onsdag, november 14, 2012

Gresslige oppsummeringer (1)

Ja, ja, inte har jag skrivit stort om gress i sommer merker jeg. I hvert fall ikke mye om dette gresset som eg har beundret hele sommeren. Stipa arundinacea, frø bestilte jeg fra Ciltern seeds i vinter. Dette var et av de få gress som spirte og vokste godt, tuen ble riktig stor til slutt i sinkbaljen hvor den ene vokste og ikke mindre i potta på terrassen.

Utover høsten når jeg skulle tømme alle pottene satte jeg det ene gresset inntil gjerdet bak en rose. Skikkelig oransje rakk gress stråene bli. Nå ble det vel litt vel trangt for Abraham Darby som skal dele plassen men jeg er da langt fra sikker på herdigheten og satser på at dette vil gå bra.

Droppax, Chasmanthium latifolium, var vel heller et frø jeg var mindre heldig med. Men det spirte i hvert fall. I september var det hele tre strå som lente seg mot plomme treets stamme. Herdig? Aner ikke.. men enlig Rara växter er det en flerårig perenn som klarar vårt klima. Återstår å se det da altså.. på bilder minner den mest om en liten bambus..

Molina caerulea ‘Variegata’ har utrolig nok klart seg gjennom den her sommeren også. Ikke at den er stor men den er kraftigere enn den var sommeren før. Tydelig at den liker sin plassering i den lille oppmurte ‘potta’ i staudetrappa.

Phalaris arundinacea, Strandrør, kjøpte jeg en ny av i våres og denne gangen satte jeg den ner i bakken ved dammen. Jeg satset jo på en for to år siden også men da i en potte som fikk vinteren i boden, og ikke kom seg av sjokk antar jeg. Nå skal det bli spennendes å se om denne er er vel lykket.

Ekorrkorn, hordeum jubatum, gresset som jeg sådde i fjor og som aldri helt ville spire satte jeg til slutt ner her på baksiden i beddet mellom rosenhagen og trattorian. Da var det kun to-tre strå. Aldri hadde jeg vel trott det skulle bli noe men når jeg pløtslig begynnte fastne i de små hektene på disse frøkapsler kom jeg pløtslig på hva det er. De aller fleste strå her stammer fra andre gress men et og annet innemellom er altså faktisk den. Dette gresset skulle jo slettes ikke komme igjen da det er ettårigt. Nå spørs om det frøsått seg selv slik at jeg finner det igjen til neste sommer..

5 kommentarer:

Marit sa...

Så mye flott gress du har! Det er en dilla jeg aldri helt har hatt, og skal lukke øyene fort igjen nå. Her er det ikke plass for flere diller...
Jeg ser du har den Phalaris arundinacea, og jeg mener å huske at jeg har hatt den før på Kongsberg. Hvis jeg ikke husker feil spredde den seg noe helt utrolig, så vær obs på hvor du planter den.

Merja sa...

Så mycket fint gräs du har!
Ha det gott!

Et nytt landsbyliv sa...

Dette var spennende lesning synes jeg :)

Gentiana nivalis sa...

Det var mange flotte gress. Jeg liker også gress godt, så jeg lagrer link til innlegget ditt til jeg skal kjøpe frø til våren.

Inger Marie sa...

Flott oppsummering på gress!!
Det er noe som jeg nettopp har startet å innføre i hagen...og det skal bli mere...det er så mange flotte gress å velge mellom:)
Kanskje jeg skal lage et bed bare med gress...ja..der var tankene igang igjen..og jeg som skulle ta ferie fra hagen..hi,hi:))