søndag, september 11, 2011

Pergola 11

Pergolan, som er bygget sem en forlengelse mot terrassen i andre etasje i 2000, begynner å ta ny form. Etter mange års ‘forsømmelse’ har den fått mye oppmerksomhet av meg denne sommer. Pergola er en overvokset gangsti og det er faktisk det dette er. Bordet og sofen står på hver side av gjennomfartleden fra inngangsdøren til resten av hagen. Den bryter opp fremsiden og skaper en romfølelse, en hemmelig krok på denne siden av hagen.

Selve idéen eller bohovet for en Pergola kom da jeg rivet vekk all krypfuru mot veien og satt en hekk av småbladig lind i stedet. Den var så lav og innsyn fra veien ble plagsomt. Utenfor her ved inngangen har vi en sitteplass som fremfor allt er i bruk om våren/ høsten og når det regner lett ute. Selve sofen får beskyttelse fra terrasseborden en etasje over og takoverspringet, slik at man ikke blir våt hvis det ikke høljeregner ute.

Samtidig med Pergola drømte jeg om espalierte epletre, så i hjørnen er det planter to stykk tre, men Åkerø ble ingen hit. Röd Sävstaholm er  mye bedre og iår har den hatt mange epler på ‘taket’.

På kortsiden er det planter en klatrehotensia som tidlig om våren skaper fyllde. Etter så pass mange år klær den også taket på Pergolan sammen med villvin som henger ner fra gelendret ovenfor. Iår har også epletre vart behjelpelig til å skape skydd.

Rundt om er det plantert ulike Clematis som skal fylle veggene utover sommeren. Det er kun en tidligblomstrende, det burde nokk vart noen til..

Forran Pergolan har jeg hatt peoner og liljer innfor den lave hekken av brudespirea som inngjerder det hele. Nå begynnte den bli litt voldsom og de to siste somrer med så mye regn passet dårlig med de store røde knoppene, de har jeg altså fjernet iår. Helt fra begynnelsen av har det vart en klatrerose, New Dawn, som har fyllet hele forsiden og ovensiden med et vell av blomstre. Når den frøs ned vinter 09/10 ble det et trist tomrum.

Så iår er det vekk med peoner og inn med roser. New Dawn har begynnt skjyte opp igjen og på hver side har den selskap av klatreroser, Coral Dawn og Lykkefund. Nå håper jeg de hjelper til å dekke fremsiden tidlig på sesongen før Clematis riktig setter fart.

I tillegg har jeg planter flere Austin buskroser som jeg også håper skaper høyde og farge forran sammen med alle de liljor som er plantert. De  levde et dunkelt og bortgjemt liv bak peonene men nå skal det være mer luft og lys her, håper jeg.

Etterhvert hva sommeren lider vokser seg Clematisen kraftigere og fyller etter hvert hele forsiden og faktisk en god del av taker også. Aller best ser jeg faktisk blomstringen når jeg går ut på overetasjen av huset.

Men det er klart,  begynnelsen av september har de vokst seg så store og kraftige at de godt synes fra bakken og, fra utsiden ser veggene dekket ut, men fra innsiden av pergolan er det fortsatt et luftig utseende.

Jeg syntes når jeg satt og tenkte på sommeren som vært at jeg ikke fått gjort så veldig mye iår, men sett tilbake er det jo faktisk en hel del. Nå får jeg vente å se om rosene overlever vinteren og kanskje finne plass til noen tidligblomstrende Clematis og..

13 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Så läckert och så snyggt du har det i och vid din pergola, och grönt! Och där man ser en bit av huset och ser hur väl det harmonierar är så fint, riktigt sådär superdesignat!
Agneta kram

stallnilsen sa...

Jøss, så koselig du hadde det, kjempefint, ha en flott søndag, hilsen Lisbeth :)

Tigertina sa...

Så flott og frodig! Sånn vil jeg og ha det :D

Hagealven sa...

Åh, så koselig og fint! Og det kommer til å bli helt nydelig med New Dawn som klatrer oppigjennom!!!
Riktig fin lørdag til deg!
KLem

krepsemor sa...

Du store så koselig pergola du har! Er du snekkerkyndig, og spikrer og sager og ordner selv? Og så frodig det har blitt i pergolaen. En sånn kunne jeg også tenkt meg!

Ina sa...

Hvor ser det hyggeligt ud i din pergola, og sikke meget du har fået lavet ;-)
Det er godt at gøre status en gang imellem. Jeg føler også tit, at jeg ikke har fået udrettet noget, og når man så tænker ordentligt efter, så har man faktisk fået laver en hel del.

Suss o Kai sa...

Vilken växtkraft :) ett riktigt greenroom har du:) Härligt och snyggt Kram Suss

Stephanie sa...

You have created such a beautiful pergola! Love the different plants you have grown with it especially the clematis. Great choices!

Marit sa...

Pergolaen din er jeg virkelig misunnelig på! Den er kjempefin, og en sånn skulle jeg ønske å hatt her selv. Hos deg ser alt så frodig og flott ut!

Lisa sa...

Vilken mysig plats! Där kan man sitta och fundera och fantisera och bara njuta...
Jag älskaar bilderna där clematisen liksom kikar över kanten. den ser ut att vilja komma in och vara med och mysa!
Jag håller tummarna för dina rosor...
Kram, Lisa

Anne (Moseplassen) sa...

så flott at du deltar på konkurransen med denne Mia, jeg synes jo som sagt at pergolaene dine er så vakre, virkelig noe å bli inspirert av :)

Ingvild sa...

Dette var jo bare helt nydelig! En skikkelig inspirasjon!

November- symra sa...

Vakker og gjennomtenkt pergola med tilhørende vekster gjennom hele sesongen; imponerende!