lørdag, september 27, 2014

Kjøkkenhagen i sluttet av september

Det er høsting på gang, de siste gulerøtter, bønner, tomater, mais, squash og rødbeter er tatt inn. Kvar står pasternakk og svartrot, noen sallat og persille blant annet. Her forran, ved greipen oppdaget jeg en stor mengd med jordskokk, dette til tross for at jeg trodde vi hadde spist de til middag alle rede. De som var her i kassen altså. Men jeg fant ikke bare en når gulerøttene ble tatt opp, jeg fant massevis. Måtte ta greipen skikkelig dypt ner for å finne alle. Men fant jeg alle? Det återstår å se..

Jordskokk står det ellers her, innomfor gjerdet. Det er her de skal vokse. Men idag halverte jeg høyden på dem når jeg først var igang og fjernet de bringebær som buret bær..

Disse røtter må vi snart få spist men så lenge det ikke er frost tror jeg at det går bra med svartrot. Jeg håper den sveller opp litt mer i løpet av kommende uker. Disse virker fortsatt tynne som pekefinger..

Maisplantene hadde blåst over ende og bønnene hadde langsomt frysne blader så det ut til. Jeg har forresten ‘snekret’ litt igjen. Ved blåbærsbuskene har jeg satt plank mot stolpene. Forhåpentligvis klarer de snømassene bedre da. (og ikke minst blev passasjen bak mer åpen.)

Når jeg hølt på her oppdaget jeg noen kart på bjørnebærsplanten som fant ut at den ville vokse her blant blåbæret. Det er ikke jeg som plantet den her, hit kom den helt av seg selv har jeg inntrykk av. Nå med støtte så kan den kanskje vokse seg kraftigere neste år?

Klart jeg glemte en skikkelig bilde av mine tyttebær, men de er her og har klart sommeren…

Med regeringens hjelp fikk vi tilslutt opp den voldsomme pepperroten. Noen røtter blir med inn og en stor ble satt det hvor den venstre rabarbraroten var. Det er nok rabarbra kvar like vel vil jeg tro. Det går jo ikke åt like mye lenger som barna blitt store..

(den kraftige rabarbraroten ligger til tørk, den kommer komme godt med neste gang lysten til plantefarging setter inn…)

Idag ble det faktisk riktig mye gjort, den siste delen av husveggen ble beiset, når tomater og squash forsvannt var det lettere å komme til.

Litt rosmarin på tørk.. lurer på om jeg skal klippe av og bunte sammen noen fler urter..

Så, så der helt tomt er det jo enda ikke… tenkte bare jeg skulle komme over litt energi til å rydde inn div potter og stasj slik at jeg bare kan kose meg med litt ditt og datt resten av høsten..

Ingen kommentarer: