mandag 27. oktober 2014

Oppsummering av kjøkkenhagen

Potetene (1-4);

En rekordtidlig sesong har det vært. Alle rede den 15.4 satte jeg potetene. Lagt oppe på tæla men det gikk bra. Men denne sommeren ble varm og tørr og jeg klarte sannsynlig ikke vanne nok. Potetene gav ikke sælig mange eller store poteter men like vel tilstrekkelig for en god del middager..

Løk & Rotsaker (5-8)

Gulerøtter ble det mange av men ikke alle like fine. På sluttet så høstet vi dem alle sammen, på tok for mange for våres behov, og i hvert fall 3/4 gikk direkte i komposten. Løken var en bedre historie, mange ble store men andre ble ikke større enn sjarlottløk. (Neste år håper jeg at jeg finner settløk til sjarlottløk igjen!)

Bønner & Erter (9-12)

Maisen som jeg satte direkte ut alldeles for tidlig gav faktisk en god uttelling. De minste som var kvar kunne brukes som minimais. Men det er nok kun for at det ble en slik varm sommer. Til en begynnesle forsvant de helt mellom alle bondbønner som helt overtok plassen. Men når disse var høstet så kom maisplantene raskt, utrolig!

Men alle de sukkererter jeg satte, både i kassen og rundt om, var ikke en suksess denne sommer. Regeringen som ellers setter slik pris på dem syntes ikke de var gode. Mangel på vann igjen? Pillererter å andre siden var gode men alldeles for få. Burde nok heller satse mer på dem..

Borlottibonner ble det, delikate slike. Ikke så mange som asparagusbønner, som ble standardmiddag i en hel måned føltes det som. De var knasende gode og frysen er fyllet opp. Tenk at en lite pose med bønner kunne gi slik uttelling!

Sallat & Kål (13-16)

Havrerøtter ble tatt opp nå, mange var riktig kraftige og nesten halvmeter lange, andre tynne og ca 10 cm, men så absolutt noe jeg vil ha neste år og. Jeg har dessuten lest at det kommer nydelige blå blomster år to så neste år tenkter jeg forsøke sette noen frø et strategisk sted hvor de ikke trenger tas opp. To poser (minst) vil jeg ha neste år.

Pasternakk og mainepe er planter som trenger enormt med plass lærte jeg denne sommer. Mainepe gir mye blad og lite mat. Godt men ikke noe jeg setter frø av igjen tror jeg. Og til tross navnet kommer de ikke i mai men mye seinere på sommeren.

Salaten har vært tragisk i år. Den begynnte så fint men etter hvert som det ble varmere og tørrt måtte mange av dem på komposten. Ikke mange blad fant veien til salatbollen..

Blandet

Asparagus har vokset seg kraftig. Den som nå var inne på tredje sesongen kan jeg kanskje ta noe av til våren. Men de fra sommer ifjor kom seg godt de og. Nå har jeg mer enn nok av disse i kassene, hvor mange planter trenger jeg egentlig?

Rødbeter, sylinderformete, vil ha fler. Med en ekstra overgødsling ble resultetet fantastisk. Neste sommer får dom nok en hel kasse for seg selv.

Jordskokker ble det tilslutt. Men i de nye kassene var de ikke så store som i kassen med løk, der hvor de ikke skulle være.. Satte tilbake noen små nå som jeg høstet dem. Håper de får litt bedre fart og plass neste år.

Ruccolasalaten kom seint med godt. Og tomater har vi hatt tur med, og det på friland! En varm sommer gjør susen. Squash ble det også mange av men trenger jeg virkelig fire planter, så mange blir ikke spist.

Har skrevet det før, kan bare si det igjen. Jordbær er ikke noe for våres hage lenger. Egentlig burde jeg gå ut og fjerne dem fra kjøkkenhagen og heller satse på noe annet i de små kassene til neste år. Tragisk lite bær, små og missformet og fulle med disse små hvite fluer.. Men jeg er litt sta..

Sett i det store, hele, så har ikke sommeren vært så ille. Om syv måneder så ser det kanskje slik ut igjen, juni med alle forhåpninger og en kjøkkenhage i god vekst. Og da med flere spenatplanter og en bedre planlagt såing av redikker håper jeg. Dem glemte jeg helt når resten begynte spire så flott.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Hei! :)

Så morsom og fin kjøkkenhage du har. Deilig å få alle plantene opp fra bakkeplan! :) Masse deilige grønnsaker og salater, det er jo bare å glede seg til neste vår! :)
Hagehilsener fra GlennM

Turid sa...

Artig med oppsummering av kjøkkenhagen :) Må jammen prøve å få til det jeg også, fint når man til neste år skal erindre hva som skal forandres og ikke.

Hageidyll i Sonvika sa...

Flott med oppsummering av kjøkkenhagen.
Vi må ihverfall skrive ned hva vi skal endre neste år.Ellers er det glemt når frøkatalogene kommer:)

Unknown sa...

For en utrolig mengde du har i kjøkkenhagen! Interessant å lese om dine erfaringer.

Unknown sa...

For en utrolig mengde du har i kjøkkenhagen. Interessant å lese om dine erfaringer.

Bodil sa...

Flott kjøkkenhage! Veldig kjekt å lesa om erfaringane :)

Oline sa...

Flott kjøkkenhage! Kanskje jeg prøver noen av dine favoritter til våren