mandag, mai 04, 2009

Mye busk for en billig peng

Detta är kanske något som många kan redan, tänkte likaväl berätta om det igen. Har man en buske i trädgården som man har lust till att ha flera av, kanske rent ut sagt många flera, som en häck till exempel, så är det väldigt enkelt. Den största utmaningen är tålamod ( och det är ju en dygd som sagt…)

DSC00085

Stickling/ avlegger av buske; Jag tar bara en kvist från busken jag har lust att förmera. Det blir ju likaväl många kvistar nu på våren när man klipper rent efter vintern runt omkring i trädgården så nu är en god tid för försök. Kvisten spetsar jag till med kniven så att den får ett snett snitt nederst. Alla smågrenar klipper jag tillbaka i samma släng, dom nedersta tar jag helt bort. Kvisten sticker jag ca 20 cm ner i marken, lite diagonalt ( fråga inte varför men jag har märkt att dom tar sig bättre då..). Nu är det bara att vänta. Har man tur blir pinnen grön redan första sommaren, annars ser man först nästa vår hur det gått så man får inte ge upp. I början stack jag mina sticklingar i skuggfylda, fuktiga delar av tomten men sedan dess har jag börjat sätta dom lite var stans där jag velat ha dom. Men, man blir tvungen att överdriva lite då för alla pinnar tar sig dessvärre inte. Låt dom oansett få växa till sig en säsong före evt. flytt.Jag har t.ex kantat gräsmattan på framsidan med en liten häck av brudspirea. Den är så tacksam som kantplanta då den tåler att skjäras hårt och kan formas så den blir en falsk “buxbomhäck”. Min enda lilla kornellbuske har blivit till en stor och kraftig häck mot vägen, helt gratis !!! Alla buskarna på bilden har startat sitt liv hos mig som en pinne, som snöbärsbuske ( Symphoricarpos rivularis), sjersmin(Philadelphus) och Forsythia. Detta funkar också otroligt bra med lavendel Lavandula angustifolia) , men bäst resultat blir det om man tar lavendeln på hösten när den har blomstrat över.

Det är dock en stor fara för att alla kvistar blir tryckt ned i jorden och inte i kompostkvarnen när man först har fått detta till. Det går bara inte att låta bli.

1 kommentar:

krepsemor sa...

Det er så artig å lese bloggen din! Jeg driver også og formerer busker. Jeg har fire forskjellige kvister av Gyvel, som jeg fikk av en hagevenn på hagEgal.no. Først dypper jeg de i vann og så i bakepulver. Det er visst et godt rotningsmiddel! Jeg krysser fingrene for at det lykkes! Gyvel er visst vanskelig å få til! Jeg ønsker deg lykke til med alle dine hageprosjekter og kampen mot sneglene!!!