inntil null…) men det må klippes og bindes opp, og ikke minst fjernes vissne blader fra vårløkene. Herlige tider dette!

4 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Så flott det ble! Jeg har også denne 'Pinky Winky', og den blir veldig flott utover på sensommeren. Først hvit, og etterpå rosa. Jeg liker syrinhortensia veldig godt, og samler på de også ;-)

Ha en fin helg!

Nora sa...

Om dette er å "gjöre ingenting" lurer jeg på hvor mye du får gjort når du mener at du gjör noe:-) Du jobber jo og står i hele tiden - fint blir det også!
Klem!

Turid sa...

Du får plass til så utrolig mye i hagen. Her er det snart fullt... og det bekymrer meg.
Vakkert er det i hagen din, det er iallefall sikkert.
Nyt resten av hagehelga.

Bille sa...

Så fint! Du er god på å finne løsninger!
Spennende med Syrinhortensiaen. I dag har jeg endelig skåret vekk alt bortsett fra en gren på min forsøk på oppstammet Syrinhortensia. Selvsagt måtte jeg sette stiklinger av avkappet, for jeg kunne godt tenkt meg flere - de er så flotte når de blomstrer!