søndag, oktober 13, 2013

Atter en fantastisk bonushelg

Sol, knallblå himmel, grönne blader fortsatt på syrinen og ikke minst mine staudeerteblomster som ‘still going strong’. Egentlig kan man ikke tro det er midten av oktober, men nok ser man det hvis man senker blikken litt.

Satt idag og lurte høyt sammen med mannen på en aldri så lite pilhekk et eller annet sted i hagen. Har jo ikke plass og ikke noen pil heller, mente jeg… men mannen kom på at jeg jo har disse piltre på forsiden som er flettet. De burde gå an å prøve med.

Så nå har jeg klippet noen stiklinger av den ene og satt i kjøkkenhagen, ja, kjøkkenhagen, for hvor skal jeg ellers klare få satt dem. Tar de seg skal jeg nok finne en plass men jeg følte, slik for sikkerhets skyld, kanskje dette var det sted som mest egnet seg best. Ikke er det i veien for noe, enda..

Tolv små stiklinger har jeg stukket ner her forran kassen. Skal bli spennende å se om det fungerer. Hvis halvparten kommer så er jeg fornøyd. Tok halv vedartete stiklinger og kvesset med kniv nederst. Det pleier fungere.

DSC_0061

Først igang tok jeg en god del vedartete stiklinger av lavendel og gjorde det samme med dem. Satte ner langs hele forkanten på den lange kassen med asparagus langs bringebærhekken. Et eller annet må jeg jo ha forran her og så hvorfor ikke lavendel? Flyttet faktisk hit de tre små luftløkene jeg hadde også, de som kom iår.

Jorden ser bløtere ut enn den er for jeg har vannet. Over alt har jeg hatt ut kompost i helgen. Det har vært den største innsatsen jeg gjort disse to dager. Den innerste kassen holder endelig på å bli tømt slik at jeg får plass med alle løv og avklipp bare det blir frost på riktig. Litt tidlig for klipp enda synes jeg..

Den her kassen har i stort sett kun vært i bruk til diverse hekkavklipp og greiner. Jeg ble faktisk riktig overrasket over hvor mye jord det også er. Jeg har tatt mange trillebor lass fra den men det er fortsatt fler igjen. De blå stenglene som er ved siden av er rester fra diverse espalierer som jeg revet. Det burde jo føles tomt i kjøkkenhagen uten dem men faktum er at jeg ikke savnet dem det aller minste (enda) da det føles mye større og luftigere uten dem.

Kassene er tømt på grønnsaker, utrolig mange, store flotte jordskokk er tatt inn og jeg har satt ner de små i den siste kassen jeg laget ved porten. Nå er det drømmer for neste år som går i mine tanker når jeg fyller opp med kompost, og kalk, ja, for nå har jeg kalket. Det hade jeg jo glemt gjøre de siste åren, det lille jeg la ner i sommer var nok ikke nok. Kalket og vendt jorden har jeg gjort, og toppet med kompost altså. Neste år kan jeg sikkert tilbringe med luking av diverse små ugress…

Dillen får være kvar litt til. Jeg er så stolt at jeg fått den til å vokse for en gangs skyld og den er så fin med sine blomsterskjermer. Når jordskokken forsvann ser man også bedre hvordan det ble bak ved jordbæren. Nøyd med innsatsen. Det har blitt noen nye plank iår..

.. og fler skulle det bli. Jeg hadde jo planer om å tilbringe sommertimmene til fuglekassebygging. Det ble med en… plankene brukte jeg til atter å høye en kasse idag. Fikk både laget den og malt, ikke verst!

Har alle rede rukket ha i en god del kompost i den men treverket lyser så pass at man ser den er ny like vel. Litt mer kompost og en sekk med kugjødsel burde gjøre den i stand for å klare mine bønner neste sommer..

Når jeg klippte ner erteblomstene som var ved den her kassen kom denne lille liljen frem. Det er ‘Ove’ (mener det var slik den heter…) som jeg satte som en bulbille for to år siden. Egentlig burde jeg vel nå grave den opp og flytte den til en mer egnet plass men jeg tør ikke… den får stå her et år til..

Mens jeg var igang med sag og skruer idag så sneglet jeg mot denne siden hele tiden. Egentlig burde jeg forsøke lage noen typ kasse her og, over de tre støpte planteringene, egentlig fire hvis jeg teller med den lille biten bak kassen. Men, det gjelder vel å gi seg mens leken er god, noe skal jeg vel ha igjen til neste år og… men holder høsten seg fortsatt like fin som nå så…

I epletre henger mat til fuglene. ‘Ruby’ var så stor at jeg tok inn et stort fang med blomster. Resten, de som blomstret over henget jeg opp her i tre. Men en av knoppene som ble med slo ut i løpet av natten

6 kommentarer:

Nora sa...

Naboen min laget seg en pilehekk ifjor våres. Den står i et lite bed mellom hagegangen og terrasen deres. Den er kjempefin og trenger jo ikke store plassen for å frodes.
Her har vi også hatt en helt utrolig flott helg! Snakk om bonus når man kan väre ute hele dagen i midten av oktober og bare gå i tynn genser:-)
Önsker deg en flott ny uke (P.S. Takk for tipset om å beregne god plass til blåbärene. Jeg tok deg på ordet:-)
Klem!

Mariann sa...

Til og med her i Bergen har vi hatt en utrolig strålende høsthelg, virkelig en bonus. Syns du har fått gjort veldig mye i hagen. Spennende om du lykkes med stiklingene. Pil skal vel være ganske villig til å sette røtter.
Ha en fin ny uke!

Marit Sønstebø sa...

Hm, det var ingen dum ide å lage hekk av pil. Jeg har to store beist av noen planter som jeg kjøpte i sommer. Men det blir nok ikke noe av i år. Får se om de overlever vinteren først, for de står i potter. Flott helg vi har hatt ja, men nå kommer vinteren snart er jeg redd. Det ser sånn ut på yr, for nå blir det fort minusgrader hver natt fremover. Jaja, det måtte jo komme.

Snäckskalsdalen. sa...

Visst är det kul att göra egna plantor av det man har! Jag tror du kommer att få en jättefin häck!
Vilka fina bilder från trädgården och jag blir alltid lika glad av att se dina blå lådor!
Agneta kram

Gunilla sa...

Pilen är lätt att få att rota sig.
Vi har nyligen klippt ner en häck och grannen fick allt.
De har planterat sticklingarna som häck så de får rota sig på plats bara de får fukt.
Vi har även tagit en stor gren av trädet vi har och rotat . Det lyckades och nu växer det hos grannen också.

Ha en riktigt fin fortsättning på veckan.

Turid sa...

Herlig høsthaging hos deg :) Her er det ganske rolig om dagen.