onsdag 29. april 2009

Hur maskerar man en brunn?

DSC00107 Ett av de första prosjekterna jag gjorde i trädgården när den var ny var försöket att få en jämn gräsmatta. Det var inte bara enkelt, nej. Överallt stöter man på hinder. Ibland också några som överraskar. När jag skulle gräva mig ner i det här hörnet av tomten som var en halvmeter hög kulle så kom det fram en brunn. Brunnslocket låg precis rätt under grästorven. Vacker syn minsann. Förstod gott då att dom tidigare ägarna hade fyllt upp med jord ( vi er kopplade genom denna brunnen in på kommunalt avlopp säger min man, men den ska inte bort, ..) Efter at ha flyttat runt på en hel garagenedfart og grävt runt i jorden så hade jag funnit en god del med småsten. Inte större än en knytnäve ungefär. Dom kan man inte använda till mur eller trapp så dom la jag bara til sidan. Jag hade dessutom fått med några stenplantor från en väninna när vi flyttade hit från Schweiz så det var bara att slå två flugor i en smäll.
Jag började alltså “mura” runt brunnen med småsten och vått huminal/ torv blandad med sand och grus. Har någon sett en brunn sticka upp 50 cm över marken så vet man att den har branta väggar. Dom manliga åskådarna omkring hade väldig liten tro på att detta skulle sitta över vintern men under varje större sten kilade jag inn en liten bladrosett eller två. När de fick växa sig till genom sommaren satt byggverket gott fast. Torven krymper som vi vet och taklök breder sig ut så väggen blev kompakt nog til att tåla vintern. Nå har den stått här i 12 vintrar och blivit större varje år. Så fort jag har hittat lite mer småsten “bygger jag ut” och delar på tuvorna som sitter i högen. Ingen som kan se att detta var en stygg brunn längre :-).
Här är det grönt så fort snön försvinner, och det gör den fort här (men bara här..) Genom sommaren bjuder den på en enorm färgprakt. Olika sorters små stenpartiplantor står här som Saxifraga, Sempervium, Sedum och andra små planter. De bidrar med blommor genom hela säsongen. Just nu går jag bara och beundrar de små rosetterna. Jag tycker de er så flotta. Tänk om jag kunde laga detta i lite större proportioner, hur fint hade inte det blivit.
Här är några av dem jag njuter nu.
DSC00027 DSC00028 DSC00033 DSC00034 DSC00035 DSC00036 DSC00037 DSC00021 DSC00039 DSC00022 DSC00020

3 kommentarer:

Torunn sa...

Dette syns jeg du løste på en glimrende måte :-)

miss marple sa...

Hei,og takk for hilsen på bloggen min!
Har vandret litt rundt i hagen din nå,og må si at den er UTROLIG fin... masse inspirasjon å hente!!Kommer garantert tilbake på hagevandring,legger deg til i lista mi:)
klem

Anne på Moseplassen sa...

nydelige sukulenter, jeg er helt enig, tepper av disse er vakkert :) Og artig at du kunne få noe vakkert ut av en stygg brønn!