tirsdag 22. februar 2011

Litt tyngre enn rips kanskje..

Oppdaget på min lille rundtur i hagen at jeg har et job at gjøre til våren. Et av espalieret i kjøkkenhagen har fått en misstenkelig holdning, ser faktiskt ut som den tenker kippe over ende. Snøen har større krafter enn hva ripsen som vokser mot den om sommeren har. Jeg må få festet den bedre i bakken tror jeg.

kordong

Ripsen ja. De vokser her som en toarmet kordong. Det vil si at jeg kun har latt to greiner få vokse seg store og disse er festet mot espalieret. All nyvekst blir innkortet for at kordongen skal holde formen. (Ekstra viktig å fjerne nye tilvekst fra roten!!) Nå har jeg også påbegynnt to enkla på hver side, kan jo ikke la plass være ubrukt.

Akkurat denne kordongen har vokst her i en god del år nå. Men for å ha kun to greiner gir den otrolig mye bær. I min lille hage hvor det helt enkelt ikke lar seg gjøre med store bærbusker er dette perfekt. Hvert litet utrymme er tatt i bruk.

Stauren som egentlig holder opp sauenettingen (den fungerer som støtte til mine bringebær og solbær) har også fått en kordong, en enarmet. Altså, det er kun en grein som vokset til seg. Alle rede nå på andre året kommer det godt om bær. 

DSC_0001

Forran nettingen står også en espalier Denne har en trearmet kordong med hvite rips. Nå vet jeg ikke om det generelt kommer færre hvite bær enn røde for denne har aldri hatt like rikelig bærmengde. Men det holder jo for meg. Vi spiser dem friske og hva som blir til overs blir gelé.  Litt stilig faktisk med polkagrisrandig gelé til nyttårskalkunen..

DSC_0004

Er det plass er det lov. En liten tremaret kordong av stikkelsbær fikk akkurat plass mellom den ene plantekassen og kirsebærtre. Stikkelsbær blir jo ikke så høye så et stativ på en meter holder godt. Det blir sikker verre etter hvert som ripsen jeg ikke klarte motstå å plassere ved kanten, vokser seg høy…

I enden av en plantekasse i borteste hjørnet har jeg også festet en espalier. Der har bjørnebær bestemt seg for å dele plassen med en toarmet kordong med rips. Bjærnebær, skal sant sies, trives ikke særlig godt her, det er langt ifra hvert år jeg rekker høste bær før frosten kommer.. Men den er vakker når den blomstrer..

Den største mengde rips får jeg herfra. Mot spalieret står det fem enarmete kordonger. Disse er mine første og jeg var nødt å klippe de godt tilbake forforrige sommer så sist sommer var det ikke så mye bær som jeg vanligtvis fått. Men nokk lyste det godt rødt i hvertfall i august. Selve kordongen er så høy som det jag kan strekke opp min arm for å plukke bær ( ca 2 meter ??)

Hvis dere noen gang har trilskets med stikkelsbær og torner så rekommenderer jeg å lage en kordong. Da stikker man seg ikke i det hele tatt. Bæren henger der på rekke å rad, bare å plukke i vei. Dessuten modner de mye raskere, hvert eneste bær få masse av sol.

3 kommentarer:

Marit sa...

Du verden, jeg er skikkelig imponert av alle dine flotte bærbusker! Du har virkelig fått til mye fint med de. Jeg har også hvite rips, og den hadde ganske mange rips i sommer. Tror kanskje de trenger noen flere år før de gir rikelig avling, men jeg er ikek helt sikker for jeg har ikke hatt hvite rips før.

LindaLunda sa...

Fantastiskt!

Gudrun sa...

Så härligt med alla bär. Hoppas det blir ett fint bärår i år.
Ja, snön är tung, hoppas det inte är så farligt med din ställning, men det dröjer väl förstås innan du får se hur det ser ut.
Önskar dig en fin dag.