onsdag 11. september 2013

Kan like så godt bli ferdig med resten og..

I forrige uke hadde jeg en avtale med sønnen på byggmarket igjen. Har jeg tilbragt en hel sommer med vedlikehold kan jeg like så godt gjøre meg ferdig. Alle rede i våres når jeg laget den avlange kassen bakerst ved bringebæren lurte jeg på om jeg ikke skulle fortsette her og. Og nå som jeg har hatt en hel sommer med grubbel har jeg bestemt meg. Det blir en lang kasse her og.

Det er på den venstre siden, mot husveggen, jeg har planer om en avlang kasse nå. Det innebærer at mine ripskordonger må vekk. Men jeg har mange likevel og i år har vi fått mer bær enn vi klarer bruke..

Skal jeg først gjøre noe så er det aldri rett frem har jeg merket meg. Først må jeg bare… så skal jeg… flytte, ommøblere, støpe, snekre….

Stikkelsbærsbusken, den røde, som sto i kassen ved porten måtte vekk. Den har fått flytte opp til porten ved garasjet i stedet. Men først måtte jeg fikse en kasse her og.. to planker høy og kassen ble til to.. like så godt å lage den helt ner til den gamle kassen når jeg først var igang. Rabarbra har jo blitt så stor at bladen la seg utover alt som var her..

Ja faktisk har den tatt seg så godt at jordbæren bak også forsvann. Med andre ord ble den lange kassen med jordbær også en plank høyre..

Og da… da kan jeg jo like så godt sette en plank bakerst og. Med ny jord opp i den kan så den trearmete stikkelsbærskordongen få flytte inn her i midten. Dette får bli min stikkelsesbærsavdeling! I kassen med jordbær har jeg jo satt ner begynnelsen på tre pisker så disse kan jeg etterhvert som jeg fått hem jord, flytte et snepp bakover til sauestengselet i stedet. Da blir det enda bedre for mine jordbær..

Den trearmete stikkelsbæret hentet jeg frem fra under kirsebærtreet.

Når den ble borte ble det jo akkurat plass til mine første to tyttebærplanter der i stedet, med en av de vilde blåbærsplantene i midten. Lurt, plassen var jo akkurat stor nok og sur jord hadde jeg jo til overs..

Det blir jo uneklig litt mer lys til grønnsakskassen bak når denne busken er fjernet, den og ripsen for den tok jeg og vekk.. Og en eller annen gang i somres støpte jeg jo fast de små hellene her så kantene var jo også alle rede på plass..

Surjord til overs ja, det ble det når jeg flyttet på den blåbærsbusken på andre siden av kirsebærtre. Den som jeg trodde frøs vekk i vinter. Det gjorde den nå ikke for den er neste større enn den noensin har vært. Men ikke noen bær da alle greiner er nye for året..

Nå ser det slik ut her i stedet.. Blåbærskassen var helt murken så her måtte jeg uansett gjort en ny. Den kommer, med to planker i høyde er planen. Da blir det plass til noen grønnsaker her og neste år. (denne ripsen skal vekk den og, den skal få et nytt hjem i en annen hage etter hvert..)

Og blåbærsbusken har fått en ny plass.. Den har fått flytte opp her i skråningen blandt mine støpte små terrasser. Men selvfølgelig måtte jeg først støpe kanten litt større, eller høyre da, så det ble romsligere plass..

Ikke bare der støpte jeg men også ved siden av. Jeg fant ut at jeg like så godt kan flytte den andre blåbærsbusken som er mye yngre hit også. Den ska få plassen til høyre. I midten skal jeg sette tyttebæren (de to nyeste) bare jeg funnet ut hvor jeg skal plassere min blodtopp og vinruta.. Lille ‘Tanna’ har jeg alle rede flyttet. Delte den i fire og satte to deler på forsiden og to i kassen mellom rosenhagen og trattorian. (En litt mindre blodtopp fikk plass ved rosenhagen og..)

  

Flytter jeg på disse og dessuten den store Jostabærsbusken så burde jeg få plass til grønnsaker, det blir jo tre kasser til. Da burde jeg kunne ha mine asparagusplanter kvar i den avlange kassen i midten..

Jostabær burde få plass der hvor jeg nå har de små gule bringebæren (inneklemt bak kasse ). De får jo plass inn ved gjerdet nå som jeg fjernet solbæren. De kan stå sammen med de store gule bringebæren. Og disse jordbærplantene kan få kassen bak (nr 22), ved kjøkkenvinduet..

Nå innser jeg at jeg ikke bare må lage en ny oversikt over kjøkkenhagen men at kveldene må bli lenger og sommeren må vare frem til desember.. og det gjør den vel… skal jeg rekke bli ferdig. Men, det er best å få gjort det nå for til våren kommer det være så mye annet jeg skal rekke, som vanlig…

4 kommentarer:

Marit sa...

Så flott oversikt over kjøkkenhagen din! Sommeren kunne gjerne vare til desember for min del :)

Stephanie sa...

Hope you are keeping well and all your repair work can be finished in time Mia! With the shorter day time, I think you guys got to work extra hard when there is light. Still, your passion in growing beautiful flowers and bountiful vegetable garden is so admirable! Keep up the good work :-)

Turid sa...

:) Jeg lar meg imponere over deg og snekker/murerkunnskapene dine. Og alt du får plass til i hagen din.
Ønsker deg ei finfin uke.

Bille sa...

Herlig innlegg :) Det er mye som skal gjøres hos deg, og om det blir litt mørkt ute betyr vel ingenting, ta natta til hjelp! :) Den ene planken fører til den neste, og jammen blir det aldri fullt hos deg! Imponerende hva du får til!

PS: Likte de plantekassene med sauenetting - så smart!