søndag, desember 02, 2012

Lunden–neste rom ut..

Lunden er altså den del av hagen som er kortsiden av huset nedenfor terrassen. Første sommeren parkerte gjester sine biler her men jeg begynnte raskt forsøke bryte opp og blande opp subusen med jord og sådde plen. Hvilket jo aldri ville helt gro. Så etter hvert ga jeg opp og lagde bedd istedet. Da kunne jeg flekkvi gå løs på deler av området i stedet og forbedre jorden i hverfall med 0,5 meters dyp.. og den resterende delen av plen, ja..

Det skjer iblant at jeg sitter og jobber andre steder enn mitt eget kontor. En slik dag, jeg satt i et mindre kontorslandskap og der gikk diskussjonen ivrigt rundt mitt hode. Noen damer hadde en livlig debatt om hva de ulike begrepper betyr. Pergola, patio, espalier, artrium.. som den hagenerd jeg er syntes jeg det var riktig underholdande.. Hva som er forskjellen mellom disse begrep er ikke bestandig like enkelt for alle..

Lunden, i 2007, (atter et dykk ner i arkivet…) var den gang en hellebelagt del av hagen, Men kan vel på ingen måte for det kalles Patio. På hver side var det en espalier i vinkel, med roser og Clematis. Bare noen år tidligere hade jeg plantet to nye Morelltre, et nærmest kamera og et til venstre (til høyre utenfor bildet er det et eldre og mye større et. Midt mellem espalierene har jeg satt et Plommetre. Husker jeg var på høstsalg og det var halvt pris av 50 % , jeg endte altså opp med tre og syntes enda jeg kom billig unna.

dsc00013

I august ser man hvordan det blomstrer. Liggestolen er en velslitt liggeplass etter arbeidsdagene, akkurat når jeg kom hjem var solen kommet for fullt her. Selvfølgelig ble det ikke mindre behagelig med vannet som sildret ner over den nye granittsteinen..

Denne steinen med vanntank og pumpe under var helt ny den sommeren, en gave fra svigermor, og brustein ved siden av ser litt vel ny og ubrukt ut.

Jeg liker å holde på ute, lage ting, og den her sommeren sluttet som vanlig med et tilbygg på espalieret, et av mange tilbygg, for her i Lunden er det et riktig lappverk ...

I 2008 ser Morelltre fortsatt friskt ut og jeg har fortsatt tro på at Lunden skal kunne bli just det, en Lund. Drømmer om å kunne ligge ner og slappe av under greinverket fra fire tre..

Faktiskt så ser det nok så lovende ut i begynnelsen av 2009 og.. etter det har greinspissene vart angripne av små sorte innsekt, noen lus tror jeg, og tre har ikke vokset stor i omfang.

Denne sommeren ble det også litt påbygg på espalierene, den laveste biten ble bygget på slik at alt fikk samme høyde..

Jeg har en bit lekt til overs mot sluttet av sommeren og den får bli en tverrligger over de begge espalier, og gir plommetre’s topp en støtte. Til våren 2010 synes den godt da plommetre lar sine blomster komme opp gjennom åpningen.

Sommaren 2010 begynnte jeg fokusere litt mer på motsatt side i Lunden. Da kom planken frem og alle bedd ble innrammet. Så pass nøyd ble jeg med resultatet at først igang så endte det ikke bedre enn at jeg malte espalieret bak vannet blått. Det gjorde seg godt i solen mot den nymalte hvite muren. Nå begynnte også denne delen av Lunden komme i orden.Kanthekken av brudespirea rammet inn det hele.

Tidligere hadde dette ikke vært den side som jeg oftest snudd kamera mot. Når sommeren 2011 tok ved laget jeg også kasser bak brudespirean, både for å få fordelen av opphøyde bedd og for å få litt mer sol til plantene her hvor det tross alt er mest sein ettermiddagsol.

I løpet av sommeren iår har jeg fått opp en tverrligger til over Lundens tak, tilslutt blev det et rutenett over, nå er vel Lunden å betrakte som hagens pergola nummer to.. og lunden begynner føles som akkurat en Lund, til tross av frukttre som ikke helt vil vokse seg til tak.

Men jeg ga meg ikke helt der for samtidig hadde jeg satt opp ytterligere espalier på begge sider. Først på siden vendt mot staudetrappa og på sluttet kom det jammen en til mot rosenhagen og.

Så nå begynner det bli et riktig rom her og, med vegger og tak. Jeg er litt spent på neste år, om plantene får nok lys. Mye av Lunden er plantet med roser og Clematis men holder solen som kommer til noen få timer om etteriddagen/ kveld? Dette har i hvert fall utviklet seg til å bli en av hagens mest brukte sitteplasser (om nå været er godt) og hvis det vokser seg til vil det ikke lenger bli mulig mer enn så vidt skymte neste rom, rosenhagen..

Om høsten (og vinteren) er det lettest å se selve utformingen av hagens rom. Litt grått, vått og trist kanskje men slik så det altså ut når årets hagesesong takket for seg i Lunden.

Som vanlig må jeg konstatere at jeg tross alt fikk litt gjort i sommer og.

9 kommentarer:

Anne Kari sa...

Helt imponert over hva du har klart å skape. Ser ut som en fantastisk deilig plass. Takk for at du deler, veldig inspirerende. Anne Kari

Marit sa...

Jeg synes du har fått gjort riktig mye både i år og i årene før det. Jeg gleder meg til neste sommer allerede! Da blir det enda mere du har å vise frem :-)

Reginas Cottage sa...

liebe mia,
ich wünsche dir auch einen schönen ersten Advent!!!
ganz,ganz liebe grüße regina

Nora sa...

Det er så moro å se "för og etter" bildene dine! Jeg er jo fremdeles i "begynnerstadiet" i min hage og har ikke kommet så langt, men når jeg ser bildene dine får jeg litt håp om at jeg også skal klare å forvandle litt stygge deleer av hagen til noe fint:-)
Klem!

Vigdis sa...

Dette var virkelig en flott forvandling! Hva skal man med gressplen, når man kan få en vidunderlig lund i steden?

Anja sa...

Vilka trevliga bilder Mia. Så mycket du har åstadkommit och skapat en helt underbar trädgård!
Ha en trevlig första advent!/Anja

November- symra sa...

Vil bare takke for hjelpen du bidrar med når det gjelder bloggproblemene mine. Jeg vet ikke om det er så synd på meg. Nå blir jeg tvunget till lære mer og det er jo bra... Men det er litt synd med bloggen. Men jeg har jo de skrevne ord . Bildene har jeg jo på egen pc. Så om ikke bloggen gjenoppstår helt lik så har jeg mye materiell å jobbe videre med. I bloggverden er jeg kommet for å bli, så får vi se på hvilken måte etterhvert. Læringskurven er bratt for tiden.. Og det er faktisk litt gøy også...igjen takk for at du er så kjempegrei å hjelper...

Tigertina sa...

Så artig med slike før, etter, og underveis-bilder :D
Nesten utrolig hvor mye du har fått til! Total omgjøring, og du verden så fint du har det! :)
God førjul til deg og dine :D

Åsa! sa...

Vilken fantastisk trädgård du har Mia, verkligen inspirerande att se dina bilder!