søndag 19. april 2009

Det går mot vår, eller snö fram till midsommar???

Jag vet, jag börjar bli tjatig men snön ligger kvar. Det här blir dom sista, hemska bilderna av den vita massan som jag har levt med det sista halvåret ( nåja, den var ju inte så hemsk före jul :-). Nu får det vara bra. Nu får jag fokusera på sommaren så därför prövde jag idag hitta fram till trappstegen i min perenntrappa. När solen först får värmt opp stenarna så smälter det fort.(fort.?.) Tog bort ända mer snö i köksträdgården också. Det syns längs bak på fotot var jag la högen. Hoppades i det längsta att jag skulle kunna sätta potatis den 1.a maj men nu är jag inte så säker längre. Har i varjefall köpt Aksel sättpotatis på Plantasjen, så bara jorden är tinad och porös åker dom ned.Handlade lika så gott alla grönsaksfröna på en gång, det kan ju hända att det går fort nu. Sättlökar av kepalök och sjarlottenlök blev det också, men i år hittade jag ingen rödlök. Varför ?? Vitlöken satt jag i höstas, så får jag se hur det går. Jag har ju faktiskt sådd frön idag också. Tagetes och huvudsallad, vilken strålande kombination… (Sådde inne, inte ute..)

002003005

Som den obotliga optimist jag är ( bortsett från när det gäller snö..) så har jag åter försökt med ymping ( poding). Nej, jag ska inte skryta på mig att vara optimist men jag är envis som en gris!! och ger meg aldrig, hur fel jag än har… så, skam den som ger sig, ska få det till någon gång, tror jag har försökt så gott som varje vår men jag kan inte helt tekniken, vet inte när det är bäst tid heller. Jag hade faktiskt klart att få olika sorter “fastnade” i det gamla äppleträdet, Transperant Blanche, som stod här när vi flyttade inn, men det måtte jag fälla förra året då det såg ut som det hade fått “eplekreft”. Synd var det för det är goda äpplen. Hann aldrig se ympkvistarna med blommor en gång.. Åkte i varje fall direkt till närmaste hagesenter och köpte ett nytt träd...

007 008

Er det feil tid på året å pode så la meg få slippe vite det. Jeg liker å gå et stykke ut i juni før jeg må konstatere at de ikke gikk denne gang heller… Prøvde med Opal (plomme) på et av mine første treinnkjøp, en sort mørke plommen jeg ikke husker navnet på. Den andre bilden er Transperant Blanche podet på mitt familie epletre. Det fine iår er at jeg ikke trengte klippe av nye greiner da vinterns snøbrekk hadde ordnet det for meg :-)

Så en bilde av min Scilla, eller hva er dette for løk?? Den vokser vilt i plen hjemme hos foreldrene mine, sammen med vanlig blå scilla.

004

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei,
kom gjerne på besøk til meg - snøen har smeltet.
Klem fra

Vibeke :)

ingvild sa...

det blir spennende å se hvordan podingen går :D