torsdag 19. november 2009

Rød jordbærblomst uten namn

DSC00052

Ja, jeg sitter og prøver rydde i min planteliste, det blir jo så mange planter uten namn!! Den her ser litt ut som en jordbærplante, denne har lett sølvfargete blad, jeg har også en som har mørkgrønne blad, en Potentilla Nepalensis, den er ikke så rød i fargen på blomstrene som just denna, og blomstrer seinere. Denne blomstrer tidigt på sommeren, i Juni, og skjyter med lange stengler så blomsten kommer ikke bestandig der hvor man har plantert den.

DSC00005

Jeg har søkt på Potentilla Nepalensis og kan utelukke både ‘Miss Willton’, ‘Shogrun’, ‘Melton Fire’, ‘Ron Mcbeath’, de ser alle ut som min andre Potentilla, så hva kan dette være, synes jo det må være en Potentilla i hvert fall, eller ?DSC00001

I’d be most grateful if someone could tell me what kind of Potentilla this is ? It blooms so much earlier then my others Nepal Cinquefoil, that has a more common green colour on the leafs. Also, the flowers have a more intense red colour then the nepalensis. I already out ruled ‘Miss Willton’, ‘Shogrun’, ‘Melton Fire’, ‘Ron Mcbeath’..

Det her er to bilder av blomsten på mina andre potentillas, de er ikke like knall orange røde i det hele tatt..

Takk for all god hjelp i forrige innlegg !! Namn og mig, eller er det hukommelsen, er ikke helt i lag med hverandre :)

11 kommentarer:

Bea sa...

Brokfingerörten Potentilla Nepalensis finns hos mig med, så det finns många olika av den gruppen också tydligen.
Såg faktiskt idag att det fanns några friska blommor på en kvist fortfarande i år och det är på senare halvan av november, fantastiskt!
Kram / bea

AnneKa sa...

Det var det en utrolig vakker blomst:)

Torill sa...

Potentilla ville eg sagt... og trudd at det var nok ! Her har eg meir å læra skjønar eg.
Det siste bildet var kjempeflott. Blomar er små kunstverk !

Villrose sa...

Hva med Potentilla atrosanguinea (blodmure)?

Jeg har sånn, og den gløder sterkt i det grønne!

Troen og Haapet sa...

Nyyydelig!
En slik MÅ jeg anskaffe meg, om den overlever her i "kalde" nord da;)

Stephanie sa...

Wow so pretty! I love this red shade too. Have a beautiful weekend.

Unknown sa...

Hej kära Mia!
Hoppas det är bättre med dig idag, så du kan måla med hela paletten om det behövs;-).Det är inte kul med såna där 'låga' dagar men de är ju en del av livet. Hoppas som sagt att du har det bättre idag!Såå underbart att kunna måla motiv man ser, vilken gåva du fått!För dig måste det vara än mer knepigt att få till svärtan i målningen...Roligt att du uppskattade mitt inlägg! Vilken söt blomma du visar. Den ser nästan lite Anemone-aktig ut.Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med vad det kan vara. Den är riktigt flott på närbilderna.Hoppas det kikar in ngn blomsterkunnig person som kan räta ut ditt frågetecken om blomman:-)
TACK för din jättesöta födelsedagshälsning!Nej, man är väl inte sååå gammal om man jämför med mycket äldre, och som du säger.Det är blomstringstid och inget att hänga läpp för att man blir äldre.Jag skulle absolut inte vilja vara ung istället. man får en annan ro i sig när livet har lärt en en del saker.Ser mig nog mentalt och själsligt som i 30 årsåldern. kan inte riktigt identifiera mig med ordet "medelålders", fniss.
Hoppas du får en riktigt härlig helg nu och kan njuta av lite härligt väder och go luft!Det var länge sedan solen tittade fram här men idag gör den det och jag blir så glad!
/Varma hälsningar & kramar, Karin

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Hvem skulle tro at dette er blomster i november- og ikke nok med, vi er i siste halvdel også.

Ha en skikkelig fin hælj!

Vilt og vakkert sa...

Heisann igjen!
Som alltid, litt rask av meg,trodde det var bilder tatt nettopp.
det eneste jeg kan bidra med er at bladene likner på en potentilla. Reddet en i høst fra villnisset, så får vi se til våren om førstehjelpa har gjort sitt!

... sa...

Disse jordbærblomstene er kjempefine :) Jeg har også noen. De likner din, men om det er helt den samme vet jeg ikke. Mine er potentilla atrosanguinea.

Maria Berg sa...

Varit lite nere läser jag här i en kommentar, hoppas verkligen att det är bättre med dig idag.
Målar också läste jag - får man se lite av dina alster?

Tur att vi har Bea - hon gav dig namnet. Jag har en också i min trädgård, kallar den blodfingerört och det är garanterat en Potentila.

Skall ner och titta på dina Iris också,
stor kram Maria Berg