lørdag, juli 31, 2010

Pergolan

ingen klätterros :(

Pergolan, mitt forsømte hagerom dette året, kanskje for at New Dawn frøs i vinter og det derfor ikke føles sælig opplyftende, kanskje for at jeg fokusert på andre rom..

åkerö röd sävstaholm

Nå var det i hvert fall på tide å få gjort noe, begge epletre vokser rett opp til himmels og de skal jo være espaliert mot pergolan. Jeg må klippe tilbake nyvekst og binde inn greiner, dessuten tar langsomt både villvin og klattrehortensia over plassen..

klätterhortensia nyväxt

Iår er det helt motsatt mot tidligere år. På den siden som får middagssolen frøs også Clematisen helt ned, både den rosa på kortsiden og Jack Manii som pleier å blomstre på hjørnet. I år er det de andre Clematisene som pleier å få minst sol som vokser best, de og den Vitacella som står midt i og takk og pris fyller litt av tomrommet etter rosen..

middagsoleftermiddag/ kväll sol   vitacella, okänd sort liljeknoppar

Pionblomstringen langs hele fremsiden regnet liksom bort og nå skjer langsomt det samme med liljene..

insidanutsidan  

Det eneste som skymmer sikten nå når man sitter inne i Pergolan er Hortensian, de andre plantene synes knappt, ikke slik som det ser ut på utsiden..

DSC_0040 DSC_0038 den mörka den röda på hörnet

äpple sävstaholm kastade knoppar

I år blomstret epletre godt og jeg trodde jeg endelig kanskje kom til å få noen epler. Jeg hadde et kart i Sävstaholm for to år siden men det lille eplet kastet tre i disse tider på sommeren. Nå fikk jeg hele fire epler, tre kart har den kastet men et siste litet eple sitter igjen, håper det blir sittendes også. Jeg har sagt at hvis sån er tilfellet skal det deles i fire og spises med sølvbestikk !!

DSC_0057

Dette er alt som er igjen av en stor staselig New Dawn som var langt opp over taket de siste par åren, lurer på om det er håp ?

 New Dawn

3 kommentarer:

anne - moseplassen sa...

så merkelig at epletredet ikke vil bære frukt da? og irriterende ikke minst.
Dt ser jo kjempelekkert ut dette rommet ditt, virkeig :D

Stephanie sa...

Your pergola is really admirable! Very good job Mia.

Meta sa...

Hej igen !
Denna underbara pergola. Det är så man längtar efter en kopp kaffe under detta tak. Här kan man sittaoch filosofera i många timmar. Den är super och det är du också.
Kramis mamma