lørdag, mai 05, 2012

En go’dag med innkjøp

Idag klarte jeg overtale mannen til en kjøretur, målet Vegge gartneri. Endelig, nesten en måned seinere en planlagt ble turen av. Ønskelisten min var hur lang som helst men jeg var for tidlig ute, der var det ikke mye av alt det spennende jeg ville ha. Men, ved kassan spurte jeg i hvert fall etter juvelen, Hakonechloa macra ‘Aureola’. Hva glad jeg ble når de fant frem en plante fra veksthuset. Nå er den min, endelig! Vegge får vel et nytt besøk om noen uker når sortimentet er tatt frem.
Men selvfølgelig ble det med litt mer hjem. Jeg hadde lovet å ikke ta med mer enn 15 potter, det klarte jeg galant faktisk, men det ble da noen. Tomrommet ved trappa, der min Lawsoncypress sto før jeg flyttet den for noen uker siden, har nå fått en ny lite busk. Chamaecyparis p. ‘Baby Blue’  Ertecypress, en lav blåaktig liten skjønnhet er nå plantert der.
Den ble virkelig liten ved siden av de andre men det var jo det jeg ønsket. Den andre Juniperus’en er jo ikke så stor den heller. ‘Baby Blue’ skal dog bli ca 1 meter (hvis den overlever noen vintrer..)
Den resterande samlingen, tadaaa! tilsammen ikke fler enn 8 potter (da har jeg vel syv til gode eller?) Disse tok meg bortemot den resterande dagen å plante. Så veldig god plass til nyplanteringer er det jo ikke..
Ikke så stor for verden står nå Uluvaria grandiflora ved ‘fönster mot omvärlden’ og stråler ikapp med solen som faktisk har vart fremme hele dagen, kaldt og det blåser, men sol altså..
Synes nok den ser litt slokørad ut etter plantering. Stornikkeblom vil helst være i halvskygge/ skygge og nå er det ikke lenge til den får det, blomstrene er på vei ut på morelltre og siden kommer bladkrona skygge litt her..
Så var den denne Dicentra hybrid ‘Ivory Hearts’ som også den fikk en plass i rosenhagen, under ‘nøkkelhullet’.  Enda et litet fenrikshjerte til samlingen..
Rudbeckia occidentalis ‘Green Wizard’, kanske ikke helt enkelt å se nå men.. Slik er det med alle planter akkurat nå og det er litt skummelt å grave og krafse i blomsterbeddene akkurat nå, jeg vet jo at det egentlig er fullt overalt, eller? Ikke mye som kommet så langt enda og sikker noe som ikke riktig vist seg enda heller.
Ved rosenhagen er det vel fortsatt litt plass, eller? Jeg tror det i hvert fall, der hvor det tildligere var lavendel.. I midten her er det forresten en Mattram som jeg også flyttat idag, sammen med fire planter til. Det er de sista fra sådden ifjor og nå skal plassen brukes til annet.
Jeg har tømt mine ‘barnehager’ idag. Snart kommer nye små babisar og skal ha plassen. Her ble det plass til en ny plante også, i nærhet av de to store oransje liljene som jeg må huske å passe godt på.
Så nykomlingen. En Euphorbia. Nå har det alle rede begynnt, jeg får ikke med meg navnlapper hjem! Hjelp, husker ikke navnet. Så nå får jeg vel bare vente å se… kan det være griffithii, purpurea, amygdaloides…
Så en Meconopsis, denne hadde ikke heller ettikett, så det er bare å la seg overraskkes.. Bak denne nyplanterte så har faktisk den gamle fra Ramme klart enda en vinter. Håper innerligt de tar fart iår begge to..
Den siste, åttende, nykomlingen. En Hepatica, den var rød så det å være den som heter ‘Red Forrest’ på Vegge’s staudelista, hvis de nå ikke tatt inn fler og andre planter enn de som står nevnt der..
Når jeg plantet min røde blåveis fikk jeg syn på denne ved siden av. Hva kan dette være? En staude jeg satt ifjor? En eller annen løk jeg dyttet ner? Tenk at man glemmer så utrolig fort og til tross for mine iverige notat så hverken husker jeg eller finner fram til den info jeg ønsker, sukk..
Så, fra et gartneri til et annet. Uteaktiviteter i hagen betyr som regel brist på jord. At jeg dessuten skulle ha mer rosengjødsel glemte jeg. (Jeg fant en 1 kg eske i boden som hølt til ca 15 planter, her trengs mye mer..). Jeg må skryte av meg selv at jeg IKKE kjøpte alle de 10 nye clematis som fantes der. Hvor skal jeg ha dem. Hele ettermiddagen har jeg kikket meg rundt her hjemme og tenkt, tenkt, ønsket, kanskje… Jeg bare må finne meg plass! men det lar seg ikke gjøres, ikke til klatreplanter i hvert fall..
Jeg skulle bare ha jord og gjødsel, kom hem med jord og denne lekkerbisk. Takk kjære svigermor for gaven Smilefjes. Dagen føles komplett, ikke klarte jeg gå forbi denne flettede pilen.
Se, flettet ‘stamme’ med en grønn topp. Den fantes i tre ulike størrelser. Jeg tok den mittersta, 80 cm. Har man liten plass så har man. Men dette føltes bare helt riktig, virkelig meg. – Blir det ingen tur til Notodden da? spurte mannen. Nix pix, nå har jeg en pilplante, en som jeg får plass med og.
(Salix alba x purpurea)

10 kommentarer:

krepsemor sa...

Akk, ja! Så mye flott, og lite plass å sette dem! Du skulle hatt større hage, Mia =) Men det er kaldt og surt, denne våren. Her har det snødd nesten i hele dag. Heldigvis har det ikke lagt ned noe, men da jeg var ute i formiddag og luket, fikk jeg nesten neglebitt =(
Den flettede pilen er skikkelig flott! Sukk.....Jeg skulle ønske det dukket opp et pilflettingskurs i hagelaget snart!
Nå er det vår :)

Vivi sa...

Du er jo kommet skikkelig i gang du, Mia. Og så mye flott du fikk med deg hjem fra hagesenter. Synes du er flink som klarte å holde deg under 15 potter, men du har noen tilgode - helt klart!!

Det fletta piletreet var kjempe flott.Det blir sikkert flott når bladene har kommet skikkelig ut.

Ønsker deg en kjempe fin søndag. Klem

Mari Anne sa...

Kjenner jeg deg rett finner du plass til klatreplanter likevel. Din hage må helt klart bruke plassen i høyden, så mye planter du har.

Marit sa...

Så mye spennende du har fått kjøpt! Jeg har heller ikke fått vært der i år, men bør nok vente litt skjønner jeg. Det er jo fortsatt veldig tidlig, så en får håpe at utvalget tar seg opp senere. Sånn pil ønsker jeg meg også!

Mona sa...

Vad mycket du har på gång igen! Så mycket olika fina sorter.
Och den där flätade pilen är så vacker! Önskar dig en fin trädgårdsdag! Här är också sol, men en isande kall vind - så jag kom in tillbaka för att värma mig.
Kramar, Mona

Lisa sa...

Om man har tillstånd att köpa 15 plantor och bara köper sju, då har man såklart 8 tillgodo. PLUS fem stycken i bonus för att man inte köpte alla på en gång. Alltså kan du köpa sammanlagt tjugo! = )
Vilken väluppfostrad man du har som är chaufför och dessutom frågar om du inte ska på ett ställe till. Det har du gjort bra. Verkar hur som helst ha varit en bra dag. Jag vill också åka till plantskolorna och shoppa, men det får vänta ett tag till.
Ha en fortsatt fin helg!

Kram, Lisa

Suss o Kai sa...

Den sista bilden :) WOW den är ju så läcker just med de flätade :) Kram Suss

Margrethe sa...

Jeg humrer og ler gjennom hele ditt innlegg, og jeg tror ikke et øyeblikk på at du ikke får plass til mer (også i høyden). Du er en tusenkunstner!
Det er enda tid for mange turer til salgsbodene, og selv har jeg klart meg med bare to turer til nå.
Men så er også drivhuset fullt av planter som snart MÅ ut. Det må bare slutte å snø! Ha en fortsatt god søndag.

Blomsterguri sa...

Farlig besøk til gartneriet, men du klarte deg veldig godt Mia :-) Det er så mye fint du har kjøpt og har fra før! Klatreplanter finner du nok plass til når du bare har fått tenkt litt mer :-) Ha en god uke!

Olea sa...

Hei:)
Skal si du hadde kjøpt mange fine blomster! og et slikt piltre ønsker jeg meg også!!! har sett på det flere ganger, hvet bare ikke helt hvor jag skal ha det, også syns jeg det var litt dyrt der jeg har sett dem.. får vel sette det på ønskelista mi;)
klem :)