fredag 30. juni 2017

Murt litt..

Idag fikk jeg lysten over meg. Jeg hadde fortsatt noen tegelstein igjen og fikk lyst å fortsette bruke disse i kjøkkenhagen. Det ser jo ut som om plantene liker seg bedre med tegelet enn kun sementkantene. Dess uten så synes jeg det ser flott ut.

Tre små fakk fikk bli et stort. Som mest er det tre rader tegel, men for å være ærlig så gikk det kun ned to stein i første rad.. Alle rede tilplantet igjen, det meste var jo der alle rede fra tidligere av. Nå må jeg bare vente til det tørket så ser det kanskje litt bedre ut.

Peona lactiflora ‘Doreen’

Nykomllingen, pionen jeg satte bak epletre, hadde en knopp når jeg plantet den. Nå er den her, rosa med mye gult fluff, stilig, lyser opp i hjørnet mer enn den røde gjorde kanskje..

Månadsbilde juni/ juli

Jeg har vannet i Juni, siden begynnelsen av måneden har det ikke kommet mye fra oven. Sol, og ikke minst all vind som vi har hatt tørker ut hagen, særlig kjøkkenhagen. Men, jeg klager ikke. Når regnet som var kom var jeg dessuten bortreist og hadde knallvær så ikke rart jeg synes sommeren vært fin så langt.

(bilde sakset fra Yr.no)

Månadsbilde juni/juli

DSC_0042

Legger inn denne nå, nesten et år seinere. Hadde jeg glemt dette? Finner den i hvert fall ikke. Har jo til og med klippet ut yr.no !

torsdag 29. juni 2017

Klipp, klipp

Topiary, helt enkelt formklippet busk, denne av barlind. Fikk lyst å lage en kule på toppen av denne men ettersom snøen legger seg tung her så har jeg ‘jukset’ for første gang med en pinne. Til denne har jeg festet toppskuddet som skal bli kulen, om så der 5-10 år kan den armeringsjernet kanskje fjernes. Tålmodighet må til..

Det eneste som var litt trist med dette var kanskje at dette toppskudd var hjørnet av firkanten under, men det gror vel til med tid og stunder. Klippet noen av ‘naboene’ også. Tujaen har fått en skikkelig firkant nederst nå.

Bittebitte litet projekt ferdig..

Til tross hva gammelfar i huset må synes så krymper faktisk hagens blomster bedd i år. Ikke alle like store, som dette bittelille prosjekt som jeg sett på hele sommeren. Nå er det gjort. Tenk at ting iblant tar så lang tid å få gjort. Nå er rotet fjernet og erstattet med fire små heller i stedet. Kassen ser mye ryddigere ut og jeg trenger ikke lenger se det tomme hullet etter pilen jeg tok å flyttet til fremsida. Men jeg må visst male kassen også, det synes hvor høy det lille beddet var..

mandag 26. juni 2017

Kobrakalla

Det er nå fem år siden jeg satte denne Arisaema planten ved Lunden og nå er den blitt så stor at den truet den lille buksbomhekken jeg  forsøker få frem fra stiklinger.

Kobrakalla ser mer ut å ha knoller med røtter enn kun røtter? Jeg klarte i hvert fall får opp en stor klump som jeg delet opp i mindre. Tre deler med større blad og noen små stengler med små blad som jeg satte ned i to potter ‘ på vent’, til jeg funnet ut hvor jeg skal ha dem..

Den største delen flyttet ikke så langt, bare noen centimeter bort i Lunden, satte den ved hjørnet. Har burde den ha samme forhold som den opprinnelige og være en fingerpekere på hvordan den går å flytte..

De andre to satte jeg her, bak langs stein. Så er det bare å vente spent, tvi, tvi, tvi. Hvorfor skulle det egentlig ikke gå?

De to pottene bak har jeg forresten fyllet med frøsådde Clematisplanter jeg fant mellom hellene idag.. Alltid spennende å se om de tar seg, og hvordan de ser ut..

Hakonecloa er samlet

Ja da, blåsvingel gresset har sett bedre dager og burde vært fjernet men jeg tenker det får erstattes med noe annet eller et nytt, yngre etter hvert. Hadde jeg satt alle tre Hakonecloa gressene etter hverandre hadde det heller ikke sett så spennende ut..

Så det nye gule ble plantet litt lenger inn og nyseroten erstattet med det grønne fra tidligere i år..

Nyseroten åkte langt opp i det lange beddet hvor jeg ikke risikerer at noen annen enn jeg selv vil komme på å ta på den. I den gamle dammen, firkanten, hvor det grønne gresset var plantet har jeg satt min avlegger av det første Hakone gresset. Det har vært en måned i potte og fått litt nye røtter håper jeg.

søndag 25. juni 2017

Skiftende fokus

Tilbake i hagen igjen etter St Hans helgen, og hagen trekker seg til meg. Fokus skifter hvert år merker jeg, i år har det vært mye på fremsida igjen. Før vi dro hadde jeg noen time med hekken på forsiden, kan nok være glad for det nå. Stammene står som et gelender bak det lange beddet, hadde jeg ikke tatt det ville nok greinene dekket det meste..

Det finnes planter og blomster i det gamle lange beddet på topp av steinene men i år er det jo nederst som er fokus. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg fjernet den brudespirean. Så mye mer gøy med planter, og mye, mye mindre å klippe..

Alunroten bidrar med farge og de planter jeg delt og satte ser ut å ha tatt seg så det henger ikke så slappt her lenger. Må huske å spare litt plass til enda mer vårløk som må settes i høst, ikke minst Allium.

Men jeg er fortsatt på jakt etter noe mer. Har man ekstra plante plass må den utnyttes og jeg har fortsatt lyst på nytt..

Så nå ble det noen nykomlinger igjen. (Før det ble for seint var de plantet...)

Her, foran liljene, en Baptista ‘Dutch Chocolate’. Den skal trives i veldrenert, sandblandet leirjord i full sol, så da burde plassen foran staudetrappa passe godt.  Planten skal gi et tett bladverk og som navnet sier skal blomstrene være brunlilla. Denne tror jeg ikke har blomstret enda så juni-juli gir muligens en mulighet for å se blomstrene, om de kommer i år da. At den skal være tørketålig og tiltrekke seg sommerfugler gjør den ikke mindre populær nykomling. Så spørs det da, om den trives og om den viser seg være en plante som sprer seg, håper ikke for mye i slik tilfelle. Høyde ca 80-120 cm? Tror den kalles for Fargeskolm?

Så er det denne, Saxifraga fortunei ‘Rubrefolia’, de har så lekre blader, lyser opp på lik måte som alunrot. Denne blir ikke så stor, ca 25 cm, skal blomstre i hvitt sept-okt. Den liker seg i halvskygge og vil ha det fuktig men veldrenert. Den forrige, ‘Mount Nachi’, har klart vinteren så jeg håper det kommer gjelde denne og.

Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s double’ har jeg prøvd ut noen ganger nå, liker den så godt, særlig de lilla dråpene som henger i knoppstadiet. Nå gjør jeg et nytt forsøk her . Det er den venstre av de to jeg plantet i kveld. Den høyre er Thalictrum delavayi ‘Album’, en hvit vingefrøstjerne, den har jeg ikke hatt tidligere. Begge blir ca 100 cm høye og blomstrer juli-august. Jeg tror den liker seg i halvskygge.. ??…

 

Den jeg har kvar er en jeg frøsått og den står også på fremsida. Sån helt i midten av ‘krattet’ nærmest postkassa. Lurer på om jeg sett den blomstre?

Så har jeg fått meg enda et nytt gress i år. Hakonechloa macra ‘All gold’. Jeg har ikke tenkt på at det finnes forskjellige farger på dette gress. Den her har helt gule blad. Plantet den ved den gamle men ikke helt her hvor jeg planlagt, (det får komme ny bilde i morgen…). Det andre Hakone gresset fra tidligere i år virker være helt grønnt.

Ved siden av, mellom de to Hakonegressene plantet jeg en Veratrum formosanum. Den skal få brunsorte blomster i jul/ aug men jeg var ikke klar over at den er så giftig !?! Denne burde jeg nok kvitte meg med, i det minstre plantere et mindre utsatt sted (og da med dødskallebilde ved siden av), kan tåle halvskygge.

torsdag 22. juni 2017

Stilig men hva?

I staudetrappa kommer det opp en stengel med blå blomster. Hva er så dette? Stilig er den men hukommelsen svikter som vanlig..

DSC_0086

onsdag 21. juni 2017

Forrige helgs innkjøp

Innkjøpslista var ikke lang og den ble begrenset, til seks Heuchera planter. Men plantet gjør dom en stor forskjell til den lange siden hvor jeg fjernet brudespireaen.

 

Med disse seks fargeklikker ser det ikke lenger så tomt og halvt vissent grønt ut, og nå begynner det bli fullt. Her skal jo også være plass for noen løk til høsten. Og særlig må jeg huske på Allium løk, vil ha disse lilla baller, mange, her også.

Hjørnet under plommetre er også ferdigplantet (blir det noen sinne ferdig??)

Ved siden av rosen som faktisk blomstret etter flytten, tror kanskje det gikk bra.. så har jeg også satt den andre, siste pilen jeg lagde av stikling. Nå er det en på hver side.

Ved andre siden av rosen satte jeg et espalier med erteblomster og en del små vallmoplanter, (så mange jeg orket prikle..), fra kjøkkenhagen.

Med en delt rød solhatt fra rosenhagen på hver side av pionen så var det ikke mye mer plass igjen..

At jeg en annen kveld også saget vekk den nederste greinen på plommetre gjorde det hele mer luftig, den burde jeg fjernet helt for lenge siden..

Kjøkkenhagen

Nå, når litt over halvparten av juni er passert og vi går mot St Hans så føles kjøkkenhagen ikke helt i ‘vater’. Etter å ha spist noen rabarbrapaier og vi laget saft av det som var forrige uke så gravet jeg opp den rabarbraroten som stått midt blant kassene. Mesteparten ga jeg vekk men to små har jeg satt ved gjerdet i kjøkkenhagen, blant annet der hvor jeg forsøkte plantere rosen tidligere i år.

Så her seint er det ikke enkelt å vite hva som kan sås så jeg satte enda flere margerter bakerst og sådde tre rader ulike salater foran. Så får jeg se da om det spirer. Har fyllet opp med kompost i bunn og blandet med kugjødselkompost. Hadde i kalk og noen så jord jeg fant før jeg toppet med plantejord etter å ha vannet godt gjennom. Litt seint men det går kanskje.

Jorden er viktig. Men hva som feiler denne er jeg ikke sikker på. Bønnene som i hvert fall har spirt har gule blader og salaten jeg sådde i midten kan man så vidt se men den vil liksom ikke helt vokse seg til. Ertene er jo andre omgang jeg satte..

Det samme gjelder andre omgang med gulerøtter. Har følelsen av at de står på stedet hvil i to av kassene. Rødløken er det heller ikke noen futt på.

Andre omgang bønner har kommet opp, alltid noe! Dette er de gule brekkbønnene..

og her de purpurfargete bønnene.. ikke så lett å se men den grønne flekken i nedre venstre hjørne er Meiram, noen frø har kommet men kun med hjerteblad så langt..

Persillen i den andre kassen har også spirt men ikke mye mer..

Nei, jeg får skifte fokus og heller se på det som gått bra, som mine trogne bønnevikke, de blomster og om kvelden sprer seg parfumduften i hagen.