søndag 29. november 2009

Juleroser og Hoya

5 Juleroser eller Helleborus får stå i mine trekkfyllte vinduer på kjøkkenet  iår. Etter alle år med førsøk til at få julestjernerne som ikke tåler trekk, at i hvert fall overleve til Lucia så fant jeg ut at jeg skal prøve noe nytt. Juleroser og azalea får nå innta plassen i mine advent vinduer. Med litt hell så overlever de kanskje, og med enda litt mer hell så overlever de helt til våren slik at jeg kan plantere dem ut i staudetrappen ( hvis det finnes en ledig plass..), de skal nemlig like seg i en vestvendt skråning med godt drenert, muldholdig jord under snødekke, så fremt ikke frosten sitter i så alt for lenge, i son 3-4. Nåja, den tid den sorgen, nå er første mål å få dem til å overleve frem til jul i hvert fall, og så fremt jeg klarer å holde dem jevnt fuktige uten at bli stående med våte føtter så skal det nokk gå..

 1  3

Da ville jeg hellre tro at det blir betraktlig lettere å holde liv i mine Hoya, som fortsatt blomstrer overdådig, akkurat nå så er det Hoya Javanica som blomstrer om for tredje gang denne høst. Jeg lar meg bestandig fashineres av disse blomster med sin mege spesielle form. Det ble til en hvit blomstring altså til første advent, nå håper jeg bare at det snart blir litt hvitt ute også, slik at det føles som en riktig jul når den tid kommer. 4

25 kommentarer:

Vicky sa...

Jag är så avundsjuk på dina julrosor. Jag har gett upp med mina, efter flera år har jag insett att dom helt enkelt inte tycker om mig. Tur att jag kan kika på dina istället.

Mari Anne sa...

De julerosene vi kjøper på denne tiden er ofte hybrider og de er ikke alltid så herdige, men Helleborus niger klarer seg aldeles utmerket på Eidsvoll i sone 4-5. Den selvsår seg og det skulle ikke forundre meg at jeg kan finne en bytteplante til våren.

God advent.

Gunilla sa...

julrosorna är ju riktiga överlevare. Ibland blommar de fast det är minusgrader.
Jättefina

ha det gott
Gunilla

Troen og Haapet sa...

Nydelig!!!

Meta sa...

Hej Mia !
Vilka härliga julrosor du har . Nu håller jag alla tummar att dessa står sig fram till jul. Kram mamma

krepsemor sa...

Nydelige juleroser, ja! Og så flott din Hoya Javanica er nå! Den har jeg ikke. Jeg sliter med å få mine Hoya til å blomstre, kun Bella`ene blomstrer ufortrødent. Jeg kjøpte stiklinger av Håkan Grøn Hensvoll for et par år siden, men de har enda ikke blomstret noen av de! Jeg kjøpte Purpureafusca, Kerrii, Australis liisa og Payzea! Nå har de endelig vokst litt, så da kanskje....Har vanlig Carnosa fra før, og Carnosa compacta, og heller ikke de har blomstret! Mon tro hva jeg gjør feil? Kanksje de har det for bra ;o) Ønsker deg en fin uke"

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia!

Vi er visst samme blomst!
Da jeg fikk vite hva mischief betydde, ble jeg ikke særlig begeistra - og fjerna teksten med en gang. Vil jo ikke ha det på oppslagstavla at jeg er ei hurpe til sjef!
Det tror jeg ikke du er heller....
Nyelige juleroser. Har bare noen ufokuserte bilder av dem jeg har i bedet. Går forbi et blomstergalleri hver dag til og fra jobb. Tar noen bilder av dem, tror jeg!
Jeg har en legende om julerosa liggende planlagt på bloggen!
Ha en fin kveld, Mia!

Hilde sa...

Så nydelig julerose du har! Hoyaen har jeg aldri sett, men skjønn er den, og så blomstervillig!!!
HIlde

sinneskatten sa...

Julrosor är så fantastiskt vackra, men tyvärr jag lyckas alltid ta död på dem.

Bea sa...

Oj, nu kommer dom alla julrosorna :)
Jag som önskade ha den i min julgrupp senaste jul, med de var alldeles för dyra och klena blommor därtill!
Underbara bilder på dina Julrosor!
Kram / Bea

Gro sa...

Julerose - en evergreen...vakkert, Mia! Klem!

Kathrine sa...

Næ, så flotte da! Er så dårlig på inneblomster jeg. Bare grønt her...og pelliser som står i kjelleren nå.
Hoyaen var veldig kul du! "Alle" har orkideer, men dette var sannelig flotte saker!

:))

Stephanie sa...

That hoya is amazing :-D Now you have made me regret not buying this one from the nursery the other day. Love your Christmas Rose too. The flowers look so pleasant and sweet for the occasion. Your window is definitely going to look very pretty!

Lillebeth sa...

Hoppas Hoyan doftar riktigt mycket! Ha det gott!

AnnA sa...

Hej Mia!
Åh, vad vackra julrosor du visar!
Undrar om det är en sådan Hoya jag också har...? Jag har klippt ner min lite, för att få den buskigare, men jag såg sedan att det fanns lite blomknoppar på sticklingarna som blev över...Å andra sidan, behövdes det frisering.
Ha en skön vecka!
hälsn
AnnA

Unknown sa...

Hej Mia!
Kul att du gillade min adventsljusstake;-)!
Vilka fantastiska julrosor du har!Både de och hoyan blommar ju överdådigt.Det ser ut att vara en speciell hoya. Jag har aldig sett den formen på blommorna förut.Spännande!Det finns ju så många varianter på varje blomma.
Hoppas du haft en trevlig advent och att din vecka blir fin.
/Kram Karin

miss marple sa...

Hei på deg!
Her har vi også gått til anskaffelse av julerose-det er en utrolig vakker blomst! Mine eksemplarer fra ifjor jul står så fint ute i blomsterbedet,og klarer seg altså bra her hos meg...lykke til med din flotte utgave;-)

... sa...

Vakkert!
Juleroser har jeg ikke i hagen, men det må bli noen neste år!

Kjempeflotte månedsbilder av hagen din under her. Beundrer virkelig staudetrappen din :)

Hannes hage sa...

Å, så nydelig julerosene dine er. Det er virkelig en blomst som fasinerer meg. Blir spennende å se om du får dem til inne.

Gudrun sa...

Åhh, så fint. Julrosor är läckra, har inga.
Hoyan är fin, men visst är det en som kletar?
Ha det gott.

Reginas Cottage sa...

Liebe Mia
Christrosen liebe ich auch.Muß mal schauen ob meine auch schon blühen.
Tolle Photos !!!!!
Wünsche dir noch eine schöne Woche,
herzlichst Regina

Vilt og vakkert sa...

Heisann!
En award eller en hyggelig kommentar fra deg betyr like mye.
Å gi award tar tid, jeg som tenkte å hvile ryggen på sofaen i kveld!
Blå port inn til hjerterommet i haven din er like fin uansett vær og årstid!
Som i et eventyr...

Anne (Moseplassen) sa...

så flott hoyablomstring da :D
Juleroser er jo virkelig nydelige. Vakkert mørkt bladverk og skjønne blomster. Jeg har flere ute, og de greier seg riktig godt :D

johanne sa...

Trodde denne Hoyaen het Hoya Multiflora?

Mia sa...

Hej Johanne, då jag inte hittar tillbaka til dig så svarar jag här. För det första så är jag absolut långt ifrån specialist på Hoyasläktet så jag ska inte påstå att jag har rätt, mycet möjligt du har rätt, men överallt går dessa två namnen om varandra och på många ställen heter plantan Hoya Javanica syn. Multiflora, det finnes också en varigerad variant. Vi får överlåta till specialisterna till att bestämma vad som är riktig. Jag brukar nog kalla denna både och efter vad som är det första jag kommer ihåg. Helt klart så är det en Javanica eller en Multiflora eller så är faktiskt de två namnen synonymer. Finner du ut av vad som är riktigt så säg gärna ifrån till mig, kunde vara fint att veta.