tirsdag 13. juli 2010

Det regner så nå har jeg litt tid til oppdateringer..

Jasione leavis ' Blaulicht' Jasione leavis ' Blaulicht'

Det regner ute så nå har jeg tid til litt oppdateringer. Slik som denne Franske munke, Jasione leavis ‘ Blualicht’. Den planterte jeg ifjor og den var så liten og pjuskete at jeg var sikker på at den ikke skulle komme tilbake iår, men den er der, i øverste beddet av staudetrappen, ser fortsatt like pjuskete ut, men blomstrer.. Lurer på om jeg skal blande ner litt mer stein rundt den for selve bladmassen har nesten forsvunnit under jordmassene. Skal si dette har vart et yndlingsmotiv for mine nattlige fotorunder i hagen..Den har en blåfarge som lyser mot en i skumringen, og disse knøttesmå hvite blomstrene som sitter innemellom alt det blå.. Men nå begynner det jo bli mørkt alle rede ved elvetiden forresten ..

 Jasione leavis ' Blaulicht' Jasione leavis ' Blaulicht' Jasione leavis ' Blaulicht' Jasione leavis ' Blaulicht'

Trying to use today’s rainfall outside to update some of my garden photos. As this little darling, I absolutely adore it. Jasione leavis ' Blaulicht'/ Sheep's Bit Scabious. It might be a small perennial but one can’t miss it, especially not in the twilight when it’s blue colour seems to glimpse at you.. Or what of those Common spiderwort, also bought last year, the shape is fantastic, looks like they have small features in the middle..and the big surprise, since I bought so many plants I must have forgotten half of them. A tall perennial started to appear in the backyard, by my Trattoria, it turns out to be a Knautia, this I really look forward to see in full bloom..

 Jasione leavis ' Blaulicht' Jasione leavis ' Blaulicht' Jasione leavis ' Blaulicht' nästan överblomstrad franks blåmunk

Litt uklart bilde av blomstrene men en ser her hvor tynnt litet bladverk som planten har. Jeg ønsker virkelig beholde denne plante, det var virkleig kjærlighet ved første blikk.

det stackars nästan obefintliga bladverket 

Eller hva med disse, Blomstervandrer, Tradescántia andersóniana. Jeg planterte tre forskjellige ifjor; “L’Innoncence’, (hvit), ‘Little Doll’ ( rosalilla) og en hybrid ‘Karminglut’ ( karminrød farge), men hybriden har ikke blomstret enda iår. Det er bestandig like usikkert og spennend å plantere nye sorter, det er jo langt ifra alle som overvintrer og kommer igjen året etter. Denne kom tilbake dog, enda kraftigere enn ifjor så jeg har kjøpt noen fler iår, liker så godt blomtrene og ikke minst knoppene når de begynner å sprikke.

 Tradescántia andersóniana 'Little Doll'

Tradescántia andersóniana 'Little Doll' / Common spiderwort

Tradescántia andersóniana 'Little Doll' Tradescántia andersóniana 'Little Doll' Tradescántia andersóniana "L'Innocence"

Tradescántia andersóniana "L'Innocence"

Så tripper jeg rundt her i spent forventen over noe annet jeg plantet forrige år, jeg kjøpte nokk flere blomster enn det jeg kan huske for når det pløtslig begynnte å vokse opp en høy staude ved siden av min bergnäva så ante jeg ikke hva det kunne være. Det viser seg å være en Knautia macedonica, Makedoniarødknapp, den skal bli 60 cm høy men hos meg er den nokk alle rede langt over den høyden. Nå drømmer jeg om rosarøde skyer som skal sveve over de andre staudene på baksiden ved trattorian.

 Knautia macedonica

Knautia macedonica

Knautia macedonica Knautia macedonica

Så denne her, Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’, den kjøpte jeg på Ramme gård tidligere i sommer. Jeg har prøvd meg med raketblomst tidligere men jeg vet at de blir borte i løpet av vinteren. Skal man vinterdekke den, gi den bedre drenering, legge over grannåler.. noen tips? Jeg klarte ikke motstå innkjøpet. Na, hvis ikke kan jeg i hvert fall kose meg med synet av denne uvanlig tuformede blomst iår.

Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’

Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’ /Fire Dance Dwarf Poker

11 kommentarer:

Torill sa...

Hei Mia. Her har det også regna litt. Og det var fint. Hadde storflytting nede i gamlehagen i går og då er det bra med litt vatning. Nydlige blomer du viser. Forstår godt du likte den blå franske munken. Likte også den røde knappen.
Må også kommentera den flotte kjøkkenhagen din nedanfor.
ha det godt.

Mariann sa...

Den første har jeg ikke sett før, fin blåfarge.Blomstervandreren var nydelig, både hvit og rosalilla.

Knautia har jeg også. Den vever seg fint inn mellom andre planter og selvsår seg akkurat passe.

Vivishagerom sa...

Så flott blå farge det var på Jasione leavis 'Blaulicht'. Flott!
Ja, i dar har vi regnvær også, så noe hagearbeid i dag blir det ikke. Må vel ha fått nok vann hagen også nå?

Den røde Makedoniarødknapp var fin. Synes det er fint med noen høye stauder.

Unknown sa...

Hej Mia!
Tittar in här hos dig en liten stund. Tyvärr har jag varit allt för dålig på att göra det på sistone. Orken har varit borta pga kraftiga bristtillstånd i min kropp, så det har inte funnits kraft till annat än det vardagliga samt att då och då slänga in ett inlägg.Fotar gör jag ju, det är min kraftkälla numera.Hoppas innerligt kunna titta in lite oftare än senaste tiden.
Så mycket fint du har i trädgården. Ljuvliga blommor.Känner inte igen sorterna, men jag är ju inte så bra på sånt.
Hoppas du haft en skön sommar hittills och kunnat njuta av ledighet och sommarvärmen.
Den kom äntligen till oss också för 14 dagar sedan och jag är så glad för att man kan bada och njuta av sol lite grand.Lavendel och klätterrosor skall jag plantera åtminstone, för inget har blivit gjort i trädgården och den gapar allt för tom på blommor.Så nu ska jag ut och leta plantor.Jag tänker att lite grand är bättre än ingenting.Då växer åtminstone trädgården lite....
Ha en fortsatt fin sommar kära Mia. Tänker på dig allt som oftast.
Var rädd om dig!
Kära hälsningar och kram från mig!/Karin

Bente sa...

For en vakker plante, denne franske munken! Er det en staude?

Jeg har vært en runde i bloggen din. Du har mange fine bilder og en kjempefin hage!

Klem fra Bente

elle-melle sa...

Den blå franske munken var jo søt, den har jeg ikke sett før, håper den klarer seg og kommer sterkere tilbake i hagen din.
Blomsterevandrer har jeg i blått og den blir bare større og frodigere år for år. Den kan av og til trenge litt støtte for ikke å dette sammen når det blåser og regner mye.

Knautiaen er flott og jeg liker den godt, flott i buketter også. Her hos meg sår den seg litt vel mye, men er så lett å fjerne der jeg ikke vil ha den så jeg lar den mer enn gjerne stå. Det blir jo noen gibort planter på det viset også:))

Kos deg i hagen Mia og så håper vi på flere soldager i juli;D

Linda sa...

Den første var ny for meg, så flott blå farge. Den hadde passet fint til inngansdøren min:) Den havner i MÅ HA boken:)

Knautien er også en favoritt:)

Bea sa...

Oj, sååå vacker Fransk blåmunk! Jag blir förhoppningsfull när jag ser den vackra blå färgen, för i mina sådde ri år fanns även denna blomma och jag blev rik på plantor och nu hoppas jag naturligtvis att många av dom klarar vintern. Prövar på olika ställen så kanske ngn skall klara sig.
Tremasterblomman är så fin i den violetta färgen. Mitt enda ex klarade inte vintern :(
Hoppas du har det gott! /Bea

Stephanie sa...

Those dainty blooms look so spectacular when fully opened. Love how you capture the beauty of the flowers. Thanks for patience and of course pretty flowers :-D I love the blue one a lot!

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Midt i trappetrinnlegging:
Frø er tatt.... ligger til tørking.
Mange skikkelige blomsterbilder hos deg ;:OD)

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia!

Har du noen forslag på planter vi kan ha mellom og på kantene av den nye steintrappa i haven?
Det bør være noen med lange røtter som kan holde steintrinnene på plass for nå ligger de i sand og jord oppå sandet. Og så bør plantene sjølsagt være lave. Regner med du har en del erfaring på området ;:OD)