mandag 14. mars 2011

Iris reticulata..

Forrige høst var jeg som vanlig litt snar i et svakt øyenblikk og gikk amok blant all vårløk som fantes på Plantasjen da. I brist på annen plass klarte jeg fylle opp hele den nye, lille kassen i rosenhagen med litt forskjellige lekkerbisker (og når jeg leste på hagegal gjør dette meg glad, liker seg i tydelig i opphøyet bedd). Akkurat denne lille Irisen hadde jeg faktisk ikke sett før og den sjarmerte meg helt i senk. Tenk at man glemmer så fort hva man gjort…
 
Nå på min aldri så lille tur til Bauhaus fant jeg en liten potte med akkurat denne løk (kun 14.90,- som funnet, regner med jeg betalte mer for løkene i høstes..) Ettersom jeg lengter sån etter våren og alt som jeg håper skal komme klarte jeg ikke gå forbi  denne og nå står den og sprer vårglede mot meg på stuebordet. Det mest utrolige er at jeg faktisk ikke husket på at jeg alle rede hadde innforskaffet meg denne skjønnheten! Slik kan det gå når man mot sluttet av sesongen handler i vill galskap.
På pakken kan jeg lese at den blomstrer i mars-april, (hm, på stuebordet kanskje ja, ute ligger det fortsatt på tok for mye snø..) Den skal være vinterherdig (vi får vel se..) og trives i sol/ halvskygge. Dufter skal den og men hvor dypt jeg enn setter nesen min ned i blomstene kan jeg ikke merke annet enn en bitteliten anelse av duft. Uansett, vakker er hun, Iris reticulata, ,og dette betyr jo at hvis de andre nå kommer opp ute så kan jeg jo med hell sikkert også få plantert ut disse et eller annet sted (så stor plass tar vel ikke et par, ti småløk...) En tur til på Bauhaus kanskje, etter flere??

12 kommentarer:

Mari Anne sa...

23. april 2008 tok jeg bilde av min Iris reticulata ute i hagen. Den klarer seg helt greit her på Eidsvoll. Den er sikkert fin på stuebordet, men ville nok ha det bedre om den fikk ha det noe kaldere. Da varer blomstringa lengere også. Kan ha den på trappa og ta den inn om natta kanskje?

LindaLunda sa...

Älskar dem!

Marit sa...

Virkelig vakre! Jeg har aldri prøvd dem, for jeg har alltid innbilt meg at de er for lite herdige her hos meg.

November- symra sa...

Virkelig nydelig denne lille irisen.
Tror jeg satte ned noen av denne eller lignende i høst. Nå får viser det seg snart om vinteren har vært for streng eller om jeg får glede av disse blå blikkfangene

Anonym sa...

oj gisses, önskar jag hade lite gröna fingrar ens, för jag älskar att TITTA på blommor, men resten brukan nån anna få ta hand om.

Bille sa...

De er så utrolig flotte, men akk - de jeg har i feriehagen står høyt oppe på rådyrenes meny. Mine er gamle og har stått i jorden i sikkert 20 år, men jeg har faktisk bare sett dem i blomst én gang - sikkert fordi de blir spist opp. De tåler ikke fuktighet om sommeren, derfor er det mange som graver dem opp for å oppbevare tørt og i sol, og setter dem igjen til høsten. Men med god drenering overvintrer de greit, f.eks. inntil en sydvendt husvegg (som hos meg). De finnes forresten også i lilla :-)

Lisa sa...

Irisar är jättevackra! Jag brukar inte alls lyckas med dem, så jag får nöja mig med att titta på dina.
Självklart ska du åka och handla mer lök, frö, plantor. Om man inte har för mycket av det goda, är det ju ingen sommar =)
Hälsar
Skogs Lisa

krepsemor sa...

Herlig iris! Denne plantet jeg også i fjor høst. Den ble plassert i et lite steinbed jeg laget, sammen med Sempervivum (takløk), så kanskje den kommer opp snart da? Flaks at jeg satte den ned i akkurat det bedet =)

Mariann sa...

Jeg er også veldig glad i denne lille irisen som blomstrer så tidlig. I fjor blomstret den her i første halvdel av april og da hadde vi en hard vinter med snø til langt uti mars. Jeg har heller ikke merket noe særlig duft av denne.
Enig i at du må plante de ut i hagen senere, disse kan det nesten ikke bli for mange av.

♥ Carpe Diem ♥ sa...

Heisan.
Skjønn iris en av mine favoritter.
Ser at du ikke har fått tak i persienner til plantepinner.
Men kan gjerne del med
deg viss du er intresert.
Send meg meld om du vil ha :)
Så ordner jeg saken ingen problem.
Ønsker deg en fin uke.
Og våren er i anmasrs,hurra :)

elle-melle sa...

Disse er blant mine absolutt favoritter ute i vårhagen. Her har de blomstret i mange år og jeg blir like forbauset over den sterke blå fargen hvert år. De lyser virkelig opp:) Jeg gleder meg usigelig til de dukker opp igjen. De pleier å blomstre før de fleste krokuser, så de er tidlige. fremdeles er det litt snø og is der de står så jeg må nok vente ennå en stund.

Åsa! sa...

Så vacker! Iris är tacksamma blommor!