lørdag, september 26, 2015

Kjøkkenhagen går mot slutet..

En solig avspaseringsdag i hagen, fredagen fortsatte jeg der jeg sluttet sist helg. Bringebæren kuttet jeg tillbake alle rede forrige helg og i går skulle jeg se til resten av hagen men fastnet selvfølgelig her ute igjen.

Årets avlinger har vel vært varierende men i stort sett får jeg være fornøyd. Hva jeg fremfor allt lurer på er alle disse asparagusplanter jeg har. Hvorfor så mange!!?? (Her bak er det 9 planter i kasse forran 4. Så er det den lange kassen med de som er et år eldre med 7 planter og en siste ved rabarbra. Altså tilsammen 21 planter!!) Jeg har fler enn jeg har plass til, fler enn vi kommer å rekke spise. Men jeg har ikke noen lyst å hive dem på komposten heller. Ikke bare det at jeg ikke vil hive grønnt i komposten lenger (nå er de siste avklipp lagt i sekker på grunn av brunsniglene) men jeg synes det er for ille å hive flotte planter.. Men, jeg må vel snart innse at de er litt for mange.. I går gikk jeg og lurte på en plan, får se om jeg får det ner på papir og utført til neste år.. Her bak er det i hvert fall nå luftløk, mya, mye av dem, og Lavendel (stakk nye stiklinger som erstatting for de jeg tok over til fremsiden). Potetkassen er tømt så nå skal alle de siste poteter være høstet. (Selve kassen har lange, hvite tråder på innsiden av veggene. Det er vel sopp som angriper kassens treverk som langsomt vil gå i oppløsning da?)

Jordskokkene her bak er ikke så høye. Lurer på om også de reagerer litt på skygge? De som kommer i de kasser hvor det ikke lenger skal være skokker er så store og kraftige at jeg en gang kuttet de tilbake..

Romano sallat blir riktig stora når de ikke blir høstet i tide, lar dem stå bare for at de ser så flotte ut, og foreløpig har ikke sneglene funnet frem til dem. Men til rosenkålen bak er det noe som kalaset på plantene. Antagelig kål larver? Ikke er de store, ikke har spenat og redikker jeg sådde på nytt tatt seg heller. Et misslykket forsøk altså.. Den eneste som ser ‘grei ut’ er vel den feilsatte knutekålen som vi snart kan spise..

Sukkererter og bønner har jeg tatt vekk. Sukkerertene har nesten ikke blitt spist. Tror ikke det bare har å gjøre med at de ble for mange. Det har helt ikke vært store interesset fra regeringen. Neste år tror jeg at jeg helt enkelt skal ‘glemme’ dem, får se om de da blir savnet? Er ikke så sikker på det… Men skal jeg være ærlig så har jeg ikke spist så mye av bønnene som til slutt kom heller.. Det kan bli for mye av det gode til tross for dårlig utdeling av de bønner jeg satte..

Fire squashplanter er litt mye på to personer det og. På hjørnet sitter det fortsatt noen igjen. Den som jeg satte her mellom bønnene ville jo ikke helt i løpet av sommeren men nå, nå som jeg skulle ta den vekk, da er det minsann en squash på gang!

Mais, ja ha.. de her oppe under kjøkkenvinduet spanderte fire kolber til middag forrige helt. De siste sitter fortsatt igjen. Håper få tatt dem idag? Ikke at de er helt perfekte men de var nok til å spise i hvert fall. De jeg sådde mellom bondebønnene har jeg tatt vek. De siste av de kjøpte småplantene får stå til frosten tar dem.. De og de frøsådde ved asparagusen..

Rødbetene som ble borte under all salat har noen store, eller mindre små da, røtter som alle rede har blitt til noen middager. Spiser av dem og nå. Får være nøyd med de som blir med tanke på at de er litt for mange og står litt for tett, i tillegg til at de da helt ble borte under salatdjungelen i en måned.

Skal så abslutt ikke beklage meg over løken. Ikke gulerøttene heller som til slutt ble ganske fine. Burde kanskje ta opp de siste idag? Redd for at de blir så der sorte igjen.. Sommerblomstrene var en suksess de og men kanskje litt mange? Men jeg likte dem, så pass at jeg nå har klippet av noen frøkapsler og hengt til ‘tørk’ under pæretre.. Håper jeg rekker samle noen frø før alle detter ner, hvis de nå blir modne.

Skonzer roten. Varierende størrelser. Har ikke forsøkt ta opp noen enda, I kassene mot hekken har de passe bra størrelse på gresset, ved porten er de fortsatt små, der er sikkert jordskokken desto mer i stedet.. Her har jeg dessuten neste års stokkroser, de ‘sorte’, fant ikke noen plass å få satt dem. Gjett at jeg sikkert kommer angre med neste år!

Glemt noe? ja, rabarbra. Sneglene elsker disse, sukk. Nå er det mest de små brungrå slimmete åkersneglene men like vel.. Je må finne en bedre plass til rabarbra, her er de i veien. De store bladen legger seg over alt annet som er her. Jeg vil ha rabarbra, vi spiser mye av disse, både pai og saft blir det helle forsommeren. Men hvor.. må finne på noe lurt. Og kun flytte en rot av gangen ellers blir jeg jo uten rabarbra et år igjen..

Ja ha, det var vel det meste. Gjenstår litt mer klipp og opprydding. Blir det idag? Eller klarer jeg se litt på resten av hagen først? Dette med komposten irriterer meg. Trenger kunne hive avfallet der.. men hva da med disse forhatte snegler? Blir liksom aldri helt enig med meg selv..

Har forresten noen bjørnebær i år. Fusk da, dette er den nye planten. De gamle har kun kart som sikkert ikke rekker bli klare.. men hvem vet? Ikke frost i sikte enda..

4 kommentarer:

Anne-Kristin Sander Naurstad sa...

Jeg er imponert over hvor mye du får plass til på liten plass! Aspargesplantene du vil bli kvitt må det vel være noen i nærheten som kan overta? Jeg har ikke nok av dem til å kunne ha til middag ennå, men jeg håper de vokser seg større. Har du plantet så mange, eller har de spredt seg? Ha en fin heølg! Klem fra Anne-Kristin

Elisabeth Solum sa...

Så mye forskjellig du har i kjøkkenhagen. :) Du har så fin blåfarge på plantekassene. Har du for mange aspargesplanter, går det kanskje an å gi bort noen. Takk for titten. :)

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Så spennende og innholdsrik grønnsakshage du har. Hos meg er fennikelen det som har blitt mest vellykket i år, men jorskokkplantene er også gigantiske. Lurer på om jeg kan fortsette å ha dem for de tar så utrolig mye plass. Men de er jo flotte da.
Hilsen ingeborg

Viviann Børresen sa...

Hei Mia
Jeg er skikkelig imponert over kjøkkenhagen din. Du verden her var det mye spennende, og du må ha hatt mye godt i løpet av sesongen.
Jeg skal heller ikke ha sukkererter til neste år, for her ble de heller ikke spist. Gulerøtter får jeg ikke til, så det skal jeg heller ikke ha.

Ønsker deg lykke til med opprydding, og ønsker deg en fin søndag.
Klem Vivi