lørdag, mai 10, 2014

Kjøkkenhagen w.19

Asparagus i en nesten balettaktig omfamnelse under plastikken. Til tross alt regn sist uke så har jeg vannet, under dekselet var det tørrt. Jeg skal innrømme jeg var litt usikker på vannet men frøene trenger fukten for å spire..

Stenglene som kommer opp er ikke særlig tykke. Nå hadde jeg ut pellets kyllinggjødsel mellom alle sammen, håper det gir litt bedre vokst, om ikke annet til neste år. Slike tynne stengler kan man jo ikke høste og spise. Men det her er kun tredje året for plantene (og andre året for mange fler…) så de må enda stå noen år til regner jeg med.

Nå har jeg sått to rekker med rødbeter i kassen og. Fra før av sådde jeg persille. Får som om det blir noen spiring etter hvert. Både persille og rødbeter er jo utrolig seine å spire har jeg merkt.

Svartrot ser ut som små gress strå. Hvis jeg ikke sått dem i rekke hadde jeg ikke visst hva det var. Det ser ut som årets frø hadde god spire evne, de aller fleste har kommet opp.

Mine mais har så langt klart kulden. De er like høye som bondbønnene ved siden siden av dem. Mais har jeg i utgangspunkt hatt liten tro på og de vart satt mest av en impuls men nå ser det jo faktisk  ut at det kanskje, kanskje skal kunne lykkes..

Ettersom den ene kasse ble forhøyet så pass seint i fjor høst og mest innholder gammel pottejord og kompost så hadde jeg på litt mer jord nå som jeg hadde over av lasset jeg fikk fra Lindum. Ikke så mye jord da, mer for at det så så rent og pyntlig ut etterpå. Ca 1-2 cm er det vel men nå ser jeg godt hvem hjørne av kassen som har hatt lavest spiring.

I fjor var det lenge varmt og tørrt. Ettersom jeg da også hadde hatt ner den her gartnetjorden i kassene og den innholder en god del torv ble det veldig tørrt på toppen. Derfor hadde jeg etter hvert på kompost på toppen. Det straffer seg som vanlig med en masse små ogressfrø!

Nå kunne jeg jo sikkert raskt luket det vekk men innemellom er det ikke bare ugress. Her vosker også en del blomster, som  denne Malva jeg fant. Jeg har liten lyst å ta vekk alt sammen før jeg ser hva alt er. Jeg vet blant annet at jeg strødde ut frøene fra den nesten sorte vallmoen også, med andre ord må jeg bare holde ut et tag til..

Men disse kan jeg fjerne raskt, denne frøplanten er godt gjennkjennelig!

Den ser ikke ut som salat men vokser i samme kasse..

Jeg bredsådde salaten, den ser like vel ut å ha samlet seg i små grupper. Det blir slik når man vanner etter sådd og ikke før regner jeg med. Men noen av frøene holder seg til rekken, snart klarer jeg finne igjen hva  alt er og. I den her kassen er det som vanlig palsternakk som er treigest, den klarer jeg ikke se, har den muligens ikke spirt enda?

Igår, kulde til tross, klarte jeg ikke la være å sette noen fler frø heller. Jeg har sådd fler reddiker og salat på forkjellige steder, og ikke alle under dekke. Dessuten husket jeg nå å sette pill ertene, (i den høyre kassen ved sittplassen). Ikassen som jeg nå fyllet opp med jord kom det dessuten ner lave purpurfarget bønner, mamma Mia, de kommer antagelig ruttne bort. Her forran kasse ble det også lave bønner, sammen med noen reddiker og spenat da..

Persillen som jeg sådde ved ørtene og jordbæren fikk navnetikett så dem burde jeg finne igjen til. Gulerøttene står mellom løken som vanlig så dem trenger jeg ikke merke ut. Men de er fortsatt så små at det eller hadde vært fort gjort å overse dem..

Nå skal jeg ut og ta rett på den siste jorden, ikke mer enn et trillbor lass igjen. Det skal gå enkelt regner jeg med. Det er mange bedd i hagen som kan ha godt av litt påfyll. Idag, faktisk, så regner det ikke, ikke enda i hvert fall. Utedag med andre ord.

3 kommentarer:

Bille sa...

Så fort aspargesen har vokst! Artig positur, ja, men de retter seg sikkert opp.

Og det bildet av løvetannfrøplante fikk det til å krible i lukefingrene mine. Instinkt, hehe.

Nyt helgen i kjøkkenhagen!

Turid sa...

Så mye godsaker i kjøkkenhagen din allerede. Jeg har nesten ikke sådd noe ute enda, men i drivhuset gror reddik og salat i kasser på gulvet. Det er herlige tider :)

Meta sa...Nästa år kan du med gott samvete äta dina första sparrisar.
Kram mamma