søndag, mars 13, 2011

Oh, I did it again…

Ta inn hele skjermen 12.03.2011 174130

Her sitter jeg og beklager meg for at jeg ikke finner noen bondbönor/ bønnevikke i frødiskene rundt omkring i nabolaget. Så åpner jeg mailen og finner nyhetsbrev fra Odla.nu (bildet til venstre fra Odla) Så, pekefingret hamret atter en gang løst på tastaturet. Hvordan jeg ska finne plass til 90 frø!!! blir et annet problem. 90 ja, klarte klikke to ganger i vill iver, så det ble dobbelt opp.. na ja, nå står det jo CA 45 frø, altså ikke prikk 45 frø.. Hjemme på Bocksjön (siden lenge lagt tørr med grøfter) var det noen år plantert energiskog, tydelig noe som bøndene fikk tilskudd for, sikkert fra EU. Ikke for at det så like flott ut som felt med havre og hvete men der var som en skog når man skulle blikke ut over nejden.. Slik kommer det vel antagelig se ut i kjøkkenhagen til sommeren og. Men kanskje klarer jeg sette en bønne eller to mellom hver hekkplante på baksiden også, lurer på om planten da får så pass med fukt.. tåler å tenke på..

Dette er i hvert fall den posen jeg kjøpte forrige vår. Satt faktisk ut de første 12 bønnene alle rede den 24 april. Den gang fanns de å få kjøpt på Plantasjen, men det var visst så liten etterspørsel at de ikke kom til å ta inn den i år. Kan ikke helt skjønne hvorfor, jeg kan da ikke vært den eneste som føll for denne velsmakende bønne?

Derfor vil jeg gi den litt ekstra oppmerksomhet, hvem vet, kanskje noen av dere andre også finner ut at dere vil prøve den og sender en bestilling til Odla.nu for de har frøene!! nå på kampanje (en nyhet 2011..)

 

For det første, disse kan settes rett ut i hagen, tidlig på sesongen. Vanlige bønner må en jo vente med til jorden er oppvarmet, et stykke ut i juni altså..Mine rakk å bli så her store alle rede i midten av mai. Det gjør jo godt for en stakker amatør at noe tar seg og vokser så det knaker i kjøkkenhagen. Når jeg var kommet til midten av Juni var plantene over en meter høye og trengte støtte for å klare holde seg opprette i regn og blåst. Ok, så tidlig hadde det jo faktisk ikke begynnt regne enda, men støtte kunne komme godt med like vel. Blomstrene var vakre, hvite og velduftende. Store klaser langs oppover hele stilken. Velduftende ja, de dufter minst like godt som erteblomstene.

Bønnevikke (til venstre) klarer fint ta opp kampen med jordskokkene (midten av bilden) hva gjelder høyde og vokstvillighet. Ønsker man seg en miniatyr energiskog i hagen er dette drømmen..

Så mot sluttet av Juli får man lønn for innsatsen, som faktisk ikke var særlig stor, egentlig var det eneste jeg gjorde hele sommeren just å knytte stengelen opp mot plantestøtten.

Inne i de store belgene dolde seg bønnene. Ikke så mange i hver kanskje men til gjengjeld ble det mange belger på mine planter..

De første bønnene, en flott rødfarge har de. Nå skal de kunne dampkokes slik de er men hvis man tar seg bryet med å skrelle disse dølger det seg grønne delikatesser under det røde skallet (som kan enlig meg selv da, smake litt seig..) og bare venter på å få smaksette en nydelig fersk grønnsaksuppe fra egen hage. Ikke la er villedes av navnet bønner, dette har ikke noe med den tørre, litt streve smaken av bønner å gjøre, disse er like myke og søte som nyplukkede ferske erter. Prøv da vel, du kommer ikke angre deg!

Selv har jeg bestemt meg for at mine solbær kommer få betraktelig mindre sol i år. Jeg har planer, er det ikke herlig med planer, om å fylle alle disse terrassene med bønnevikke.(Glemt har jeg alle rede at jeg jo faktisk fyllt det samme utrymme med staudefrø i høstes..)Det blir sikkert litt voldsomt, men fjorårets smak sitter kvar i gommen og jeg vil bare ha mer, mer, mer..

(Terrassene er de lysgrønne området med prikker overst og til venstre på bildet. Tidligere brukt til jordbær.. ifjor var det  bønner kun i kasse 16..)

Nå gjennstår bare å håpe at det fortsatt finnes frø igjen for å få dekket mine luster. Tenk, skrekk og gru, om de ikke får meg sendt min bestilling!!!!

10 kommentarer:

Parkvegens Hageglede sa...

En aldri så liten pallekarmhage må jeg finne plass til i sommer. Jeg lar meg friste over evne av slike innlegg. Synes jeg kan kjenne smaken av disse nyrensede bønner. Ha en fin søndag.

krepsemor sa...

Så fristende det ble plutselig, å så bønnevikke! De ble jo digre...Og så systematisk du er med hagen din, nummerert og allting! Sånn skulle jeg ønske å ha det. Håper du får alle dine frø, og at du finner en ledig plass =)

Gela sa...

Hej du, har suttit och läst och läst om din köksträdgård. Har ju lite större trädgård än dig men har i alla fall samma problem med att få platsen att räcka till. Så väldans inspirerande att läsa hur du får allt att fungera. Har själv gjort början till en äppel och päron spalje´som räcke kring pooldäcket bara för att få klämt in fler fruktträd. Få se hur det blir. Skall snart snickra ihop fler köksbänkar igen och höja dom jag hade gjort senaste år med en planka. Och är jag riktigt duktig så skall de få lite färg också.
Tusen tusen tack för all härlig inspiration. Kram Gela

Lisa sa...

Det kanske finns EU-bidrag för bönodling också! Jag blir hungrig när jag ser dina bilder. Bönor är ett måste i detta hus! Ska odla några själv i år.
Din köksträdgård är verkligen fin och välplanerad. Något att ta efter...
Söndagsmys!

ulla laiho sa...

Det är ett imponerande arbete du lägger ner - du är så flitig!

Margrethes hus og hage sa...

Åh, for første gang fikk jeg lyst til å dyrke bønner :) Det så jo overkommelig ut, og de blomstret fint. Deilig duft er heller ikke å forakte, og et pluss er jo at de kan spises :)
Sp link du er å lanlegge hagen. Her hos meg blir det på innfall og inspirasjon i nuet. Det blir ikke alltid like heldig :)

Ønsker deg en fin søndag :)

Anonym sa...

Så inspirerende innlegg at jeg selv gikk rett til odla for å bestille frø! Men hvordan får en betalt for frøene der? Masse lykke til med såingen og god vår!

Marit sa...

Ja, er det ikke lett å plutselig ha bestilt mere frø nok en gang?
Så flott oversikt du har over hagen din. Det ser ut som du får mange bønner til sommeren :)

Emelie Viklund Hermansson sa...

Så spännande :) jag har aldrig testat bondbönor, kanske dags att göra det :)

November- symra sa...

Inspirende innlegg, beundrer virkelig den ryddige,velholdte og oversiktelige hagen din.