fredag 29. juni 2018

Klipp, klipp. klipp..

En samtale i dag på FB om Niwaki fikk meg å minnes at det er alldeles for lenge siden jeg så til mine tuja kuler og annet som må klippes. I kveld brukte jeg mange timer med saksen og fikk tatt dem alle tror jeg. Og det er etterhvert blitt noen.. Mest med kuler da.

Denne var jo også en billig tuja som jeg først brukte flere år på å forme til kuler. Men så ble det Niwaki forsøk i stedet. Nå begynner gamlefar langsomt se hva det skal forestille men det tok mange år. Nedre delen er kraftigst, om enn langt fra de skyer jeg drømmer om. Den øvre halvparten trenger man fortsatt en god del fantasi for å forestille seg hva det skal bli. Etter å ha klippet buxbom og barlind (idegran) også så lurer jeg på hvor i all verden neste barlind skal stå. Så mye enklere å få tett og forme, det merker jeg på de jeg alle rede har. Nå vil jeg ha en Niwaki barlind. Skal nok finne et eller annet sted, bare vent.. sommeren er fortsatt lang.

Etc.. det ble ikke bilder på alle. Jeg klippet de små hekkene med buxbomstiklinger også. De begynner å ta seg. Ser at jeg har store hekker som må klippes igjen også… det blir nok å få gnagsår på innsiden av tommelen igjen.

onsdag 27. juni 2018

Parkdirektor Riggers

Så blomstrer den siste rosen som kom inn i kjøkkenhagen i sluttet av mai. Riggers er herlig rød og blomstrer til tross for den nesten er kvalt av den voldsomme hvitblomstrete Summer Snow clematis planten. Hele rosenhagen leverer faktisk bra i sommer. Jeg er virkelig fornøyd med mine bygg fra forrige sommer. Og ikke minst veggen jeg satte opp!

Så, godt det går mot litt ledige dager etter hvert. Hodet spinner rundt ed mange nye idéer, som bare ikke helt modnet enda.

mandag 25. juni 2018

Wood garden..

Nei, ikke akkurat noen skogsbunn hage. Det har jeg ikke plass til. Men det ble en liten kasse i hvert fall til de nye plantene. En liten miniatyr variant av wood eller stump garden hvis jeg skikkelig legger godviljen til. Det som var i denne kassen fra før var enda mest plantet til for å fylle opp den.

Som ‘stump’ har jeg brukt en del av en gammel huggekubbe. Hadde helt enkelt ikke noen rot men dette får gå. Blandet opp den gamle jorden med en god del kugjødselkompost før planting. Biller meg inn at det gjør jorden noe surere..

Tre nye höstbräcka, Saxifraga fortunei ‘Mount nachi’ lengst til venstre, Saxifraga fortunei ‘Black berry and apple pie’ ved siden av, den lille manglet etikett og en sildre (Saxifraga) har funnet veien hjem hit etter helgen. Den siste hadde en etikett med Saxifraga fortunei ‘Cheap Confections’ men det tror jeg ikke er riktig. Den er en annen sort, og ‘stor höstbräcka. 25 cm,’ stemmer dårlig med den tredje minste som ble med hjem. Dette med manglende eller forvekslet etikett gjør det ikke helt enkelt å få til navn, eller høyde. De to lengst til venstre mot pæretre og den høyre (hitåt) av de små blant steinene.  Sildren står helt i hjørnet av kassen, mot garasjen. Nærmest i bilde er også en Saxifraga fortunei ‘Mount nachi’ som jeg flyttet hit. Den kjøpte jeg i fjor.

Til venstre blant de små er den lille fra forsiden som jeg flyttet hit, Saxifraga veitchiana.. Den likte seg dårlig der ved kanten under plommetre så det ut til. Ville helst tro det var for tørt for den?

DSC_0033

Prøvde meg på å ta en avlegger av en sølvfarget bregne ved dammen men det gikk ikke, fikk ikke med noen røtter. Satte like vel ned det jeg fikk opp på vinst og förlust. Det samme med det ‘jungfruhåret’ fra fremsiden. Går det så går det..

Delte også den blåaktige Hosta planten ved dammen og satte hit. Flyttet en sølvfarget bregne jeg plantet tidligere på baksiden,Athyrium niponicum ‘Silver Falls’, bak den mørke hyll busken. I tillegg satte jeg ned den duehode planten, Chelone obliqua, igjen som var her fra før. Toppet med de små knollene rosa corydalis ‘Georg Baker’ (satt knollene mellom de to store nye saxifraga plantene) som jeg satte i staudetrappa i fjor høst (tror jeg bare tok opp halvparten av dem) så tror jeg det var alt som er her så langt.  Kjenner jeg meg selv blir det sikkert noe mer.

Den sildren tok jeg forresten vekk noen bladrosetter fra og satte i steinhaugen.

Pære tre redusert

Pære tre ved trattorian har i år fullt av disse sorte prikkene som ellers pære tre i kjøkkenhagen pleier ha de siste ti årene. (Pussig nok er det treet så her langt i orden..) Det ble altså en skikkelig beskjæring. Inn med luft og bort med mest mulig av stygge greiner. Utrolig mange pærekart ble slengt men de ville nok like vel ikke sett spiselige ut til høsten. JAS står kanskje ikke helt for Juni men i år er alt tidlig. Og dessuten er det kanskje ikke sag og greiner som er tenkt med det begrepet heller. Men det må til. Alle sårflater dekket jeg med sårsalve.

Før og etter bilder. Nå er ikke alle prikker borte fra det som er igjen heller så jeg må fortsette følge opp her utover sommeren. Og hvert eneste blad må vekk i høst!

søndag 24. juni 2018

Et bedd, sein juni kveld

Ferdig med hagebesøket, ferdig med midsommerfirende, litt vann fra oven og etter en ikke fullt så varm uke. En varm solig kveld igjen og hagen har blitt mer frodig og lummig, kan ha med tiden å gjøre. Nå i sluttet av juni virker det som alt bare vokser. Vente! var det ikke her det var tomt etter jeg fjernet den store klaseormdruen som sto her? Jo da, det finnes faktisk fortsatt noen tomme flekker i beddet, faktisk.

Lille Geum ‘Mai Tai’ med en siste liten blomst.

lørdag 23. juni 2018

S.’s lilje

Liljen jeg fikk av S. i fjor virker være mørkere og mer jevn rosa enn de andre martagonliljene jeg har rosa hjemmefra. Tror ikke det kun har med plasseringen å gjøre.

Disse står på fremsida men de blomstrer over hele hagen. Her ved siden av har også de røde kommet nå.

mandag 18. juni 2018

Hermetikkbokser

Inspirert av nettet som jeg er ble det noen flere blomster av de gamle boksene. Denne gang har jeg en skikkelig plåtsaks så det gikk lettere. Festet dem på gjengestenger med mutrer. Men burde nok ha noen flere farger å spraye dem med.. får bli en ny shoppingtur altså..

Skulle ha hatt gult også men den sprayboksen solgte de uten dyse til meg så det får vente..

lørdag 16. juni 2018

Fluetrumpeter

Sommer, varme og hagetider. Kos i massevis og litt stress.. Vanning meste av tiden. Da er det greit med vannplanter.

Bøtta med overvintret sjokoladekosmos flyttet hit, sammen med bøtte fyllet med fjorårets gladioler.

Et melkespann med avklippet fra stauder..

En liten sinkbalja. Ja, hvem kan gå forbi Sarracenia, disse lekre trumpeter. Bare måtte ha, men i dammen var det ikke plass. At den var plantet med to til ‘ukjente’ gjør jo ikke noe, snart vokser det nok til.