fredag 22. mai 2009

Solstikk??

DSC00033 Jeg fikk noen greiner av en venninne som jeg snarest stakk i jorden. Dem stammer fra en busk som hun kaller “solstikk”. Fant til slutt etter mange forsøk ut at det finnes en plante, Ribes Nigrum `Josta`, omtalt på både norske og engelske sider.  På svensk heter den just det: Jostabär. Håper det er denne planten. Jeg har smakt bærene og de er MEGET gode. For meg er dette bær noe helt nytt, men nå er jeg jo ikke akkurat noen gartner… Den hilses i hvert fall varmt velkommen inn i kjøkkenhagens varierte utvalg av bærbusker. Får se hva den kan brukes til, “opphavet” lager i hvert fall likør av den.

“Krysning mellom solbær og stikkelsbær. Bærene er en mellomting mellom disse to artene. Buskene er uten torner. Næringsrik, jevnt fuktig jord. Sol/halvskygge. Høyde: 100-150 cm H5”, står det på BoGrønt Garthe Hagesenter sider.

(se.=kryssning mellan svarta vinbär och krusbär)


2 kommentarer:

miss marple sa...

så spennende med nye planter..
har verken hørt om eller sett denne typen her...og ikke den i det forrige innlegget ditt heller for den saks skyld,men fine er de!!
Gjenstår bare å se om det blir likør på deg utover høsten da...;)
klem:-)

Gro sa...

Så gøy at du fikk til Solstikk-planten du fikk av meg i fjor! Ja, likør må jeg altså få laget i år - den var dypt savnet til jul og utover vinteren! Klem fra Gro