onsdag 30. april 2014

Månadsbilde April

 
 
Grunnet PC problemer og lånePC blir innlegget litt annerledes den her gangen. Bildet er fra 3.5 men får gjelde som bilde for siste april... Jeg får dessverre ikke klippet inn bildet fra Yr.no (savner mine program..) trist... det har jo vært en varm og solig måned.
 

Lagt til 12.5 så den gir ikke hele april men like vel en pekepinn.

tirsdag 29. april 2014

Litt av hvert

Ruteliljenes tid, vårens tid, det vokser så det knaker ute. Gledelig ser jeg at til og med vår lindhekk snart kommer med grønne blad. Det liker jeg for da blir jeg mer skjermet igjen. De siste to dager har jeg fanget liljebiller, den liker seg ikke kun på vanlige liljer altså. Greit nok, enda har jeg ikke sett noen snegler. Ikke enda altså, for jeg vet de kommer…

Jeg har ikke vært så mye hjemme de siste par dager så det har ikke blitt mye gjort. Jeg har renset tyskkålen som kommer i tomtgrensen, i år virker den vildere enn vanlig dessverre. Så har jeg vannet min sådd, det spirer litt her og der. Såg første blad på poteten også så i hvert fall en klarte seg på toppen av tælen..

Igår, slik som det visst har vært i helgen og?, var det 20 grader ute. Idag er det kjøligere igjen og mot sluttet av uken viser det litt minusgrader igjen. Men det er vel som forventet. Jeg forsøker gjøre meg ferdig ute, (ikke uvanlig, det gjør jeg vel hele sommeren…) men klarer jo aldri helt bestemme meg..

Så nå ser det altså slik ut. Igår flyttet jeg tilbake den andre blåbærsbusken og ikveld ble det en kasse til øverst. Tripp, trapp, tresko.. den siste blåbærsbusken fikk komme hit den og sammen med tyttebærsplantene. Nå mangler muring men sement har jeg ikke helt kommet igang med enda.. ikke malingen heller..

Flytten av siste busken gav meg enda en kasse som jeg kan så i. Eller plass til erter blir det nok iår, det er de som står på tur for året i dette hjørnet. Jeg må bare ha jord (nå igjen…). Jeg blandet ner litt kompost i bunnen i hvert fall, og følte en stigende irritasjon når jeg fant en lang rot fra tyskkålen her opp i og! Håper innerlig at de nye naboene er litt mer ute i hagen…

Sement forresten. Jeg trodde jeg kanskje skulle gjøre kantene her bak litt høyre men i år er det jo fart på rabrbra igjen så jeg tør nok ikke røre dem. Det kommer vel en sommer neste år og.. Det ble en riktig tidlig start på våren, gresset er jo snart riktigt grønnt det og. Håper innerligt den kommende kuldeperioden ikke blir kvar så alt for lenge..

torsdag 24. april 2014

Så langt, så godt..

Så har mine første frøer begynt å komme opp. Noen redikker ser det ut å bli. Snart på tide å så en runde til, så jeg har litt jevn forsyning. For ikke sådde jeg særlig tett, jeg hølt nok den anbefalte 10 cm… Nå burde det være plass til noen fler frø mellom disse og..
Tretti små redikker på rekke og rad. Spenaten har også kommet opp.. Det ser ikke ut å være noen fare så her langt men det er jo alldeles for tidlig å juble, enda kan det til og med komme snø!!
Derfor beholder jeg plastikken på noen uker til. Det får ikke hjelpe at hvitløken fra i fjor stanger opp i taket. Gulerøttene trenger ha beskyttelsen. Noen andre som har det godt av den varmen er asparagusen. Den har kommet opp nå under plastikken. Jippie, så har den klart en vinter til!
Nå begynner tredje sesong for noen av plantene. De andre er jo ikke mer enn et år.. Med andre ord så må jeg vel la de stå i fred denne sommer og.. sukk, jeg har jo slik lyst å få provsmaket våre egne.. Her borte i kroken skal det jo komme mange fler, og det gjør det. I kveld kunne jeg se bittesmå begynnelser på aspargus stengler. Nå gjelder det bare å ha tålmodignet..
Så, ingen vår uten byggmarked, altså har første lass materiale kommet hjem igjen.. Det er bestandig noe vedlikehold og nybygg på gang. Når jeg tenker tilbake er det kanskje ikke så rart for det meste her i kjøkkenhagen har jo hatt langt mer enn ti år på seg. Egentlig utrolig at det klart seg så pass lenge.
Dette hjørnet sto egentlig på arbeidslisten i fjor men innsatsviljen tok slutt i oktober.. Det straffet seg for her knakk rubbel i vinter. Espalieret med mine ripskordonger takket for seg. Hjørnestolpen på gjerdet og faktiskt..
Så nå har det blitt noen staur og et litet plankgjerde her i stedet. Det var nok to plank her en gang for mange år siden og men dem var det ikke stor igjen av. Forrige eier hadde ikke satt stakitt hele veien heller.. Når det blir beiset brunt og hekkplantene blir grønne kommer det ikke se så rart ut lenger håper jeg.
Nå som jeg først har begynt med hjørnet fant jeg ut at det får bli en liten trapp opp her. Det kan være deilig med en rask smett opp til komposten. Trappa får jeg bruke resten av våren til å støpe, det rekker jeg ikke akkurat nå, derfor ser det slik ut foreløpig, det skal bli bedre! Blåbærsbuskene har fått nye kasser. Jeg har vært litt usikker på hva jeg ska gjøre med den busken som har stått der det nå er en tom kasse..
Alle rede da snøen gikk fjernet jeg drueranken som sto her ved husveggen, den ga i hvert fall ingen druer og jeg syntes den ble alldeles for stor. Satte blåbærsbusken her i stedet. Men nå er jeg usikker på om den ikke får flytte tilbake, eller… skjønner egentlig ikke hvorfor den aldri ga bær der den sto, den andre busken ved siden av har jo bestandig hatt masser..
Na ja, skal ta noen dager til i tenkeboksen. Det samme gjelder den nye kassen og. Jeg laget den i to deler den har gangen og den bakre er altså en plank høyre. Der stoppet kveldens aktivitet for jeg klarte ikke bestemme meg for om jeg skal ha enda en kasse til innenfor som er en nivå høyre opp igjen.. Liker så godt disse kassene men når trevirket mørkner og må skiftes ut er det et himla jobb.. Det lærte jeg meg jo forrige sommer..
Hagen er jo mer enn vedlikehold og kjøkkenhage. I år skal jeg jo nyte.. Noen av de tidlige Clematisene har alle rede knopp! Det spirer og gror, til og med rosene er en fryd i år, så langt, for det kommer skudd på alle sammen og jeg klarer ikke se at noen har fryst vekk. Kanskje blir det klatrerose å se igjen denne sommer?

søndag 20. april 2014

Skriblerier..

I disse varme påskedager skjer det mye. Det er til og med skillnad alle rede fra morgentimene til kvelden. En dag gjør mye nå. Disse blomstrer både på baksiden og forsiden. Her på baksiden er de jeg fikk av en hyggelig blogger for noen år siden. På forsiden er det rosa også, men hvordan jeg enn forsøker vil de bare bli hvite på bilde..

En mindre hyggelig syn her bak er denne cypressen. Den flyttet jeg jo på i fjor høst, ser ikke ut som den helt like det. Eller det er vel helst den tidlige vårsolen som gjort sitt? Uansett, nå er den fler år satt tilbake igjen, slik som den ble ved sist flytt. For hvis jeg ser godt etter så er det fortsatt liv helt nederst på den. Er det verdt å spare mer på den nå? Det spørs om jeg ikke forsøker finne noe annet å ha her i midten i stedet…

Ettersom jeg har et slag av influensa den her uken så blir det ikke store innsatsen ute. Men ikke kan man vel tilbringe hele dagen inne i sofaen når det er så fint ute? Jeg tussler rundt i hagen, klipper litt her, fjerner litt der og ser på alt som skjer. Klart jeg ikke klarer helt å la være… som  å sette bondbønner som jeg glemt jeg hadde liggandes. To sorter faktisk. Og når jeg først gjorde de så satte jeg ner mais også, vel vitendes at det ikke var lurt. Men de kommer uansett aldri komme ner i den planlagte såjorden. Kanskje sommeren kan spille meg et spratt og faktisk la dem gro?

For to år siden sådde jeg en masse løkfrøer. Antagelig var jeg litt for ivrig på å se spirer for jeg slengte det meste på våren da inget kommet opp. Noen av frøene satte jeg da i den lille stripen forran en kasse. I fjor oppdaget jeg at det kommet opp noe, men alle rede da var det helt umulig å si hva som stått på den hvite plastikken.. Det er virkelig ikke å rekommendere å bruke slike, i hvert fall ikke hvis man vil huske over et år.. Nå er jeg nysjerrig på hva dette er? Men jeg regner ikke med at det blir noen særlig størrelse på dem i år heller… må altså bare vente… som vanlig…

Disse små striper forran kassene som en gang var til jordbær kan jo brukes til noe annet nå. I fjor stakk jeg ner noen avklipp fra de flettede pilene på forsiden. Og nå, se!, så har den små puser, da må det vel være liv?

Jeg vet det er for tidlig å ta opp dem og potte om dem. Og ikke har jeg en plan for hva jeg skal ha dem til, de er jo ikke så mange heller, så de får stå. Jeg klarer ikke la være å stikke små vedardete stiklinger rundt om i hagen. I høstes tok jeg en del Lavendel og satte i kjøkkenhagen, det har jeg fortsatt med nå. Lagom litet pussel å drive med. Jag stakk ner en god del i rosenhagen også. Er det noe jeg angret på er det vel at jeg fjernet alle lavendel derfra. Den gang tyckte jeg duften ble for intens, er det mulig?!?

Så det siste snøbildet for denne sesong. Regner med at den her klatten er vekk i morgen.

lørdag 19. april 2014

Påske og påskeliljer

For en gangs skyld sammenfaller blomstringen med høytiden..

Ute er det herlig vårlige temperaturer. Bjørka begynner til og med få museører, det er tidlig det! Nere i byen er den alle rede grønn. Spørs om vi ikke ligger ca 3 uker forran skjema? Det hadde vært godt med tanke på grønnsaksådden.

Fortsatt lenge igjen til 10 mai..

onsdag 16. april 2014

Du hadde ikke sett den..

Du hadde ikke sett den, hadde jeg ikke vist deg den, sier jeg. Jo ho da, sier den (anti)hagetokige mannen min. Det hadde jeg visst det, så klart. Men jeg lurer jeg, det er jo så hvidt jeg ser den selv. Den lille Erythronium dens-canis. Jeg lurer på om man ikke må være litt hagenerd for å oppskatte disse små vårlige delikatesser.

Ellers så burde man kanskje plante et hav av dem, så ser man dem kanskje litt bedre? De er jo ikke større en krokusen ved siden av.

Krokus burde man også se til å få fler sammen av. Rundt om i hagen står det noen få spredde utover hagebeddene. Det er ikke med vilje men heller det at jeg notorisk graver dem opp når jeg deler og flytter på stauder misstenker jeg..

Men på et sted har jeg klart å samle dem sammen. Misstenker at jeg ikke graver så mye akkurat her da..

Krokus er en flott syn når mange kommer sammen. Jo, nok nyter jeg synen av en, to ensomme og, men når det blir slik liker jeg det bedre…

Med kjøpte løk er det litt annerledes, i hvert fall hvis man husker på hvor man plantet dem. Disse Iris ‘Katharine Hodgkin’ satte jeg i staudetrappa og enn så lenge har jeg klart huske de er der..

Husker gjør jeg også den lille blåveisen, men den blir visst aldri større. Frøplanter finner jeg rundt om men denne planten forblir liten og søt.

Nog er det rart med våren, det skal ikke så mye til for å glede et frossent hjerte. Bare snøen gikk kommer det opp små blomster både her og der. Jeg har på følelsen at våren er tidlig til tross all snø vi har hatt..

tirsdag 15. april 2014

Hvem kan vente??

Idag fikk jeg endelig lyst å gjøre ferdig mine plastdekken i kjøkkenhagen. Solen skinner ute, slik som den har gjort de siste par dager, men det blåser isende kaldt. Det får ikke hjelpe, først kikket innom kjøkkenhagen klarte jeg ikke la være å ta en tur til gartneriet. Årets første, og vi er fortsatt bare i midten av april!!

Kanskje var det hvitløken som begynnt komme opp eller Solfrids luftløk som gror, hva vet jeg, men det ble til innkjøp av både poteter, settløk og diverse grønnsaksfrøer. Nå skulle jeg vel egentlig bare så noen reddiker og spenat idag men…

Jorden var oppvarmet, løs og lukker og jeg satset hart. Potetene er altså lagt, 10 dager før tiden. Jeg skal vel bare innrømme at det fortsatt var tæle i kassene ca 10-15 cm ner, men det har fungert før, kanskje det gjør det i år og? Jeg må da få være litt optimist!

Årets poteter ble Aksel. Jeg fant bare disse og noe som het Berber, men den har jeg ikke prøvd tidligere så jeg gikk for det vante. Klarte faktisk få ner hele 5 kg, det hadde jeg aldri trodd. Skulle noen fryse så finnes det altså fler igjen..

Så ble det gul løk, jeg fant ikke noen sjarlottenløk der i år. Jeg er klart medveten om at jeg aldri får til gul løk men so what? Dessuten stod det at jeg kunne sette den ute i april bak på posen. Altså fikk den kommer ner direkte. Det ville seg ikke bedre enn at det sto April bak på det meste jeg handlet..

DSC_0045

Så mellom løken har jeg satt gulerøtter. Dem sådde jeg og ved hvitløken som hadde kommet (tur er vel det for ellers hadde jeg nok glemt hvor den var…) Gulerøttene heter i år ‘Ingot’ og skal være tidlige.. Men som sagt, det stod April bak det meste. Reddiker og Mainepe ‘Snowball’ er satt, men gida meg om jeg nå husker hvor jeg sådde alt. Mistet totalt oversikten etter hvert..

Roccula salat, plukksalat ‘Salad Bowl’ og Pasternakk ‘White gem’. Jeg leste at man skal kjøpe nye frø om våren og så pasternakk tidlig ute, håper nu disse spirer. I fjor sådde jeg jo kun gamle frø jeg fant, og spiringen vart deretter..

DSC_0044

Spenat, plukksalat ‘Red salad bowl’ og atter en satsing, jeg satte skorsonnerot ‘Lange Jan’ igjen, en gang må det vel fungere. Men den her gangen får den vokse sammen med andre frøer..

Men jeg gikk ikke helt amokk der ute i kjøkkenhagen, Romana salaten får vente litt, det får rødbetene også. Og erter og bønner er det alldeles for tidlig for. Jeg har jo noen liggendes på vent også siden min bestilling i vintres. Litt vett har jeg og, til tross at jeg pløtslig ble litt hageyr.. Så kom kalde vårregn, snøsludd og frostnetter. Det skal vel litt til at frøene i jorden fryser under plastikken, værre er det med spirene når de kommer, om de kommer… men jeg har fortsatt mer frø så da får jeg vel så en gang til.

Og nå skal jeg klø meg i hodet og forsøke oppdatere oversikten best det går..