tirsdag, oktober 12, 2010

Noen som vil vise seg før vintern ..

'Golden Gate' 'Golden Gate'

Så, knoppen som var på min sist innkjøpte klatrerose, den ene av de to rosene som jeg kjøpte i midten av august, har besluttet seg for å vise seg, nå! langt ut i oktober. Jeg hadde liten tro på denne krabaten, jeg såg nokk at det var en knopp når jeg plantet den men hadde aldri drømt om å få se den. Nå skal rosen egentligen være 9 cm i diameter fullt utslagen, med en sterk duft av sitron. Blomstene skal komme i klaser med 5-10 stykk slike gule baller. 250 cm høy står det på etiketten og remonterer, flott hva, med en herdighet 4. Dessuten forteller meg etiketten ‘Kordes 2006’. Nå skal sant sies, orketjeg ikke gå å finne denne etiketten først uten søkte på nett. Det var ikke mye informasjon å finne men der kom det opp ‘Kordes 2005’ og ukjent herdighet, ukjent, det må jo minst ha vært H4 for at jeg skulle ha kjøpt den.. Men hva bryr jeg meg om sånt? Jeg er imponert over at jeg i det hele tatt sparte etiketten og fant den. Hvis den overlever vet jeg hva den heter, det holder i massevis.. Kan liksom forestelle meg den, blomstrende i overdåd her mot min blå espalier, kjært omslunget av både ‘Mrs Cholmondeley’ og  ‘Södertälje’, de to Clematis som jeg planterte her ifjor. Nå har jo ikke de heller vokset seg store så det spørs då, hvordan det går.. Jeg tokk jo vekk både den ville kaprifolen og villvinet som også trengtes om plassen iår, så kan det jo ha å gjøre med at det til å begynne med var hardpakket pukk her, en gammel bilavstillingsplass… Harde kår for mine planter..

Så en frostig solskinnshistorie til, nå når hagesesongen går mot sitt slutt fant jeg endelig min Austinrose ‘Abraham Darby’, for dette må da være han? Denne rosen står stakkers inneklemt mellom en annen stor rose, lavendel og syrinhekken. Hvilke levekår jeg byr på! Overlever den vintern så overlever den alt! Men noen blomst tror jeg neppe jeg får sett iår..

detta måste då vara Abraham !!!

Da går turen over til denne rosa skjønnheten, total navneløs står den under svarthyllen og får sine blader alldeles klebrige av hyllens nekter hver sommer. Hele fire store knopper har jeg gått og ventet på, nå blomstrer to av dem. Jeg har i løpet av sist uke vart der med saksen flere ganger for å ta dem inn men jeg håpet i det lengste at jeg skulle rekke få alle fire i blomst, men etter nattens kulde og frost så er jeg ikke så sikker… Nå er det vel for seint.. Denne sommer har jeg forresten prøvd fylle opp med ulike stauder rundt mine roser, denne rosen har nå følge med en høstasters. Hva jeg synes om dette neste år återstår å se, mener jeg gjort det før men tatt dem vekk da det sett alldeles for uryddig ut, men hvem vet, smaken forandrer seg stadig..

finns det liv, finns det hopp Så litt gledelige fakta til slutt, slik ser nå min klatrerose i Pergolan ut, New Dawn, min trogne søster som vokste seg alldeles for stor og kraftig, utover alle bredder, kledde Pergolans alle vinkler og kroker med rosa skyer hele sommeren.. Men så ikke iår, den frøs jo helt etter vinteren som var. Nå har den et skudd på over en meter! Tynn og brekkelig kan så være men den er der. Håper nå innerligt den klarer seg over vintern og kommer igjen med gamle takter neste vår!

p.s bare så det er sagt, jeg klippte hekken idag, gullkornellen, virkelig på tide!!

3 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilka fina rosor du har den gula var ju fantastiskt fin hoppas att den överlever vintern så att vi får se den nästa år igen.

Ha en riktigt fin vecka

kramen/Gunilla

Vilt og vakkert sa...

Heisnn, alltid hyggelig med overaskelser!
Jeg har flytta klematisen som jeg kjøpte i sommer inn i drivhuset i håp om at knoppene springer ut i full blomst. Posten 'Nye klematis' ligger klar og venter på siste bilde!!!!!
Verre er det kanskje med roseknoppene på sist innkjøpte rose, de springer kanskje ikke ut i kulda nå som din.
Hvordn er det i den nye jobben- har du starta???

Ha fine høstdager ;:OD)

Ruben sa...

Din gula ros kanske tänkte; se vad vacker jag är, mig skall du vara rädd om!! Kanske vill den ha lite vintertäckning!! ;-)
De två blå nyanserna på dina klematis passar väldigt bra ihop färgmässigt, men jag tror det har blivit något fel med färgerna på förpackningen, för jag har bara sett röd 'Södertälje' tidigare, och jag tror inte, att det kommit en blå variant. Men, jag kan ha fel. Min 'Södertälje' är i varje fall röd. En jättefin och tacksam klematis!
Ha det gott!
/Ruben