lørdag 24. april 2021

Kompost dag

Det gjelder å få unna det man kan når aprilværet råder og man ikke helt kan gå i gang med den største våronna enda. Nu har i hvert fall snøen forlatt kompostbingen med det er fortsatt is i jorden så jeg måtte hakke meg gjennom for å kunne tømme den. Det siste som er igjen er helt enkelt for hårt, kommer ikke gjennom med være seg spade eller spett.

Jeg har fått hjem flere pallekrager så nå er det to stabler på hver side av selve bingen. Den lengst til venstre måtte jeg måke vekk snø for først før jeg klarte grave vekk nok jord. Her måtte jeg også først flytte på en rød stikkelbærsbusk som jeg mellomplantet her i fjor. Den står nå ved gjerdet ved siden av ripsen, der hvor jeg hadde en rabarbra i fjor. To hælstiklinger som slått rot av Lawson cypress som også var der satte jeg i hekken på baksiden, der har jeg fjernet noen av lindene, håper det blir litt mindre å klippe i år.

 

Begge to er nå fyllet opp med de tørre kvist og rask m m som var i toppen av komposten. Flere lager med løv og jord var fortsatt isete, fulle med mark! Med andre ord gode forutsettinger for kompostering i sommer.

Minst 20 mark per kvadratdesimeter av små kompostmark.

Høyre siden. Den til venstre om morell tre, som begynner bli riktig stort (spirt fra et bær en gang for ca 20 år siden), er fortsatt jordslått bokashi kompost, Den er også fortsatt fryst så får ikke tømt alt enda. Den til høyre var grei å ha for det som ble igjen når jeg sollet kompost. Og har fortsatt plass til mer hageavfall i løpet av våren.

Komposten er lagt ut særlig på fremsida, fyllet opp under pergolaen med to trillebår lass. Det ble ytterligere fire fordelt på andre bedd på fremsiden og ved lunden. Håper få hop litt mer når telen går slik at jeg får litt i rosenhagen og.

Nylagt ser det mørkt, rent og ryddig ut. Snart er det grått og fullt med små frøugress. Men det gjør godt, særlig med alle små mark som ble med på lasset.

2 kommentarer:

Carina sa...

Skönt att kunna göra något ute i vart fall och kompost att mulcha med är kalas. Sen ser planteringarna så snygga ut efteråt. Vi har fortfarande enstaka nätter med frost här strax norr om Göteborg men tjälen är helt borta och det är skönt.

Ha det gott! Carina

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Godt å få ryddet opp i komposten, og brukt den. Jeg holder på å tømme den største og eldste, skal bruke jorden i et nytt bed, så jeg går bare og venter på å få tid. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg