tirsdag, september 13, 2011

Mine murte terrasser i kjøkkenhagen

Det skal vel bare innrømmes, jeg liker sement som byggematerial. Utallige tonn med sement ligger begravet i min kjøkkenhage. Det hele begynnte med denne lille nivåforskjellen bakerst i kjøkkenhagen. Jeg hadde plantert mine første jordbærplanter her og etter første vinteren hadde alle små stein og planter sklidd ned i grusgangene når snøen smelte. En første forskaling av gammel laminat fra et gulv inne ble satt opp og fyllet opp med småstein og sement i tre-fire etasjer. Mellom etasjene satte jeg noen skillevegg av sement som ekstra støtte. Dette fungerte meget godt faktisk.

Men som åren gikk og jorden ble fyllt på måtte jeg lage kantene litt høyre. Desstuen ble kantene som jeg støpt i forskalingen veldig skarpe så nå har jeg overgått til ‘fri’ muring. Jeg høyner kanten med cia10 cm hver gang og pusser fremsiden for et mer helhetlig inntrykk, da blir også kantene mykere.

At disse kantene siden også fungerer ypperlig å trå på, som å stige opp en trapp, er en ekstra liten bonus når en skal strekke seg frem mot det borteste lille feltet. Også bak mine snekrede kasser er det enklere å komme til med disse kanter som man kan stå på.

DSC00009

Til å begynne med var jo mine terrasser til jordbær men iår har jeg i stedet hatt mest urter (og bønner) her. At nivåforskjellene gir bedre drenering og mer lys til alle planter gjør at urtenes trivsel har vart god til tross at skrenten ikke er mot sør.

Disse støpte terrassene gir faktisk ganske stor odlingsyta på en liten plass som ellers ikke hadde vart brukbar til mye.  Sement er kanskje et hart materiale men det ser pent og ryddig ut synes jeg. Og hvis ikke kantene skal gjøres høyre er det jo nest inntil vedlikeholdsfritt.

Ser fler idéer inne på Moseplassen.

19 kommentarer:

Tigertina sa...

Jeg er ikke så begeistra for betong, men dette er det peneste betong-prosjektet jeg noen gang har sett! Det ble kjempefint med nivåene og pussede kanter! Flott gjennomført! :D

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Jättefint! Gillade speciellt terrasserna tillsammans med trappan. Och lilla Olga i förra inlägget var ju bara fööör bedårande. :)
Kramar!

krepsemor sa...

Det ser veldig ryddig og flott ut med de støpte kantene, og faktisk noe jeg kunne tenkt meg å gjøre selv!

November- symra sa...

Bare elsker disse betongterassene dine..En favoritt i byggeverk i hagen.

Lisa sa...

Jag får lust att använda betong istället för trälådor eller ramar när jag ser din trädgård. Det skulle passa här... Går det att hyra in dig som murare? ;-) Snyggt är det i alla fall och praktiskt. Du är verkligen en stjärna!
Kul att du gillade äpplet, jag blir så glad!
Ha nu en skön tisdagskväll!

Anja sa...

Nämen så fräckt det ser ut! Vilka härliga små(?) odlingstråg. Vilken idé!
Hur gör du kanterna? Vad använder du för material till stöd när du gjuter väggarna?/Anja

Helene sa...

Veldig flott og kreativt, Mia! Jeg er imponert over hva du får til i hagen din:o)

Heleneklem

Marit sa...

Ja, jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Dine murte bed er bare så flotte!

Madame C sa...

Hej Mia,
Din köksträdgård är verkligen spännande och ovanlig. Dessutom mycket vacker!
Ha det fint,
Charlotta

Stephanie sa...

Beautiful! It is almost like a work of art :-D Have a great day.

Christin sa...

Så fint det er og praktisk!
Har måttet sylte tomater i år, de klarte ikke bli røde, men morro å prøve noe nytt og godt er det og.
Klem :)

Moa sa...

Herre gud så fint det var med dina terasser.. gillar verkligen cement oxå i trädgården. Blev verkligen inspirerad av dina bilder kommer mer än gärna tillbaka.. ha det gott/Moa

SimBasic sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bille sa...

Takk for god beskrivelse av hvordan du har fått til dette! Har sagt det før, men sier det gjerne igjen - de etasjebedened er bare så tøffe - kanskje jeg lager noe lignende i feriehagen :-)

Og du, grått og grønt er jo fint sammen - om det nå er sement eller skifer.

Snäckskalsdalen. sa...

Det är så otroligt häftigt i din köksträdgård, jag kan inte få nog med bilder därifrån och så pricken över i:et, den blå grinden - hur romantiskt är det då inte!
Agneta kram

Anne (Moseplassen) sa...

stilig!
jeg tror jeg har sett deler av dette før, men morro å se det slik samlet, og ikke minst å høre deg fortelle hvordan du lager de.

flott at du er med på konkurransen med dette :)

Ingvild sa...

Så flott! Gøy å se!

4 i Kiellandsgata sa...

Hei! Tusen takk for koselig kommentar på bloggen vår=) For en fantastisk kjøkkenhage du har. Den er kul og veldig sjarmerende=) Og takk for tips til bærhekken=) Ha ei fin, fin helg=) Vibeke=)

Lisa sa...

Kjempeflott kjøkkenhage! Lekkert med en blanding av betong og blått! :)