lørdag 17. september 2011

Egentlig burde man..

.. kanskje nyte av de siste blomstene i hagen idag og ikke dvele ved det dårlige været som kommer igjen.. Duehode, Chelone obliqua, den rosa kommer endelig med blomster, både i lunden og på baksiden. Den hvite har jo alle rede blomstret en stund..

På min lille fotorunda igår kveld kom jeg over denne, Astilbe chinesis ‘Pumila’, denne lille astilbe som ikke gjør så mye ut av seg som sine høyere søstrer. Men rett så pen er den og ikke har den blitt til det varslete ugress jeg fryktet heller..

DSC_0042

For å være ærlig er det nok rake motsatsen. Jeg glemte den da jeg lagde den lille muren i staudetrappa, nå er det to bladrossetter med blomst helt inntil steinene. Håper den skjønner å flytte seg litt vekk neste år.

Har jeg vel ikke helt skjønnt at jeg kun burde gå rundt å nyte blomster. Nå klippte jeg vekk bringebæren som buret bær. Kan ikke påstå at det ble mange greiner igjen til neste års innhøsting. Mine bringebær ser bare verre og verre ut for hvert år synes jeg. Misstenker starkt at det er litt vel skyggete her bak kassene i kjøkkenhagen..

Saksen, sagen og jeg har gått amokk her på baksiden igjen. Hekken er tuktet, Astrakan epletre klippet tilbake og her i kirsebær tre har tre topper måtte bøte med livet. Surkirsebæret har hatt noe sykt på bladen iår, halve tre mistet så godt som alle blader i august. Men det ble mye bær.

Pære tre med sine sprukne frukter fikk også en hard behandling. Egentlig burde jeg nok fjerne hele tre men det er fint med blomster om våren og ser faktisk riktig ståtelig ut om sommeren så det får stå. Men det kan ikke bli så høyt at det stjeler alt lys. Iår har jeg plukket alle blad som vart på bakken, hvis frost og den første snø kommer like tidlig iår tenker jeg stelle meg på en stige og plukke de siste bladen for hånd, så det så! (man kan jo alltids drømme…)

Borlotte bønnene er plukket inn idag, førvellde skal de nå få en plass i frysen (jo da, spiste mange til middag og..)

Fjernet bondbønner og agurkplanter her i hjørnet. Imponerad over hvor pass stor en Borlotte bønneplante kan bli, og fortsatt frodig grønn, lar jeg den stå litt til..

De resterende bondebønnene er klippet ned, og her har jeg faktisk fjernet alle blad som var på mine solbær! Noen sopp igjen, rustsopp kanskje? Oransje pudder på bladen. Nå ligger alle i søppla. Dyttet ner noen greiner av røde stikkelsbær helt øverst. Det står jo tre små busker der fra før av så jeg tenkte kanskje det kunne bli en liten hekk av dem og. Røde stikkelsbær blir jo ikke akkurat store busken.

Fant igjen denne potten, så kul. For noen uker siden fant jeg en knekkt liten grein av Clematis integrefolia ‘Rosea’ i rosenhagen. Satte den som en stikkling og de nederste to bladen er jo fortsatt grønne. Tvi, tvi, nå krysser jeg fingrene..

Så bare for å ha nevnt det, den siste av de tre luktertene jeg vant, den som ikke ville spire, blomstrer faktisk her på baksiden nå. Det ble ikke mer enn to planter av en hel pose..

Ja, ja.. nå skal de bli to dager med mye regn igjen.. Egentlig bude man flytte inn alle forsk, potter og hagemøbler, men jeg vil ikke, ikke riktig enda..

5 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Heisann1

Stakk bare innom for å ta en kort kikk!

Forsatt go' lørdagskveld... nå regner det igjen - kan det ikke gi seg!

Margrethe sa...

Det var en koselig tur rundt i hagen din. Jeg er alltid like forundret over alt du har plass til, og alt du får tid til :-).
Heldigvis er det enda noe å glede seg over i hagene, og så er det alle de gode tankene om neste år også! Ha en fin søndag.

Marit sa...

Du får alltid gjort så mye i hagen. Jeg er imponert (som alltid) over alt du har der. Duehodene er flotte!

Lunalei ;-) sa...

Du har så utrolig mange planter i hagen din - blir så imponert! Hadde jeg bodd litt mer landlig til - og hatt større hage, så skulle jeg gått mer amokk i hagen!!!
Men får trøste meg med en ny blomsterkasse som jeg skal ut og plante litt i i dag....
Ha en fin søndag!
KLem

Mariann sa...

Duehode ser ut til å være en flott staude. Kjekt med noe som blomstrer nå.
Du fikk bra spiring på blomsterertene i forhold til meg. Her rotnet alle, så det ble ingen duftende erteblomster i år heller.