onsdag 26. november 2008

Juni - forventenDEN GRØNNE OASE...


Denne fikk årets "gull medalje" av meg;
For en overraskelse denne salat viste seg å være. Den skall plantes med 40 cm avstand. Glem det i mine små kasser. 20 planter fikk stå sammen i en kasse på 80x80 cm. Tanken var å luke vekk planter etter hvert som det ble trangt men da det ikke virket som om de tog noen skade av å stå tett ble de der, alle sammen, og jeg høstet frisk til salater hele sommeren. Kalasgod med feta og oliven.. Romana sallat eller hjertesalat som den også kalles...


Erter, grønne mergerter. Ferske erter er ikke det samme som de dypfryste man får på butikken.
Jeg liker egentlig erter, tro det eller ei, men da må de være nyplukkede fra hagen....

Øøhhh,....
en kjøkkenhage uten sukkererter er da ingen kjøkkenhage. Disse går raskt åt...
Takk og pris så skjyter den bare mer blomster jo mer man plukker. Til slutt har hele familien fått dekket sitt behov og de plukkes, forvelles og spares i fryser til vinterens steker.
Midtsommer(sant hans) uten jordbær hadde ikke vart det samme. Jeg vill ha dem servert med pisket krem og sukker, aller helst servert hjemme hos mamma.
Hvorfor er det bestandig så mange kart på mine jordbærplanter og hvorfor blir det så lite å høste - virker som om de fleste enten skrumper inn eller mugner. Gartneren prøvesmaker en del også...

Spinat, nydelig grønnsak ! Jeg må ha spinat i kjøkkenhagen. Jo da, stuet spinat er vel og godt til falukorv, men grønn pasta sås - det er tingen!!
Med spinat i pannen sammen med olivenolje, pesto, salt og pepper. Har man siden i hvitløksost og crème fraise så blir den herlig kremete og god, servert sammen med grønn tagliatelle. Helst servert på trattorian en varm sommerkveld.Broccoli, godt i alle varianter, men helt nyplukket, rå i en råkostsallat - superb.
Helst rørt sammen med rømme, sennep og spisskummin. Legg til valnøtter og rossiner og den er lekker til grillmaten.
I starten av sesongen er jeg full av forhåpning, kål larver vil jeg helst ikke vite av... Fiberduk ser ikke særlig estetisk ut, spesielt ikke i min lille hage.

Så er det squash. Den hører til på sommerens grillbord. Den skal skives på langs, pensles med olivenolje og på med grovmalen svartpepper og havsalt. Etter å ha stått i ovnen til den har fin farge skal den gratineres med ost og serveres varm!

Ingen kommentarer: