søndag, november 25, 2012

Framsidan i hagen–litt av årets forandringer

Nå i sluttet av november når naturen går inn i vinterdvalen ser man strukturen av hagen så mye bedre, dette på godt og vondt. De brister som om sommeren maskeres med blad og farger kommer nå så mye tydligere frem. Her byr ikke lenger hekken på den skjærming som jeg setter sån pris på, uten den grønne veggen som stenger nabolaget ute mangler også den vegg som begrenser mitt lille område mot omverden.  Men nå synes også kampsteinene som ligger i kanten mot veien mye bedre og formene på kantene som avgrenser plen mot beplantingen.

DSC_0139

Med tanke på nivåforskjellen mellom veien på oversiden og husets plassering har sikker tidligere eiere lagt steinen der for å få en liten ‘platt’ yte forran inngangen. Høydeforskjellen må være langt over en meter. De store steinene skaper en ypperlig plass for plantering av diverse stauder. De gir en naturlig opphøyt bed og steinene holder på varmen.

For å dempe høydeforskjellen litt har jeg i år også fått satt plank nedest forran den lille brudespireahekken i bunn. Da føles ikke steinene så rugende lenger og hagen fikk litt mer dyp. Langt før vinteren helt gjett seg var jeg igang med planken (i sluttet av mars..), tanken hadde jo modnet frem gjennom en hel vinter og med den tidlige våren vi hadde i mars var det jo bare å gå i gang..

Ettersom kanten er ca 10 cm høyre måtte jeg plante om hele hekken etter jeg fyllt opp med jord i våres. Hekken rakk ikke helt fylle opp hele kanten slik den vært tidligere gjennom sommeren, egentlig skal den fremstå som en formklippt lav hekk, planken er tenkt å være kanten som bestemmer bredden.

Men til neste år ville jeg tro den har fått sin tidligere form tilbake. Foreløbig gav omplanteringen meg mulighet til å sette ner noen markjordbær og jordbærplanter langs kanten. Dessuten så det jo så tomt ut i våres at jeg flyttet en god del av vårløkene hit og. Nå håper jeg de klarer å presse seg gjennom røttene som blitt av hekken og blomster til våren. Tanken var at jeg i høst også skulle fylle opp med narsisser og tulipaner bak hekken men det lurer jeg på om jeg ikke delvis glemte i høst. Får huske det til neste igjen. Noen løk skal i hvert fall ha funnet plassen hit gjennom sommeren..

Noe mer som er forandret langs brudespireahekken er vel den lille damm som ble til ved en impuls i begynnelsen av sommeren. Mine vannliljer jeg bestilt på nett fikk ikke plass bak i dammen så her hastet det å finne en ny plass åt dem.

Tilbake til den lange blomsterbeddet som forsiden store steiner bilder forran hekken. Til tross at de er store ble likevel beddet veldig skrått. Fortsatt er de en stor nivåforskjell mot veien. For å høye beddet litt har jeg i flere år stablet diverse små sprengstein inntil steinen. Disse har fungert passe godt men i år har jeg støpt dem fast. De har ikke helt legat i ro etter vinteren og jeg trenger å kunne trå på dem når jeg luker og planter. Kanten er lang og det har gått åt en del sement men seint i høst ble jeg ferdig.

Helt nylaget ser kantene harde og tomme ut men ettersom jeg satte noen krypende bunndekkende planter tilbake i bunn av den lille muten jeg laget så tok det ikke lange tiden før kanten ble mykere igjen.

Dessuten så gav det meg litt mer plass til nyplanteringer da kanten nå ble smalere (til tross at den egentlig ble bredere..) og mer rett. I min lille hage teller hver kvadratdesimeter som skapes.. Mellomrommet mellom to store kampsteiner har heller ikke vært stor å gjøre med. Først igang med muring har jeg forsøkt å mure igjen dem og (enda ikke helt i mål så her har jeg et jobb til våren og..) slik at jeg fikk plantet til med blant annet ‘nelliksputer’. Til våren burde det blomstre godt i rosa farger.

På noen steder la jeg den nye veggen kun bli så høy som kampsteinene, på andre steder igjen murte jeg den opp like høy som resten av beddet. Disse nye ‘rundingene’ utover gav virkelig plass til mange planter og ga hele fremsidens staudebedd et nytt bøljende utseende..

Akkurat her fikk jeg etter hvert av sommeren plassert noen av mine frøsådder, men jeg skal ærlig innrømme at jeg for lengst glemt hva det er. Det kan jo bli spennende å se til neste år..

Jeg syntes ikke jeg hadde fått gjort stort i hagen iår men når man sitter og ser tilbake og forsøker oppsummere sommeren så oppdager jeg faktisk at jeg fått gjort en hel del. Ikke kan sommeren vært så regnig heller, jeg har jo tross alt tilbragt en god del tid ute (og det ikke kun for at vi pusset opp et bad inne..)

Ved trappen på framsiden har det jo også skjedd en god del, men det får bli en annen gang..

7 kommentarer:

November- symra sa...

Jeg er like imponert hver gang av mangfoldet og kreativitet i Hagen din. Jeg undrer meg virkelig på hvordan dammen er bygget opp. Stilig er det iallfall. Jeg har sendt deg en Mail ang. Bloggproblemene mine nå.

Marit sa...

Jeg er altid imponert når jeg ser hagen din. Så mye du har fått plass til der! Spennende med frøsådden din. Du kommer sikkert på det til neste sommer hva det er :-)

Nora sa...

Det er så fint hos deg! Jeg har särlig sansen for den kanten foran hekken. Den tydelige grensen mot plenen er fin. Og så alle de små murene og planteringene på stenene er kjempefint! Du har öye for dette du, Mia!
Håper du får en fin start på den nye uken!
Klem!

Bjørkvold besøkshage sa...

Kjempefin kontrast mellom det formelle og det ville! Jeg prøver å få til slik lav hekk av stiklinger av alperips. Skulle jo gjerne hatt buksbom, men den er litt lite herdig og vokser sakte her hos oss.

Brita

Margot sa...

Din trädgård är jättehärlig, supersnyggt med mycket sten! Du har hittat många fina smarta lösningar!
Gillar dina tips om bärbuskarna i förra inlägget, så smart i en liten trädgård!
Ha det gott!
Kram Margot

Furulunden sa...

Kjempefint altså :)

MarJE sa...

Dette var kjekt å sjå. Så mykje fint og for ein innholdsrik hage du har.
Veldig flott innlegg.
God fin veke til deg.