søndag 28. juni 2009

en glimt av min lille hage idag

Det er varme dager i Norge, i hvert fall på Østlandet.Vi har hatt flere dager med 25 grader varmt!  Dagene eller kveldene når jeg ikke har fri går åt til å vanne. Ikke min favorittoppgave. Det gror i hvert fall så det knaker. Går her og venter på at roser og pionene skal slå ut. Har tynnet ut mer av syrinhekken, blomstrene henger som triste vissne klaser. Har luket litt også, men det er som det er for varmt for ugress også. Blir mest til at jeg ligger utslått på liggestolen og leser. Sover godt skal jeg si, i solen. Det er mindre godt når man våkner igjen..  

   

På forsiden, i garasjenedfarten holder plantene ut, men jeg tror de lider, dette er sørsiden og de har ikke fått noe vann av meg. Får huske på dem imorgen. Det er så herlig å gå forbi her, det dofter så søtt og deilig av sjersminen. Det gir meg minner om mine barndoms somrer i Fullerö, på hytten til mormor og morfar.

  

DSC00039 DSC00040

 DSC00044 DSC00045

DSC00047

Staudebeddet på forsiden begynner å skifte farge. De stikker opp blomsterstengler både i “histen og pisten”. Akkurat slik jeg vil ha det.Vannsprederen har gått i flere timer ikveld. Det er et stykke i mitten som bare ikke vil. Rosenkragen og blåklokken er så liten og tynn akkurat her. Tenkte at det kanskje er fordi jorden er utarmet. Hekkplantene tar nog sitt i sommervarmen. Jeg har fyllet på med kompost, gjødslet med algomin og nå sist har jeg toppet med kugjødselkompost så det vore da “1000” ifall det ikke langsomt tar seg. Jeg må ha vannet ned i hvert fall 60 mm vann siste uke. Tar det seg ikke nå så vet ikke jeg… Min iris fra svigermor har slagit ut og dagliljen, den gule.

 

 

  

På liggestolen i Lunden tilbringes ettermiddagstimene. Det er for varmt for å gjøre noe særlig da. Her hører jeg vannet sildre og moreller og plommen begynner å gi litt ly og skygge. Rosene og clematisene har store knopper men enn har de ikke velat slagit ut. Nå går det litt tid til å fjerne lusen fra rosene. Sprøyter ikke, går og plukker…

Clematisene begynner også dekke mitt vindu mot omverlden.Spesielt den ene av de fire er kraftig. Bak espalieret er det syriner, men dem synes jo ikke på bildet. Har noen år igjen til de er tette. I virkligheten så skymmer de faktisk litt redan nå. Svarthyllen slår ut når som helst og da skal jeg lage svarthyllebærsaft. Flädersaft. Det er blant det beste som er på sommeren, slekker tørsten bra. Jeg har fått kjøpt et litet espalier som egentligen skal dekke nedfallsrennen til en takrenne. Synes formen var grei for å ha som støtte til en rose intill garasjeveggen. Mannen i huset ønsker seg en klatrerose her. Det er skygge hele tiden innemot den veggen så jeg tror det lar seg vanskelig oppfylle. Jeg har dok spart på Polstjerne, en hvit klatrerose som jeg hadde på forsiden. Tenker jeg skal flytte den hit og se om den overlever før jeg eventuell kjøper en rose til gamlefar. Stilig med hvit klatrerose mot hvit vegg…

 

 

Idag har jeg vart på Bauhaus og kjøpt litt brostien, 15 stykk i granitt og lagt rundt baljen på baksiden. Har funnet ut at jeg skal flytte på min rhododendron, til bort i hjørnet ved epletreet, da blir det kanskje litt bedre plass på trattorian og mer sol til de stakkers omplasserte/ kasserte klatrerosene som står der i espalieren.

Kjøkkenhagen gror sammen. Noen av krydderørtene har begynnt å blomstre. Luftløken jeg fikk av min arbeidskollege blant annet. Jeg skulle ta blomsten og tryke den ned i marken på siden av sa hun, for da får jeg flere løk. Har ikke hjerte til det enda, liksom allium tidligere så synes jeg blomsten er flott.

Desse to kavaljerene, ekorrn og hanen, får fungere som vern på toppen av stolpene. Ekorrn har en gang setat på en gammel gulvlampe og hanen kjøpte min minste sønn på loppemarked for mange år siden. De skal liksom være her og passe på jordbærene. Da ekorrn gikk i to etter vinteren så var det blant det første som gamlefar måtte reparere åt meg. Kanskje jeg borde behandle dem med noe? olje? De har fått en fin grålig patine etter alle åren ute i frisk luft.

Det som blir til overs hamner her i skråningen, ved kompsten. Greit å ha litt angermulighet. Akkurat nå er det mitt skoggskjegg/ plymspirean, som jeg lurer på om ikke skal få plass et sted i hagen. Kanskje på baksiden den og, den har jo fordelen, i motsettning til busker, at den vissner ned hver vinter og ikke er i veien for snømåkingen. Min nyperos får dog aldri inpass i hagen igjen. Den små, tynne tornene gjorde meg galen. Når den nå står i skriningen så kan jeg jo likevel nyte syn og duft men den holder seg på behørig avstand.

Kjøpte en liten smart dingsebings på Bauhaus idag som kan klippe gresskantene eller hvis jeg skifter knivblad, kan trimme mine tuijakuler. Spørs bare om jeg kommer å bruke den, er jo generellt ikke særlig glad i maskiner i hagen, men.. kan prøve og se…

8 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Hei, takk for svaret. Jeg skal orientere meg etterhvert. Kos deg i den fine haven din mens det ennå er sol,varmt og godt. Her er tørster også plantene. Det er vanningsrestriksjoner, så de får nok ikke så mye de kunne ønske av drikke.
Dere svenske er sikkelig drevne på å lage blogg!

Kathrine sa...

Flott og være på "hagevandring" til deg! Du har en flott hage! masse planter, det liker jeg.
Jeg sprøyter heller ikke rosene for lus. Tar hageslangen på kvelden og spyler de av. Ellers er edderkopper noen flinke medhjelpere til å fange lus på kvelden da de flyr rett i nettene.
Takk for dagens hagetur til deg:) Ha en fortsatt flott varm dag.
Jeg skal pese meg til en skygge for jeg liker ikke så godt når det kryper opp mot 30 +

:)

Hannes hage sa...

Tusen tak for titten. Du har en nydelig hage!

Marita sa...

Jammen er det variert og frodig hos deg! Skulle gjerne vært å sett med egne øyne og kamera. Ser nemlig mye jeg putter på kjøpelisten min.

Åsa! sa...

Men oj! Vilken fantastisk trädgård du har!

Bea sa...

Men så underbart vackert i din trädgård! Jag njuter av alla inspirationsbilder. Pyramiden med taklökar var tjusigt, det lämnade att "gro" lite i mitt huvud, jag som har sått en påse taklökar och har en mängd små plantor på väg :)
Skönt att få lägga sig i solstolen, men vakna i den(!) är inte skojigt när solen gassat på.
Tack för att du delar din din trädgård med oss i form av bilder!
Ha det gott! /Bea

miss marple sa...

Jeg bare ELSKER den hagen din,Mia!!!

Anonym sa...

Hej Mia !
Nu har jag varit runt i din trädgård och njutit.
Kram mamma