torsdag 24. september 2009

Blooming Friday – Allium tuberosum

2Dette er blomsten til kinesiskt gressløk eller hvitløksgressløk, Allium tuberosum. Den har hvite blomster i stedet for de lilla til den vanlige gressløken og “gresset” er større og platt. Smaken minner litt om hvitløk, den er virkelig god å bruke i sallater, potetstappen, eggerøren eller sammen med rømme og andre ørter, den setter litt piff på maten.

This is the flower of Chinese Chives or Garlic Chives, Allium tuberosum. It has white flowers in stead of the regular Chives lilac flowers and the “straws” are much larger and flat. The taste reminds me of Garlic and it’s really useful when you need to add some taste to salads, mashed potatoes, omelettes or together with sour cream and other herbs, it will give a “sting” to any dish.

DSC00018

Det begynner å bli mange år siden jeg sådde frøene, og det første året klarte jeg nesten å luke vekk alle småplanter da de såg ut som små vanelige gress strå. Det tog et par år før den begynnte å vokse, men nå som den blitt kraftig er den like lett å dele som vanelig gressløk.

Ifall du ikke alle rede har kinesisk gressløk i din ørtehage borde du prøve den !!

3

A long time ago, I put those seed in the ground and almost managed to take them all away in my eager to remove weeds, they looked exactly like normal straws from grass. The plant needed a few years to start growing, but now they are bushy and as easy to split/ separate into smaller plants as normal Chives.

In case Chinese Chives are not represented in your Herb garden, you should try it !!

You will find more contributions to Blooming Friday at Katarina’s

20 kommentarer:

Thorins Trädgård sa...

Hallå Mia, hur först var du med blooming Friday denna vecka? :D

Snyggt!

Marit

Carol sa...

I love garlic chives too! They do add a kick to any dish. Yours look very robust. I find that the feel of the chives is smoother and thicker than the thiner blade of grass... when wearing gloves, I mistakenly pull them out as well. Happy Weekend to you Mia.

Stephanie sa...

What a wonderful plant! Not only useful but also give beautiful flowers. Happy cooking also yeah and enjoy the flowers Mia!

Angel.Pearls sa...

Härligt med vackra växter som går att äta också! Ha en fin helg//Eva

Gunilla sa...

En sådan planta har jag ochså men bara som ögonfröjd för den är verkligt dekorativ.

Ha en fin helg

Gunilla

Randi sa...

Den här vackra blomman njuter jag också av just nu i min kryddgård. Kan inte vara utan den pga den fantastiskt goda smaken.
Önskar dig en riktigt skön helg!

Lillebeth sa...

Jag har faktiskt försökt med den sortens vitlök, men det ville sig inte. I stället /senast igår) planterar jag vanlig vitlök att skörda nästa år. Och du, du är välkommen när som helst! Se bara till att ha vägäarna förbi;)

Hannes hage sa...

Tenk at noe kan være så lekkert, og samtidig vare en velsmakende urt. Må huske på den der, til neste år vil jeg få orden på urtebedet mitt, og da vil nok en slik en passe perfekt.
Ha en riktig god helg.

orchis sa...

Kjempefin. Hadde den i min hage i Oslo, men den bare ble borte etter et års tid... Aner ikke hvor jeg feilet. Tenker prøve den her om jeg finner frø.
God Helg.

HelenJ sa...

Alla Allium är underbara och välkomna i min trädgård. De som dessutom är goda att äta är en extra bonus! Just denna har jag i kruka men jag tänker plantera ut den på friland så fort som möjligt.
Ha en trevlig helg
/Helen

Bea sa...

Så vackra små vita stjärnliknande blommor och den kan man väl inte äta upp ;)
Trevligt veckoslut!/Bea

Katarina sa...

De är inte bara goda - de är väldigt vackra också!

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Den har jag sökt nu i flera år! Jag tycker den är så vacker i all sin enkelhet.

Ha en trevlig helg/ Tyra

Vicky sa...

Jag har en ynklig lite planta med kinesisk gräslök, men den har inte blommat. Hoppas den överlever vintern och blir lika fin som din.

Unknown sa...

The blooms are very pretty!!

sweetbay sa...

I have Garlic Chives in my vegetable garden and the white globes of flowers are lovely. You captured their beauty so well in your photo.

mitt gröna hjärta sa...

Bra tips, de ska jag komma ihåg, kul med något som både är snyggt och ätbart:)
Ha en skön fredag Mia!
Jenny

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia, nei det er ikke nynorsk, men hedmarksmål so Alf Prøysen skrev i.
Om mitt innlegg til Blomstrende fredag: Og jeg som hadde en formening om at lyset var for blast, men det var sånn sola skinte den dagen i forrige uke!

Utsøkt komposisjon med gress og fjell. Hvordan ville Prøysen sagt det: je er betatt?
Go´ hælj!

AnnA sa...

Natti Mia!
Jag tror denna allium har funnits i vårt trädgårdsland, som just nu invaderats av gulblommande ruccola...
Allium är förresten alltid välkomna i en trädgård som ibland får rådjursbesök.
Trevlig Helg!
hälsn
AnnA

Corner Gardener Sue sa...

I like garlic chives, too, but have to be very careful that they don't take over my garden. Once the seeds start growing, they are there to stay. Mine are starting to set seeds, and I need to get out and cut them back and throw the seedheads away.

Great photos, as always!