mandag, november 26, 2012

Tilbakeblikk på rosenhagen–under epletre..

Ha, jeg trodde jeg mistet alle gamle bilder men i natt kom jeg på at jeg jo har noen liggendes på en av fotobutikkenes nettsider. Ikke så veldig langt tilbake men 2007 er da en stunn siden det og. Her er rosenhagen i mai – 07, vi kaller plassen egentlig ‘under epletre’ og her er fortsatt det gamle ståtelige Transperant Blanche med, før vi måtte ta det på grunn av kreft. Syrinhekken er liten og sikkert relativ nyplantert..

Mot sluttet av juni 07 ser man hvorfor vi kaller det for rosenhagen nå mere. Både hekken og rosene er det sammen med lavendel og markjordbær.

Steinpartiet slik det så ut i juli 07, den gang var den kantet av markjordbær den og. Utover sommeren ser det faktisk riktig frodig ut her og, gjennkjenner flere av rosene som blomstrer.

Nøkkelhullet står fortsatt ved sin plass under Morelltre mot Lunden..

Så kommer mai 08, epletre har fått hard behandling. Alle store greiner har vi saget ner i løpet av vinteren og noen håpefulle små kvister er igjen, fortsatt hadde jeg tro på at treet sto å redde..

2008 er også sommeren når jeg la skifferheller i stedet for gress under favorittsitteplassen.. og etter hva jeg kan se av bildene så har jeg fjernet de få kvister jeg la være igjen på epletre og. Steinrøyset må jeg også ha staplet på ny i samme runde for markjordbær ser jeg ikke lenger noe til..

Morelltre har vokset seg mye større og espalieret ‘fönster mot omvärlen’ har fordobblet størrelsen.

Det var i juni 08, så kom juli og jeg ser at siste rest av det gamle epletre er tatt vekk, barken er skrellet av og frosken er på plass. Bak i hjørnet har jeg plantet det nye Transperant Blanche tre. Nå sitter vi ikke under epletre lenger..

På den tiden hadde jeg fortsatt hagebelysningen ser jeg. Tre slike ‘steiner’ som sendte blendende stråler inn gjennom naboenes vinduer om natta, de var helt enkelt ikke dimensjonert for våres lille hage..

I 2009 var jeg igang med bloggen så fra den sommeren fremover er vel det meste godt dokumentert. Kan konstatere at jeg la kanter mot shifferhellene men så veldig mange oversiktsbilder finner jeg ikke i mappene. (Første året med blogg var mange, mange nærbilder. Etter den sommeren bestemte jeg meg for å fokusere mer på helheten..)

Mot høsten ser det slik ut. Jeg har fått ner noen fler shifferheller en enda er det gress kvar her bak.. Noen kantsteiner av granitt har kommet i forkant av steinpartiet, som atter en gang har blitt stablet på ny. Tydelig var dette også året når jeg laget det lille skjeve bordet til stolene..

Slik fikk altså rosenhagen forbli tils jeg i sluttet av 2010 fant ut at all plen skulle vekk. Da hadde jeg drevet med Prosjekt baksiden en hel sommer og vendte blikket åter åt dette hold..

I september 10 var jeg klar…

I 2011 må jeg ha nytit av resultatet for store forandringene ble det ikke det året. Ting fikk vel for en gangs skyld lov til å vokse seg til. Na ja, en del nyplanteinger ble det forståss..

Så iår fant jeg frem planken igjen, det siste blomsterbeddet, det mellom rosenhagen og Trattorian fikk i stedet for sine steiner nå kasser av plank de og. Først litt i begynnelsen av sommeren og mot sluttet rundt det hele..

Jammen rakk jeg ikke støpe en bredere gang inn mot hekken og, en gang med små trappetrinn..

Så nå så det altså slik ut, rett før snøen la seg til i natt igjen. Når alt det grønne som skjermer hagen fra innsyn/ utsyn er vekk står kun skallet igjen. Min lille reise gjennom seks somrer har fått meg å mimre litt, og tenke litt etter, nå tror jeg at det blir nytt prosjekt neste år igjen, kikkhullet og nøkkelhullet blir nok byttet ut med espallierer neste år..

Godt man har mange måneder igjen til neste sommer, kan oppsummere litt og drømme.. og ikke minst legge nye planer..

9 kommentarer:

krepsemor sa...

Jammen har mye endret seg i hagen din i årenes løp! Fint med dokumentasjon på det en gjør, og hvordan det virker inn.
Kreativ er du i stort monn!

AnnA sa...

Oj, vad det växer i den trädgård, Mia! Och en Valdemar kan du nog hitta plats till...
Trevlig vecka på dig!
hälsn
AnnA

Marit sa...

Det er så morsomt med sånne før og etter bilder! Du har virkelig fått gjort mye på de årene i hagen din.

Anne Kari sa...

Så koselig hage du har. Legger meg til som følger - for dette var en koselig blogg. :) Takk for hyggelig melding hos meg.

Nora sa...

Snakk om forandring og utvikling! Moro når man kan dokumentere på denne måten ellers så går det så lett i glemmeboken.
Ha en fin tirsdag!
Klem!

Jannibele sa...

For en herlig oase du har!

November- symra sa...

Så spennende å følge forandringene dine. Det som slår meg er at det er en hyggelig og intim atmosfære på alle bildene. Flinke flittige Mia!!

Inger Marie sa...

Så flott tilbakeblikk!..det er jo gøy å se hvordan hagen forandrer seg og utvikler seg...og så fort en glemmer...det oppdager jeg nå jeg kikker i gamle bilder:)
Tusen takk for din hyggelige hilsen:))

Alice´s Eventyrland sa...

Dejlig have og blog om alle forandringerne :-)