søndag 31. juli 2016

Min ’ert’ observert på reise

Nå i ferien har regjeringen måttet ut på enda flere hageturer. Baroniet i Rosendal for eksempel. Mest kjent for sin rosenhage tror jeg men der var også en stor, flott kjøkkenhage.

Blant alt annet som var å finne der så kom jeg plutselig forbi dette, Asparagusert! Og den hadde nok kommet litt lenger enn mine, med flotte røde blomster på plantene.

Så gleden var stor når jeg kom hjem og oppdaget at også mine har begynt blomstre! Dette er spennende, har aldri sett eller smak disse firvingete ertebelger, enn mindre smakt dem. Jeg krysser fingrene for at det skal rekke komme så langt.

Mitt andre innkjøp på Chelsea Flower Show vokser det og. Lab Lab bønnene ser nesten ut til å komme i blomst snart. Og blomstrer, det gjør også Borlottibønnene som jeg fant inne. Til tross sein start så kanskje det blir noen bønner på dem. Har observert at det finnes noen knøttesmå belger.

DSC01479

Rovdyret

Man ville jo gjerne kunne stole på at gullfisker i en dam ute skulle klare seg godt men slik var det jo ikke. De tre nye fiskene som holder den eneste overlevende selskap siden noen uker i dammen, lever fortsatt farlig, rovdyret har fått smak på fisk tror jeg. En aldri så liten avskjerming ble rask rigget til, avklipp fra bambusen, bøyd som buer. Holder nok ikke helt men gir en viss følelse av trygghet ( i hvert fall for meg..)

Ved dammen har jeg satt ner potten med Sarracenia planten jeg fant tidligere i sommer. Dem skulle jeg gjerne hatt mange flere av, så lekre!

Etter først å ha beundret disse på Botaniske hagen i Göteborg for to år siden og siden på Chelsea Flower Show i år så må jeg si at ha begjæret er vekket hos meg. Men det blir ved drømmen, jeg kan jo altids skylde på at jeg ikke har plass..

lørdag 30. juli 2016

Litt fler tegel på plass

Et eller annet lystbetont hagearbeid må til i ferien også. Ettersom jeg fortsatt har noen tegelsteiner liggende på vent så ble det en ny liten kant her og, ved trappa mot den andre blå porten i kjøkkenhagen.

Her sto det gressløk fra før av, regner med at det forsetter slik og når jeg fått i mer jord. Har fra tidligere lært meg at man ikke kan dekke over løken og ikke tro at den kommer igjen..

Egentlig så var det vel den knøttelille gangen ved siste kassen som skulle støpes, den og kantene under kassen. I samme sleng fyllet jeg i  den lille støpte potta så det ble et ekstra ‘trinn’, har jo irritert meg over denne i mange år. Her vil inget vokse etter at kassene av plank kom på plass.

Litt fikkel her, litt fikkel der, så har enda en feriedag i hagen gått forbi.. tok like så godt å fyllet opp potta på andre siden og.

lørdag 23. juli 2016

Tid til å nyte..

Det er bare så fantastisk så her i sluttet av juli. Ok, litt tørrt kanskje, og ikke alt har blitt slik jeg ønsket men nyter. For en flott syn stauder, roser, clematis og liljer byr på nå. Og alle former og farger på blader, frukttre med kart, mange bær og grønnsaker så ferske til middag. Nå er det tid å virkelig nyte av hagen. Noen raske glimps fra nyvannet rosenhage..

Og jeg som trodde det meste av roser hadde dødt.. ikke rart at padda liker seg her.

fredag 22. juli 2016

Kompost / kaldkompost

Kompost, dags å grave rundt og bytte binger. Kroppen får virkelig kjørt seg. Grave, vende, solle og fordele ut på ulike steder  i hagen. Mitt forhold til kompost er meget anstrengt og ambivalent om dagen. Selvfølgelig vet jeg også at det er sneglehotell. Ikke trivelig i det hele tatt. Men hage gir mye grønt avklipp! Vi har kjørt vekk masser, særlig slik som vi klippet av fra hekker. Mye av det som ligger her er fra tidligere år. Og det har blitt mye jord. Klart man kan ha varmkompost, lukket kompostbinge, men det har jeg altså ikke, enda.. har ikke noen planer om å kompostere eget matavfall..

Første bingen er tømt på jord. Spader det opp på risten og soller ut jorden. Tar komposten over i en bøtte og legger ut med liten hagespade. Håper og tro at jeg ser eventuelle snegler/ snegleegg men sikker føler jeg meg ikke, langt ifra. Snegler er det jo i hvert fall i hagen da hele boligområdet også er fullt av dem. Flyttet og vendt flere ganger er de. ‘Oi, her var det varmt!’ sa regeringen når han lente seg over den ene kassen som ble vendt forrige uke og flyttet videre i dag. Og det stemmer, det blir ganske høy temperatur når gammel kompost blir blandet med nytt grønt avfall. Til nå har jeg avslørt tre snegler, c’est tout, fordelt på alle fire binger, mens jeg gravet. Det er cirka like mange som jeg fanger i hagen for øvrig på en kveldsrunde…

Kompost gir en god struktur til jorden og er ellers en super mulching for jorden. Stappfull av mark er den også, det kan jo ikke være feil i en hage heller. Det er fordelen med den. Så ja, jeg er fryktelig ambivalent. Vil ikke ha snegler, vil ha kompost. Disse ekle varelser, sukk, dem kunne vi godt ha vært foruten!!

Nok om det. Jeg får sette min lit til den padden, (som jeg lurer på om den ikke har bodd i den borteste bingen, med tanke på det hullet jeg har der).

Hvis jeg har planer om en varmkompost, som jeg ikke skal ha matavfall i, hvem bør jeg da velge?

onsdag 20. juli 2016

Work camp!

Det føles litt slik, som arbeidsleir, når ferien først er et faktum. Alt det der som man ikke rukket, eller tatt seg tid til, før ferien. Helst skal alt gjøres i løpet av en dag! Men det går jo ikke, og man skal kose seg og. Dessuten så spiller ikke bestandig været på mitt parti.. Hvor ble den blå himmelen av? Den som skulle skinne i ferien?

Men i hagen gror det. Mye av tiden tilbringes fortsatt i kjøkkenhagen (slik som i de siste årene..) Mangt og mye havner langsomt på middagsfatet og dessertmagen får sitt med diverse bær, hvis man beveger seg rundt i hagen altså for det meste blir spist “her og nå”.

Men hva skjer? De siste meter av kanten er støpt. Venter en dag til med å fjerne ‘forskalingen’.

Det har kommet opp noen plank på sluttet ved gelendret slik at jeg kunne binde opp ripsen litt på skrå (trenger noen bedre band skal det holde i vinter..)..

To kordonger får holde så lenge. Er ikke helt sikker på om jeg skal flytte hit noen av de andre og eller om jeg skal begynne på nye med ‘pinner’.. Uansett bør jeg vente til alle bær er plukket.

Under kirsebærtre har jeg satt tilbake rabarbra. Tok kun den ene roten og delte i to. Den andre får stå til neste høst, noen stengler til pai må vi jo ha neste år og. Disse, hvis de klarer seg, må få stå i fred et år. Ja, rabarbra sto her inntil for noen år siden. Bygget er godt dimensjonert, så pass at man kan sitte på forkanten. (rester fra den rivne veggen på terrassen..). Jeg vet av erfarenhet at rabarbra blir stor og at det kan være greit å ‘hegne inn’ plantene så de ikke ligger langt ut over gangene. Alt skal males bare jeg er klar.(= mindre synlig..)

Plassen, der hvor rabrabra sto, er selvfølgelig alle rede tatt i bruk.

Det er altså den høyre rabarbra jeg fjernet. Under den svære squashplanten står en rabarbra til.

Kassen på plass. Her må jeg frem med sement igjen. La det være igjen en liten åpning til en miniatyrgang slik at jeg kommer åt kassene over. Her må det støpes, både kant under kassen og selve den lille gangen. I kassen har jeg fyllet opp med masser av kompost, litt kalk og kugjødselkompost. Toppet det hele med vanlig plantejord før jeg priklet ut noen mangold planter som sto i ‘rotsurr’ og sturet i kassa over. Delte de tre tuene jeg satt og det ble altså riktig mange planter.

Til høyre står altså Borlottiplantene sammen med asparagus. Bladen er lyse og nesten gulaktige. Trenger kanskje noe gjødsel? Eller holder det kanskje med lys og luft nå som de er befridd fra rabarbrabladene. Ved siden av disse, selve kanten med bær, hadde jeg satt et bjørnebær som først nå viste tegn til liv. Den har jeg flyttet til gjerdet, i hjørnet hvor den andre også er. Håper den tar seg der.

Litt stusselig bilde. Vaieren henger der fortsatt da jeg ikke helt bestemt meg om jeg skal dra den en tredje, nederste, rad enda.. Men her hvor jeg satte bjørnebæret har jeg også satt noen tverrliggere, greit å ha noe å ‘klatre’ i hvis den tar seg.

En annen liten ting i kjøkkenhagen.. Satte ner noen helstiklinger av Lawson cypress. Ikke mye som vil her i år så plassen passet godt. Tar det seg så tar det seg. Har vel egentlig ikke bruk for syv cypresser til men det er så gøy å lage nye planter av stiklinger.. (har satt noen flere inni i hekken på baksiden..)

Ellers så går det i kompost, kompost og kompost.