søndag 18. november 2012

Gresslige oppsummeringer (3)

En ledig søndag i midten av november, uten være seg regn eller snø, la opp til et par timer i hagen igjen. Deilig, så her års blir det ikke så mye haging direkte. Men nå fikk jeg anleding til å oppdatere litt fler gress. Som dette som jeg fikk av T & K tidligere i sommer, dessverre helt uten navn. Det vokste i bunn av deres damm så jeg forsøker med det samme, gresset får altså overvintre i dammen min og.

Ved dammen finnes fra før av en del gress, noen i vannet andre ved siden av, så gresset blir ikke akkurat alene gjennom vinteren.

Baksiden har fler gress enn i dammen. I kassen ved hjørnet plantet jeg iår et nest inntil sort gress (ja, jeg flyttet det nesten rett etter planteringen fra beddet mellom trattorian og rosenhagen..) Dette sorte gresset heter Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, herdig? aner ikke..

Inntil husveggen på baksiden har jeg et elefantgress, Miscanthus sinensis ‘Little Zebra’, det overlevde forrige vinter og jeg håper innelig det gjør det et år til. Jeg drømmer så om et stort og flott elefantgress en er klar over at jeg nok bor på grensen til hva det tåler.

(bilde fra oktober..)

Like vel kan jeg vel bare konstatere at det tross alt ser mye friskere ut enn det andre elefantgresset som jeg berget gjennom vinteren og. Her hadde jeg i fjor blandet ner masser av grus i jorden og gresset var litt beskyttet fra steiner. I år har jeg fjernet dem og laget kanter av plank i stedet, muligens ikke særlig lurt… ikke særlig lurt at jeg fyllet opp med jord og planter rundt om heller ville jeg tro, neste vår får vise hvordan det sluttet..

Miscanthus sinensis ‘Rotsilber’

( bilde fra September)

På seinsommeren iår fikk jeg en potte av R., en annen hagevenninde. Da jeg først ikke helt visste hvor jeg skulle sette det drøyde det noen uker før jeg fant plass. Sluttet av sommeren ble jo litt mer sement og øverst i staudetrappa noen nye oppmurte ‘potter’, her fikk det plass (og forhåpentligtvis litt barriere fra spredning..). Gresset kalte hun simpelten for ‘Vanilla’, hva det er kan jeg ikke sikkert si men søk på nettet peker mot Hierochloe odorata (Sweetgrass / Holy grass) så det er mulig det stemmer. I slik tilfelle er det samme som jeg i fjor sådde som Myskgräs og satte ner ved siden av dammen. I år har jeg ikke gjort annet enn å luke vekk gress strå som presser seg opp mellom hellene. Med andre ord er dette nok en lur plassering..

Disse to gresspotter, Acorus calamus ‘Variegata’ og Acorus gramineus ‘Variegata’,  har jeg satt inn i garasjet idag. De har fått stå lengst mulig ute gjennom høsten, ikke helt sikker på hva jeg skal gjøre av dem. Jeg har jo også spart disse gress i dammen. Tenkte først de skulle få en plassering i komposten men jeg ombestemte meg. Har fortsatt noen drømmer om forsidan, og da kommer de godt med. Hm, har en hel vinter igjen til å planlegge attakken for regeringen setter seg emot.. hvem vet??

2 kommentarer:

Villrose sa...

Følger med på dine gresselige oppdateringer. Har sådd og fått spiring på en god del i år. Stipa arundinacea var skikkelig stilig! Lurer på om jeg har sådd den...?
Grunnet det evig våte været orker jeg ikke å sjekke ut etiketter og tilstand nå. Får vente til våren!
Favoritt er Miscanthus sinensis. Sådde en mix av dem som jeg er spent på! Har 'Zebrinus' i hagen, og den er urkul. Ikke sett frø til salgs av den sorten. Ellers Haconechloa macra og Milium effusum 'Aureum' (kjempelett å så).
Ophiopogon har ikke overlevd her.
Hordeum jubatum, derimot, blir jeg ikke kvitt :-) Sådde i potte for flere år siden, og den klorer seg fast!

Unknown sa...

Oj, vad många fina sorters gräs du har, Mia! Inser att jag bara har ett enda... Hm, borde nog satsa på fler:)
Bloggkram!