mandag 19. september 2011

Begynnt rydde terrassen..

Regn og rusk og faktisk september gir vel litet håp om at solsengene blir brukt noe mer iår. Derfor står de nå inntil vinduene og gress og de andre pottene har fått flytte inn under takskjegget. Ja det er klart, en god del av gressplantene har jeg jo satt i bedd også.. Men jeg vil vente til første frost før jeg flytter noen potter inn i boden..

Pottene har lidt hart av alt regnet. Krattlodnegress, Holcus mollis ‘Albovariegatus’, ser ikke lenger så praktfullt ut slik det gjorde for en liten stund i somres. Det samme gjelder vel begge mine Canna også. De blomstrer fortsatt, utrolig nok, men snart må de få en plass i boden for overvintring. Til høyre står Carex muskingumensis, Skråningstarr, som jeg helt glemt, først nå når jeg skulle finne navnet fant jeg igjen innkjøpet..

Dette gresset skal være herdig her og vil helst ha skygge og fukt. Egentlig burde jeg kanskje finne et sted i hagen til den og. Dessverre har den enda ikke kommet med frø så jeg bare må få planten til å overvintre, ute eller i boden..

Paraplygresset har jeg jo nettopp notert meg frøsankingen fra.. ikke herdig..

Honningsbusk, Melianthus major, en potte med tre planter og en potte med en plante. Lurer og lurer på om jeg skal sette en plante ute ved druen for overvintring eller om jeg skal sette alle tre i boden. Tvivelsom overvintring.. Under det ene bladet for busken døljer seg en liten gojibærplante som skal inn i boden den og.

Myskgress, Hierochloe odorata, ene potten henger litt trist den andre, der hvor jeg satte ner tre tuster ser virkelig morsom ut. Det er bare å lære – ikke sett gress for tett!!

Uncinia rubra, ikke herdig, må inn i boden. Men den har mange frø som jeg sparer på..

Pampasgress, Cortaderia selloana ‘Pink feather’, en av to planter jeg fikk frem av frø jeg sådde. En får stå kvar i potten i boden, den andre har jeg satt ut i bedd. Ikke mye til rosa vipper å se på denne så frø blir det ikke noe av.

Jansen’s sitronplante har klart sommeren med et nødskrik tror jeg. Kaldt og vått og jeg har helt glemt gjødsel, neste år, hvis den overlever en vinter i boden, skal den få masser av tomatgjødsel.

Kjærlighetsgress,  Eragrostis spectabilis. Purple love grass.. Veldig purpurfarget er det da ikke men gresset begynner skifte mot rødt. 50 cm høyt er det ikke og de røde vippene er ikke der de heller. Med andre ord, uten frø blir det en potte i boden og en er gravet ned i bedd.

Fire potter, fem Eucomis.  Den eneste so blomstret er Eucomis bicolour men til slutt kom alle løker, jeg er førnøyd og håper de klarer vinteren. Neste år blomstrer helt sikkert alle fem! Fire løker er bestilt, den femte, bakerst i midten, er den jeg fikk av Renate. Fra henne fikk jeg også noen frø som jeg satt i våres, tørr jeg håpe på to blomstrende løk til?

Hirs, en litt tragisk syn. Lowlander plantet jeg sikkert for tett, den vissnet for sikkert en måned siden men jeg har nå mange, mange frø. Prydehirs, Setaria macrostachya ‘Will Scarlet’ ser fortsatt litt finere ut. Også her har jeg sanket frø.

Spirer frø neste år skal jeg definitiv passe på avstandet mellom plantene.

Erteblomster er det jo ikke snakk om å overvintre, disse ligger nå opp i komposten, de andre to pottene med erteblomster gikk samme vei også idag..

Spodiopogon sibiricus, gråskjegg, er det gresset som får bli igjen på terrassen. I begge pottene ved sidene av peisen vokser de som små bambusplanter.

Hvis det nå skulle vise seg at de, tross navnet, ikke overvintrer setter jeg håpet til disse frøvippene som kommer..

Men som sagt, enda er det ikke en potte som er satt inn i boden. Jeg vil visst ikke, tross været, helt gi slipp på sommeren enda..

4 kommentarer:

Åshild sa...

Her er det ingen planter i potter som skal overvintre inne, men alle hagemøblene skal inn. Pleier å vente til en dag med oppholdsvær - når alle møblene er tørre.

krepsemor sa...

Så mange forskjellige gress du har, Mia! Likte spesielt godt Lowlander, med de røde bladene. Ja, valgets kvaler når det gjelder overvintring. De klarer seg som regel bedre i bed enn i krukke, sies det =) Når du har minst to av hver, kan en jo gamble litt?
Erteblomster blomstret faktisk ikke i det hele tatt her i år. Jeg sådde de rett ut i kasser i vår, men med den dårlige sesongen vi har hatt, kaen en vel forstå det!

Anne C sa...

Jeg nekter å pakke ned noe enda. *Trassig* Jeg har heller ikke noe som skal overvintre, jeg har plantet noen ut, og ser hvordan det går.

Mari Anne sa...

Enig med Anne C, venter i det lengste med å ta inn. Da er det så definitivt slutt. På den andre siden, når man har så mye som skal inn som du har er det kanskje greit å sortere det litt før snøen faller.