onsdag 29. desember 2010

Oppsummering kjøkkenhagen 2010


1. Sjarlottenløk & gulerøtter ( 25.4)
2. Sjarlottenløk
3. Hvitløk ( fra i høstes) & Gulerøtter ( 25.4)
4. Rødløk & Gulerøtter
Jag tror jeg setter løken for tett. I min lille kjøkkenhage er det ikke plass til alle setteløk som er i pakken men hvert år fristes jeg til å sette dem alle sammen, antar det resulterer i småløk. Jeg hadde ut Algomin gjødsel før jeg satt løken men det tokk langt ut i regnige juli før de små kulene hadde løst seg opp. Gulerøttene som jeg sådde i rekke og rad ble fine men de jeg breddsådde, nei, der har jeg lært meg, det gjør jeg ikke igjen. Umulig å fjerne planter og det ble kun et villniss av små bladplanter..
5. Broccoli, kjøpte planter ( 21.5) 
Hva skal jeg ha i den siste fjerdedelen av planteskiftet egentlig. Kål blir aldri en success, den krever så mye mer plass enn det jeg kan by på. Nå får det være siste året jeg satt Broccoli, kålrøtter har jeg alle rede sluttet med, blomkål ble det ene året, rosenkålen blir små som erter…
6. Spinat (25.4) – spenaten er god, den går bare så alt for fort opp i blomst. Vi spiser den i massevis mens det fortsatt finnes blad, men så synd det er at man ikke kan ha den hele sommeren. Pasta med spinatsaus er en klar delikatesse!
7. Reddiker, Romana salat & plukkesalat ( 26.4) + rødbeter (9.5)

8.Reddiker, Romana salat & plukkesalat ( 26.4)+ rødbeter ( 9.5)
Helt ærlig så smaker salaten best hvis jeg slipper dele med meg av den til alle snegler, slik er det bare. Romana salaten ble stor og kraftig men til dels perforert, så pass at jeg aldri kom meg til å spise av den. Rødbeter er godt, hvis jeg bare ikke satt den så tett (nå igjen) men de minste ble hentet tilbake fra komposten og ble til farging av ull istedet så helt bortslengt var den ikke.. Redikker, jeg så bestandig fler enn noen her klarer å spise, till tross for at jeg nesten ikke sådde noen iår. De fleste ble satt i skråningen men der fant sneglene dem..
9. Potet ( 3.5)
10. Potet (3.5)
11. Potet (26.4)
12. Potet ( 26.4)

Det ble poteter iår. Ikke det minste gjødsel fikk dem, så iår ble det i hvert fall ikke en skog av potetgress.. Prøvde både med og uten kompost og den ene firkanten fikk gress, det lille jeg nå kan skrape sammen i min hage. De potetene ble ellers faktisk de beste.
13. Sukker erter ( 26.4)+ erter (20.5) – kan ikke si annet enn at det ble erter, mange erter, langt opp i epletre vokste de til slutt, stativene rakk ikke til for de lange rankene..tydelig for mye for å fastne på bilde også…

14. Bønner (8.5) – hva gjør jeg feil, de siste to åren har det ikke blitt så mange, de kommer seint igang med voksten og det blir nesten ingen belger. Tidligere år har jeg hatt mer bønner enn hva vi klarer spise opp til en vinters alle steker, men iår, knappt flere enn disse to..

15. Jordskokk ( 17.4 ) & Bønnevikke ( 25.4)
Skulle ønske jeg kunne ha mange, mange fler av disse. De skal i hvert fall være med i neste års kjøkkenhage også. To klare vinner av dette året, helt super innhøsting og så gode!!!

16. Bønnevikke utplantert førsådd ( 14.5) + bønner
20. Mais(21.5) kjøpte planter
Mais, hvorfor elendes jeg med mais. Det blir jo aldri noe av den. En eneste ståtelig kalufs ble det, kolben innenfor var ikke mye å skryte av,

21. Mais 5 egna ( 18.5)+kjøpte planter (21.5)
22. Blomstererter,sått inne,  utplantert (8.5) + (14.5)

I det hele tatt tror jeg kjøkkenhagen ble litt vel overfyllt med vekster over en meter, ene halvdelen var til slutt som en ugjennomtrengelig jungel. Men gleden er der, hver vår klør det i fingene å få begynne, full av optimisme over inhøstningen av smakfulle grønnsaker. Misstenker det ikke blir noe bedre neste år..

Det er vel bare å begynne planlegge, i 11 har jeg alle rede satt fedd av sommerens hvitløk og i 8. har jeg fått ned jordskokker. 13-16. skal være poteter, men resten, alle de andre kassene, skal fylles med sommerlige, velsmakende drømmer.

15 kommentarer:

November- symra sa...

Her ser jeg hagekunnskapene er langt over mine. Hva er skørd, og bønnevikke. Er på jakt etter gode ting å spise som ikke trenger daglig oppfølging siden hagen er på hytta. Sønnen i huset har sådd jordskokk. Kommer den igjen neste år?

Gudrun sa...

Hej Mia!
Vilken fin köksträdgård du har. Jag är så dålig på det där, jag har mest örter och så älskar jag perenner. :)

Önskar dig ett riktigt
Got Nytt År.
Kramar från mig.

Nanne sa...

Snakk om sjølberging.... Så mye du får ut av liten hage. Skjønner det krever god planlegging.

Ah09 sa...

Flott at du deler erfaringer, jeg skal til med min kjøkkenhage til våren, har hørt at kålrot skal være enkel, og den er jo også god, så skal ihvertfall satse på den, men ser at du får til bønnevikke, hve bruker du dem til?

Malgorzata Ingstad sa...

Jeg er også imponert - har aldri fått til egen gulrot en gang - og jeg får holde meg til blomster tenker jeg og fortsette beundre de som klarer å dyrke egne, deilige grønnsaker! Masse slike ønsker jeg deg i hele 2011!

Mari Anne sa...

Mais trenger varm og lang sommer, jeg har aldri fått det til. Du har da fått til så mye annet så det er egentlig ikke synd på deg.

Turid sa...

Jeg synes du har fått til mye - og det er jo gleden over at i alle fall noe blir bra som gjør at vi fortsetter. For gleden må være der ellers blir det bare et ork. Så stå på! Jeg for min del kan nesten ingenting om grønnsaksdyrking - det eneste jeg vet er at gulrot vil ha sandholdig jord.
Ønsker deg et riktig godt nytt år!

... sa...

Kjøkkenhagen din er helt fantastisk! Liker så godt de blå karmene!
Jeg synes du har fått til mye, og du har prøvd mange forskjellige grønnsaker også :) Det øverste bilde er skikkelig inspirerende.

Planter for tett gjør jeg også, og mye blir mislykket, men det er så artig å dyrke egne grønnsaker at det som gikk galt forrige år er glemt når våren kommer.

Godt nytt år, Mia. Og masse lykke til med kjøkkenhagen din neste hagesesong :)

Troen og Haapet sa...

Så artig å se hva du får til, produktive dame:) Sommeren 2010 var et sørgeøig kapittel her på østlandet, så det var ikke godt å få til noe som helst, syns jeg! Løk i ulike varianter var det eneste som grodde av spiselig her hos meg:)-uten at jeg har lagt noe jobb i kjøkkenhage..enda!Det kommer, det kommer:)
Ønsker deg et fint, produktivt og kreativt 2011, Mia!
Klem

Troen og Haapet sa...

"sørgelig", skal det være:)

Helens trädgård sa...

Vilken fantastisk köksträdgård du har!
Önskar dig ett Gott Slut och ett Gott NYtt Odlingsår 2011!

Bea sa...

Hej!
Du är fantastiskt duktig på att strukturera upp din trädgårdsvärld och resultatet sååå fint!
Nu hoppas vi på ett fint odlar-år 2011 :)
Gott Nytt År!
Kram /bea

Linda sa...

En imponerende kjøkkenhage du har:) Vakker er den også:) Jeg håper jeg får laget ferdig min i år... Jeg vil ønsker deg et godt nytt år, og takke for året som har vært. Kos deg masse masse i kveld. Stor klem

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Ikke verst, for noen avlinger!


Ønsker deg alt godt for det nye året, Mia!

http://viltogvakkert.blogspot.com/2010/12/alt-godt-for-det-nye-aret.html

Nyttårsklem fra Bjørg Nina

Marit sa...

Herlig inspirerende!
Jeg planlegger kjøkkenhage for ørtende gang, har aldri kommet skikklig i gang. Mye å lære her! :o)
Lykke til med neste års avling!

Marit.