onsdag 8. februar 2012

Hvit X-faktor; Mattram

I våres fikk jeg med meg frø hjem fra mor som jeg sådde. Mormos krysantemum sto det på pakken. Ja ha, hva er da det? Du vet disse fyllte blomstrene mormor bestandig hadde ute ved sommerhuset. Øh, sier nå jeg. Visst husket jeg godt min bestemors stauderbedd men akkurat noen fyllte hvite blomster kunne jeg ikke huske.

Men, mamma som var så glad for at hennes kusine hadde frø fra mormor mente bestemt jeg ville huske dem når jeg såg dem. Sagt og gjort, jeg sådde mine frø av Mattram, Tanacetum parthenium, og ventet spent på hva dette skulle bli. Utover sommeren vokste de spirte frøene til seg og i september kom denne blomsten. Fyllte, nydelige små hvite blomster. Så fikk jeg hjelp med navn til slutt, takk. Disse skal jeg forsøke få satt ved rosene til sommeren.

Denne planten skal være en vidunderkur for oss jenter. Den skal hjelpe mot dårlig humør, mensproblemer, migrenæ, nedstemthet, dårlig appettit, illemående, hoste, leddsmerter… ja, tydelig alt som en kvinne kan tenkes lide av.

Men nå er jeg ikke så sikker på om jeg kommer spise av denne blomst men jeg synes den er så pass pen (og har minner fra mormor) så det skal så absolutt få plass i hagen.

13 kommentarer:

Gudrun sa...

Hej Mia!
Mattram är en tacksam växt, söt är den också.
Ha en fin kväll
kram

Vivishagerom sa...

Virkelig en flott plante! Ønsker deg masse lykke til i konkurransen. Klem

krepsemor sa...

Det var en nydelig og nyttig plante! Fint med planter som har en historie som din!

Frøya-Heidi sa...

Den var søt! Morsomt med slike planter som man har barndomsminner om.

Snuffeldyret sa...

Den var kjempefin! Og veeeldig nyttig også!

Ina sa...

Jeg vidste ikke, at den havde de fantastiske evner. Men det er jo bare et ekstra plus. Jeg fik nemlig en aflægger af den af en anden haveblogger i september ;-)

Hilde sa...

Kjepesøt var den :) Og artig med planter som har en historie også.
Masse lykke til i konkurransen!

Mariann sa...

Jeg syns den er så fin. Dessuten passer den sammen med det meste.
Lykke til!

Merja sa...

Gillar den också:)
Ha en bra dag!

ulla laiho sa...

Så fin din mattram blev. Dessutom har bladverket så vacker grön färg. Jag har en mattram med enkla kronblad och gult i mitten, som jag också tycker är vacker.

Malgorzata Ingstad sa...

Kjære Mia - så smått kan vi tenke på vårens vidunder. Vinteren er kanskje ikke så sterk om en måned. Deilig å se aktivitetene dine, og alt dreier seg om det skjønneste på jorden - blomster og planter!

Marit sa...

Jeg visste heller ikke at den hadde sånne egenskaper. Den er kjempesøt!

Anne (Moseplassen) sa...

de er søte, og jeg er enig, passer godt med roser :)