søndag 17. april 2011

Blågul trädgårdsöndag..

Idag har blåsippan slagit ut i mina rabatter. Jag delade på tuvan ifjol så iår kommer det  blad både lite här och där, men dom flesta är fortfarande så små att det inte kommer några blommor. Dom äldsta däremot har flera. Själva ursprunget har jag fått av min svärmor, hon kallar dom för hageblåveis, så jag tror inte det är den vilda sorten. Jag har alltid inbillat mig att blåsippor vill ha sur jord men så läste jag någonstanns att det är raka motsatsen. Så dom fick, precis som alla perenner, en näve kompost med kalk i av mig förra sommaren, kanske det hjälper på blomstringen?

Tänkte det skulle vara en gul – blå blomstring här idag. Men krokusen som blommat i två, tre dagar stänger igen sina blomsterhuvud när solen blir borta. Samtidigt som solen var för skarp fortfarande för att blåfärgen på sipporna skulle komma fram. Helt klart så kan jag kallt konstatera att jag inte är fotograf!

Idag har första planken kommit ut. Jag tror nog jag ska kunna göra av med några meter den här sommaren också. Det ser så rent och ordentligt ut med dom kanterna och det underlätter jobben med att rensa rabatterna. Just här köpte jag två stolar i höstas efter jag fixat med plattorna, men vi satt inget bra, jag hade känslan av att jag stångade bakhuvudet i dom hyllorna som var där. Så, nu är dom flyttade, med hjälp av gamlefar i huset. För att få på plats brädan var jag tvungen att gräva upp brudspirean som stod där men nu efteråt, när dom är planterade igen, känns det riktigt bra. Strunt samma att tulpanerna antagligen inte blommar här  iår, efter den brutala behandlingen. Nu står i varje fall häcken på mitten.

Jag ska fixa något under dom här hyllorna så jag har något jag kan fästa klätterrosen mot. Mitt lilla titthål får fungera som spaljé till den röda klätterrosen ( som jag aldrig kommer ihåg om det är ‘Heidelberg’ eller ‘Flammentanz’, blandar alltid ihop dom två..). Nyckelhålet har ingen klätterros (ännu??) men det står rosor där vi fötterna. Jag hade ingen lust att slänga dom här, dom har ett stort nostalgivärde för mig, lagade dom första året till köksträdgården och sen dess har dom flyttat lite runt. När först syrenhäcken blivit grön så ser dom kanske inte så ‘ditslängda’ ut. Dessutom kommer det en leverans från Tyskland i mitten av maj. Jag har varit med på beställning av Clematis tillsammans med en dam här i hagelaget. Om jag sätter en vid varje stolpe får jag plats med fyra, och dom sista två (menar det var sex jag beställde ?) kan jag sätta vid spaljén jag lagade i höstas åt ‘Purpurea Plena Eleganse’. Den spaljén, som jag förresten måste måla!!, har plats till två till, en på varje sida.

(spaljéen står till höger..). Just nu, om jag ska vara ärlig, så ser det lite konstigt ut i trädgården. Över allt sticker det upp tomma spaljéer, blomsterstöttor, trädstammar, staket, trappor och till och med en torkvinda. Däremellan skymtar man mina trälådor med några vårlökar men annars bara vissna perenner, men snart så, snart är det rum igen, hoppas jag. Clematisklädda väggar och trädkronor som tak. Nu är det inte länge dit..

Lådan rätt fram är förresten mitt dagis. Här satt jag alla frösådda perenner och annat i höstas. Det ser i varje fall ut som om jag ska få njuta av Ingegerds svarta stockrosor. Ja, egentligen är det liv i dom allesammans, utenom Hampflockel, den är väl helt enkelt inte härdig nog, synd, men det är ju ännu tidigt på våren..

Frösådder ja, jag sådde Geranium phaeum på fyra olika håll i höstas. Nu kommer det fröplantor på alla ställen. Hur glad är jag i dom? Hur många behöver man? Dom tycks i varje fall inte vara bland dom svåraste att gro, efter en vinter..

Nåja, det blir nog bra det också. När jag i varje fall hade gamlefar ut i trädgården (för en gångs skull) så fick vi fixat den här spaljén också. Den var ju inte bara sned, den hade helt knäckt vid jordöverflatan. Nu har den fått stolpsko och klarar förhoppningsvis flera vintrar som stöd åt mina röda vinbär.

(kordonger av röda vinbär har jag skrivit om här)

Sluten av dagen gick åt till framsidan. Nu är all snö borta så jag kunde äntligen räfsa ihop alla löv mellan häcken och granhäcken. Nog ser det lite tomt ut ännu men den rabatten längs med häcken kommer nog snart vara grön. Jag är lite spänt över vad som överlevt, här planterade jag många nya sorter förra året.. Men jag har redan sett många tecken på liv. Jag kryssar fingrarna och hoppas det mesta har klarat sig.

Helt snöfritt är det ännu inte. Jag kunde säkert skotta det lilla som är utöver slänten här bak men det är ju kul att se hur länge det faktiskt ligger. Säkert inte mer än två, tre dagar till..

Synd jag har så långa dagar på jobbet till veckan men kroppen känns tung och stel efter helgen så det är kanske tur..

Min Clematisbeställning:

Clematis integrifolia Olgae

Clematis integrifolia Rosea

Clematis texensis Buckland Beauty

Clematis viticella Eetika

Clematis viticella Kaaru

Clematis viticella Tuczka

9 kommentarer:

krepsemor sa...

Så mange flotte prosjekter du har, Mia! Og stadig ofte beundrer jeg deg for at du finner plass til alle plantene! Du må være en praktisk og kreativ person =) Og det steinbedet ditt må jeg forske mer på, for jeg har store planer om å utvide mitt lille som jeg anla i fjor!
Her har vi altfor mye plen som jeg kunne tenkt meg å begrense, men gubben liker ikke forandringer! Så det blir ikke så enkelt å gjøre noe med det! Men jeg kan jo alltids lure meg til bit for bit ;o)
Ønsker deg God Påske!

Lisa sa...

Vilken mysig trädgård du har! Jag får inspiration varje gång jag hälsar på här hos dig!
Tack för länken förresten!
Ha en bra arbetsvecka, men jobba inte ihjäl dig. Tur det är påsk snart!
kram

Vilt og vakkert sa...

Heisann... jøss for non planer, kan ta koken fra enhver.... har du gått over til svensk nå???
Gla' påsk til dej ;:OD)

Torill sa...

Blått og gult, må bli kult !! Og med svenskefarger vart det svensk tekst også. Kjekt det !! Mange fine løysinger og forskjellige hagerom du viser i dag. Takk for titten !!

... sa...

Koselig med blå og gule farger i hagen, og blåveisen er så fin :)

Jeg er imponert over alle prosjektene dine, Mia, og alt du fått til i hagen din. Takk for turen gjennom hagerommene, hos deg er det alltid inspirasjon å finne.

Ha en fin ny uke med nydelig vårvær :)

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vad fint du har det.
Det ser ut som om du har en lång, lång stenmur, stämmer det?
Ha det gott
Birgitta

Marit sa...

Så fin hage du har! Det er virkelig mye du har fått plass til hos deg. Ha en fin påske!

Emelie sa...

Oj så härligt med trädgårdsarbete! Hos oss har snön försvunnit överallt förutom i min örtagård (!), så jag sitter otåligt och väntar på att den ska tina fram :) så roligt med alla nya clematis! :) ha en fin kväll! :)

Blomsterguri sa...

Skal si at du er kreativ og full av prosjekter. Det ble mange gode fotos også! Så bra qat du har plass til noen flre klematiser - jeg ligger med hodet ned til jorda og ser etter tegn på liv hos noen av mine... :-)